Den juridiska kuppen

Bakom Tia Zélia hänger de signerade porträtten av Dilma och Lula.

Bakom Tia Zélia hänger de signerade porträtten av Dilma och Lula.

Den senaste veckan har jag varit i den fascinerande fantasiön Brasília som jag kom till första gången hösten 2002. Då var det för att bevaka sista omgången i presidentvalet mellan vänsterns Lula da Silva och högerns José Serra. Det blev en historisk valvinst för Lula och hela Södra nöjessektorn i Brasília jublade. När jag 14 år senare är tillbaka i den unika huvudstaden är den tyst. Esplanaden är avstängd och det känns som om något otäckt har hänt. En av de mest intressanta möten denna gång var med Lulas före detta kock, Tia Zélia i Vila Planalto – ”Oron stiger bland Brasiliens fattiga”.

Här är några andra artiklar som jag skrev om avsättningen av Dilma Rousseff. ”Brasiliens politiska kris är inte över för att Rousseff tvingas avgå”, ”Vi är ett steg från en statskupp”, ”Allt pekar på att Dilma Rousseff avsätts”, ”Oppositionen jublade när resultatet kom”, ”Tre frågor om Brasiliens framtid efter Dilma Rousseff avsatts” och ”Rousseff ger inte upp – kommer att överklaga”.

Dilmas dilemma

Trots alla påhopp sägs det att Dilma är på bra humör och har till och med lyckats gå ned i vikt

Trots alla påhopp sägs det att Dilma är på bra humör och har till och med lyckats gå ned i vikt

På söndag väntas de största protesterna någonsin mot Dilma Rousseff. Mer än 200 städer har ansökt om demonstrationstillstånd, vilket är dubbelt så mycket som i mars då över en miljon brasilianare demonstrerade i 111 städer. Enligt väderprognoserna väntas bra väder i São Paulo, där den största protesten kommer att äga rum. Antagligen kommer den före detta presidentkandidaten Aécio Neves att dyka upp och med all säkerhet kommer tv-bolaget Globo att sända direkt. Här är en artikel som jag skrev i veckan om Dilmas dilemma.

Brasilia celebrates 54 years!

Finally, here it is. My book about the beloved and strange Brasilia.

Today the most planned city in the world are turning 54 years and Key Publishing House in Toronto are celebrating it by releasing my book about Brasilia in English. The Fantasy Island – Brave New Heart of Brazil received great reviews in Sweden (some even compared my writing with the great Kapuscinski), and now it’s time for the English speaking world to read and judge. Please order your copy here. Fantasy Island will also be released as an ebook. Please enjoy, Brasilia is a great adventure, which is still going on.

”Just like Kapuscinski, Henrik Brandão Jönsson takes the step out into suburbia where violence and misery live hand in hand. Fantasy Island is highly recommended reading”, Ola Klippvik, Sydsvenskan

”This book is a far cry from the usual cold and objective reporting we have gotten so used to. Therefore it is refreshingly good reading”. Jörgen Andersson, Helsingborgs Dagblad

”Fantasy Island is reading at its best – an intellectual journey”, Ola Wilhke, Arbetet

Vila i frid, Niemeyer

Niemeyer läser Fantasiön

När jag skrev Fantasiön var jag orolig att Oscar Niemeyer skulle gå bort under tiden boken låg i tryck och att boken skulle kännas gammal redan när den kom ut. Men han överlevde Fantasiön med nästan tre år och hann få ett exemplar när vi träffades på hans favoritrestaurang Terzetto i Ipanema. I går kväll gick han bort, endast tio dagar innan han skulle fylla 105 år, på sjukhuset i Botafogo. President Dilma har redan ringt till Vera, hans fyrtio år yngre änka, och kommit överens om att flyga hans kropp till Brasilia i dag där regeringen ställer presidentpalatset Palácio de Planalto till förfogande för att hålla hans lit de parade. Att han får genomföra den sista vilan i ett palats som han ritat, i en stad som han skapat, med en president som gillar honom, är nog den bästa present han kunnat få, även om han alltid sett Rio som sitt självklara hem. Vila i frid, Oscar.

