Historien upprepar sig för Flamengo

Motståndarna måste ha syrgasbehållare vid sidlinjen

För fem år sedan åkte jag på mitt livs fotbollsresa. Jag följde med Flamengos A-lag när de skulle möta bolivianska Real Potosí på 4 000 meters höjd  i Anderna. Det blev en resa där allt som bara kunde hända hände. Resultatet blev Luftduellen – ett reportage på 70 000 tecken som publicerades i Offside. Reportaget fick pris som Månadens berättelse av Resumé, omnämndes i Knausgårds Min Kamp 6 och återpublicerades i Fotbollens bästa sidor. Nu har Flamengo återigen lottats att spela mot det andinska höghöjdslaget i kvalet till Libertadores. Även denna gång ställs Brasiliens största klubb på prov: Ronaldinho hotar att inte följa med. Hälsorisken anses för stor.

Amazonas lockar flyktingar från Haiti

Bron över floden Acre mitt i Amazonas som bildar gräns mellan Bolivia och Brasilien

Här kommer en artikel om den nya flyktingvågen i Sydamerika. Med hjälp av mexikanska människosmugglare har tusentals flyktingar från Haiti lyckats ta sig in bakvägen till Brasilien. Läs här i dagens Sydsvenskan.

Bolivia har köpt United’s jetplan

Bolivias nya regeringsplan

Under Honduraskrisen för ett år sedan fick Hugo Chávez i Venezuela sända ett av sina plan till Bolivia för att snabbt hämta upp Evo Morales till ett toppmöte. Anledningen var att den bolivianska statens 35 år gamla regeringsplan var på underhåll. Nu har Morales tröttnat på det gamla planet och köpt det privatjet som Manchester United hade beställt, ett Dassault Falcon 900 Ex Easy. När United backade ur kunde Bolivia betala 300 miljoner kronor för planet.

– Vi har köpt ett säkert plan som motsvarar en statschefs behov, säger den bolivianska inrikesminister Óscar Coca.

Hård tillvaro för gästarbetare

Den bolivianska marknaden i São PauloSÃO PAULO/SDS

Bolivianer är den största invandrargruppen från Latinamerika i São Paulo. De kommer för att tjäna pengar och behandlas ofta illa. På söndagar arrangerar de en marknad i ett industriområde i utkanten av staden.

Läs mer »

Kulturkrock i La Paz

Aymaraindianskan Quispe och hennes treåriga son

För att kunna genomföra en chatt mellan Aftonbladets läsare och Lúcia Quispe var vi tvungna att ta med henne från byn till Zona Sur i La Paz, där de internationella hjälporganisationerna har sina fashionabla kontor.

Vattnet sinar för Bolivias bönder

Om man tar en jeep och kör ned från La Paz, på 4 000 meters höjd, kommer man till en dal där bönder odlar grönsaker till huvudstadens befolkning. Problemet är att floden har torkat ut. De bönderna som är kvar tvingas odla sina grönsaker med miljonstadens avloppsvatten. För byarna som klättrar upp i dalgången har de blivit värre. Tidigare har de kunnat odla sin potatis med hjälp av smältvattnet från glaciären som täcker det mytomspunna berget Illimani. Nu har även det vattnet sinat. Här är videon som jag och fotografen Boris Heger gjorde i indianbyn Khapi som ligger vid Illimanis fot.

Hemma hos Dona Maria i bergen

«Vårt berg är på väg att dö»

Lúcia Quispe lider av torkan

KHAPI/AFTONBLADET

Lucia Quispe, 38, flätar sitt svarta hår och tittar på sin treårige son.

— När han blir stor finns nog byn inte längre kvar, säger hon och lutar sig tillbaka på träbänken till familjens lerhydda.

Läs mer »

Folkomröstning i Bolivia

RIO DE JANEIRO/SDS

Första veckan i augusti går Bolivia alltid genom sin moderna historia. Den sjätte firar den bolivianska befolkningen självständigheten från spanjorerna. Dagen efter påminns landet om dess världsrekord i statskupper när militären firar Arméns dag. I år är de nationella känslorna hetare än någonsin. På söndag hålls den folkomröstning som bestämmer landets framtid.

Läs mer »

Fotbollen enda gemensamma nämnare för Bolivias folk

RIO DE JANEIRO/SDS

På måndag går tidsfristen ut för arbetet med den nya konstitution som Bolivias president Evo Morales lovat ska gynna indianerna i landet. Tanken var att den nya grundlagen skulle presenteras på landets nationaldag den sjätte augusti. Nu tyder allt på att presentationen skjuts upp. Texten är inte klar.

Läs mer »

Luftduellen

POTOSÍ/OFFSIDE

När Europas Champions League blir alltmer strömlinjeformat, behåller det sydamerikanska klubbmästerskapet Copa Libertadores sin vildsinta charm. För lag som Real Potosí – med världens högst belägna fotbollsarena – ingår spyor, syrgastuber och avsvimmade spelare i paketet. Offsides man i Rio reste med brasilianska Flamengo till världens svåraste bortamatch.

Läs mer »