Stort bakslag för peronisterna

Mauricio Macri och Maria Eugenia Vidal kan bli Argentinas två viktigaste politiker

Mauricio Macri och Maria Eugenia Vidal kan bli Argentinas två viktigaste politiker

BUENOS AIRES/DN

Högern överraskande i Argentina och tvingar presidentvalet till en andra valomgång. Det kommer att göra det betydligt svårare för peronismens kandidat Daniel Scioli.

Läs mer »

Racerbåtsförare kan ta över efter Kirchner

Daniel Scioli tar en joggingtur i väntan på att han ska få en protest inopererad i Italien

Daniel Scioli tar en joggingtur i väntan på att han ska få en protest inopererad i Italien

När Argentina gick in i en av sina återkommande ekonomiska kriser i slutet på 1970-talet lämnade det svenska vitvarubolaget Electrolux landet. Bolaget nöjde sig med att ha en representant i Argentina och valde den populäre racerbåtsföraren Daniel Scioli. När ekonomin förbättrades blev han företagets chef i Argentina och skaffade sig så bra kontakter att han tio år senare kunde bli en av toppkandidaterna i peronistpartiet. Nu kan den enarmade racerbåtsföraren bli Argentinas näste president. Läs mer om honom här.

Dagmar Hagelins öde

Dagmar Hagelin och den blonde dödsängeln Alfredo Astiz

Dagmar Hagelin och den blonde dödsängeln Alfredo Astiz

I Brasiliens största grannland, Argentina, var militärdiktaturen mycket hårdare och kostade betydligt fler människor livet. Fascisternas tanke i Brasilien var att skrämma livet av motståndarna och tvinga dem i exil. I Argentina, som stod på Axelmakternas sida under Andra världskriget, ville man hindra motståndet genom att utrota människorna bakom det. Ett svenskt exempel på det smutsiga utrotningskriget som rådde är Dagmar Hagelins öde. I veckan släppte regeringen i Argentina de hemliga dokumenten rörande hennes försvinnande från 1977.

Argentinsk åklagare hittad död

Protester har brutit ut i Buenos Aires efter att den regeringskritiske åklagaren hittats död

Protester har brutit ut i Buenos Aires efter att den regeringskritiske åklagaren hittats död

RIO DE JANERIO/DN

En dag innan åklagaren skulle bevisa att Argentinas president Cristina Kirchner försökt dölja Irans inblandning i terrorattacken mot ett judiskt kulturcenter för 20 år i Buenos Aires hittades han död i sitt badrum.

Läs mer »

»Påven är argentinare, men Gud är brasilian«

 

"Påven är argentinare, men Gud är brasilian, sa Dilma när hon träffade den nye påven i Rom

När brasilianska affärsmän köpte upp stora delar av det argentinska näringslivet efter pesokraschen 2002 reagerade landets president och införde handelstullar mot Brasilien, trots att länderna ingår i samma frihandelsunion. Néstor Kirchner var förbannad på Lula da Silva som gjort en kometkarriär i världspolitiken. Kirchner gillade inte heller att Lula lobbade för att Johannes Paulus II:s efterträdare skulle bli en brasilianare.

”Om det finns en ledig post i WTO så vill Brasilien ha den. Finns det en ledig post i FN så vill Brasilien ha den och finns det en ledig post i FAO så vill Brasilien ha den. Nu vill de till och med ha en brasiliansk påve, sa Néstor Kirchner som dog i en hjärtinfarkt 2010.

I dag kan han trösta sig med att hans änka Cristina Kirchner, som tagit över driften av Argentina, fick uppleva revanschen när Latinamerikas första påve blev en argentinare. I förra veckan var jag i Buenos Aires och vandrade i den nye påvens fotspår för Aftonbladets räkning: ”Här är påvens mörka förflutna”, ”Helvetets portar väntar er!” och ”Levde i slum och fattigdom”. Under mitt besök lade jag även märke till något konstigt. På gågatan Calle Florída får du i dag åtta pesos för en dollar. Det är nästan dubbelt så mycket som den officiella växelkursen. En ny ekonomisk krasch är på ingång.

I Che Guevaras hjulspår

PATAGONIEN/VAGABOND

Bankrånare, krigsförbrytare och revolutionärer – alla har de genomkorsat argentinska Patagonien på jakt efter lycka och frihet och på flykt från det förflutna. Vagabond reste i deras hjulspår – och hittade den enda klubben i världen där du ser hipp ut i inkamössa.

Läs mer »

Wow! Den smälter!

Klimatturism i Patagonien

EL CALAFATE/TIDNINGEN VI

För några år sedan var El Calafate en övergiven håla i Patagonien, den sydligaste delen av Sydamerika. Men idag blomstrar stan; den har till och med blivit ett av världens snabbast växande turistmål. Orsaken är klimatförändringarna. Folk kommer från hela världen för att se traktens glaciärer innan de smälter.

Läs mer »

Drottning Cristina av Argentina behöver inget politiskt program

SÃO PAULO/SDS

Likheterna med Hillary Clinton är slående. Cristina Fernández de Kirchner är advokat, senator och gift med en president. Men det är inte de likheterna som gör att hon i morgon kommer att väljas till Argentinas nya president. Hon vinner på grund av liknelserna till Evita Perón.

Läs mer »

Mötet gick inte alls som Bush ville

RIO DE JANEIRO/SDS

Bakgården har blivit kaxig. När det fjärde interamerikanska toppmötet avslutades i helgen i den argentinska badorten Mar del Plata var det inte mycket som undertecknades. Slutdokumentet blev så tunt att presskonferensen där resultaten skulle presenteras höll på att ställas in.

Läs mer »

Rivalerna

BUENOS AIRES/OFFSIDE

Det ena landslaget hyllas för allt som är vackert i fotbollen, det andra har anklagats för allt som är fult med samma sport. Grannsämjan mellan världens två största fotbollsländer är inte den bästa. Offsides man i Rio reste med det brasilianska landslaget till VM-kvalmatchen i fiendens kula.

Läs mer »