 

Fantasiön i holländsk TV

Världens äldsta arkitekt utanför sitt tefat som var tänkt att föreställa en blomma

Tidigare i år gav den 104-årige Oscar Niemeyer en intervju åt holländsk teve som passade på att bjuda honom på holländska cigariller. Reportern Max Westerman, som länge varit kanalens USA-korre, hade hört att jag skrivit en bok om Brasilia och knackade på mitt kontor i Laranjeiras. Han ville veta vad jag tycker om Niemeyers arkitektur i Brasilia. Det blev inte mer än två korta kommentarer, men han valde de bästa. Kommer 8:30 in i programmet som går att se här.

Dilma – världens tredje mäktigaste kvinna

Inte längre Lulas lojala lekkamrat

Tidskriften Forbes släppte listan idag på världens hundra mäktigaste ledare. En person har gjort ett enastående hopp i den tabellen. Förra året låg Dilma Rousseff på 95:e plats. I år, när hon styr en av världens största ekonomier, hamnar hon på 16:e plats. Före både Sarkozy och Hillary Clinton. De enda kvinnorna som anses vara mäktigare är Angela Merkel och Sonia Gandhi. Det är bra att listan släpps just nu när Dilma har det som jobbigast inrikespolitiskt. Dilma behöver allt stöd hon kan få i sin kamp med att rensa ut de korrupta gubbarna i regeringen. Sedan hon tillträdde i januari har fyra ministrar fått gå, en femte, en 81-årig turistminister, lär tvingas avgå i nästa vecka. Här finns hela Forbes lista.

Fantasiön goes English!

Titeln lär väl bli «The Fantasy Island – A Story from the Heart of Brazil»

Fick precis veta att min bok Fantasiön ska översättas till engelska. Happy, happy. Bästa presenten på länge! Förlaget som ger ut är The Key Publishing House Inc, i Toronto, Kanada. Översättare blir Margaret Myers, samma som översatte Jesper Bengtssons bok ”En kamp för frihet” om Aung San Suu Kyi. Det är inte vanligt att svenska böcker översätts till engelska, framförallt inte fackböcker, så det här känns hur bra som helst:-) Stort tack till min agent på Kontext Agency i Stockholm som trodde på boken från första början.

Brasílias cowboys blir film!

 

Santo Cristo anländer till Brasiliens vilda västern

Brasiliansk film blir bara bättre och bättre. Nu ska det nio minuter långa rockeposet ”Faroeste Caboclo” (Vilda västerns cowboy) bli långfilm. Låten, som skrevs av Renato Russo, Brasiliens Morrissey, handlar om João de Santo Cristo som lämnar det torra inlandet i Bahia och sticker till nybyggda Brasília på savannen. I låten, som har 168 verser, berättas hur han hamnar utanför stadsplanen i det vildavästernlandskap som uppstått runt den modernistiska betongstaden. Han börjar langa droger, blir kär i Maria Lúcia och utmanas av gängrivalen Jeremias. Upplägget är som gjort för en klassisk roadmovie. Författaren Paulo Lins, som skrev romanen ”Cidade de Deus”, har hjälpt till att anpassa den kända rocklåten från 1979 till film.

Inget gullande med Dilma vid rodret

Dilma lagar omelett i Ana Maria Bragas frukostteve

RIO DE JANEIRO/SDS

Efter hundra dagar vid makten står det klart att Presidenta Dilma, som hon kallas i Brasilien, inte stämmer överens med den bild hon förmedlade under presidentkampanjen. Dilma Rousseff står på stadiga ben, viker inte undan för problem och klarar sig utmärkt utan sin mentor, den före detta presidenten Lula da Silva.

Läs mer »

Fantasiön blir kursbok i stadsutveckling

Fantasiön goes Uppsala!

Fantasiön har blivit kurslitteratur i Uppsala. Det är studenterna på programmet för landskapsarkitektur som numera har min bok om Brasilia när de läser en femton poängskurs i stadsutveckling. «Den här boken är vald för att ge en spännande och inlevelsefull introduktion till kursen och en anledning att tänka lite utanför «boxen», skriver studierektorn för forskarutbildningen till sina elever. För mig som knappt skrapat ihop sextio akademiska poäng känns det här skitkul. Hoppas nu bara att eleverna också gillar den. För att se hela litteraturlistan klicka här och välj sedan Litteratur.