Brasiliens misslyckade comeback

När ekonomin förbättrades försvann spelarunderlaget i Brasilien

När ekonomin förbättrades försvann spelarunderlaget i Brasilien

Missa inte det senaste supernumret av Offside där jag och fantastiske Daniel Nilsson har ett 22-sidigt reportage om det brasilianska landslagets comeback. Vi har följt brassarna från deras träningsläger i Teresópolis i bergen ovanför Rio till det kyliga Copa América i Chile. Tanken var att A Seleção skulle spela tillbaka fansen som övergav landslaget efter den ödesdigra 7-1-förlusten mot Tyskland under VM 2014. Det gick inte riktigt som de tänkt sig. Neymar blev avstängd i fyra matcher och Brasilien gick ned på sexmanna backlinje mot Venezuela… Läs mer i senast Offside. Köp här eller i närmsta Pressbyrå.

Brasilien är arga på Indonesien

En 42-årig brasilianare avrättades efter att ha försökt smuggla in sex kilo kokain i en surfingbräda

En 42-årig brasilianare avrättades efter att ha försökt smuggla in sex kilo kokain i en surfingbräda

RIO DE JANEIRO/DN

Brasilien kritiserar Indonesien efter ännu en brasiliansk medborgare avrättats för drogsmuggling. Brasiliens regering menar att den dödsdömde var psykisk sjuk och inte begrep att han skulle avrättas.

Läs mer »

Tinder gör succé i Brasilien

Karnevalsgruppen »Match comigo« inför karnevalen på Largo do Machado i Rio.

Karnevalsgruppen »Match comigo« inför karnevalen på Largo do Machado i Rio.

Den amerikanska dejtingappen Tinder gör succé i Brasilien och har redan tio miljoner användare. Inför karnevalen har företaget infört nya regler och satt en gräns för hur många personer man får kontakta genom appen. Vill man kontakta fler måste man teckna ett månadsabonnemang. Som en kritik mot kostnaderna har två karnevalsgrupper bildats i Rio där användarna får träffa andra Tinderanvändare utan att betala en spänn. Tinderanvändarna i Brasilien kallas Tinderelas och Tinderelos. Gulligt.

Gräset är alltid grönare i Danmark

Hvergang

Hvergang

I går kom Græsset er altid grønnere i Brasilien ut på danska. Det är ett av Danmarks bästa förlag, People’s Press, som ger ut boken och den har redan tagits emot väl i vårt kära grannland. Texten är översatt av Politikens mästaröversättare Tonny Pedersen och i helgen publicerades ett utdrag ur kapitel 5 i söndagsmagasinet PS . Utdraget, där jag reser med supporterklubben Hökarna till en bortamatch, går att läsa gratis här.

Brasilianska bobtjejer vill vinna vinter-OS guld

Tropiska Brasilien vill även vara bäst på snö

I veckan sänder Brasilien sin största delegation någonsin till ett vinter-OS. Hela tretton atleter, de flesta kvinnor, har kvalificerat sig till Sotji. Störst medaljchans har de brasilianska bobtjejerna Fabiana och Sally som döpt sin släde till Frozen banana. De är Brasiliens verkliga motsats till de fyra jamaicanska bobmännen i komedin Cool Runnings med John Candy. Här kommer en krönika i DN om det brasilianska deltagandet i vinter-OS. OBS, länken är endast aktiv i 24 timmar.

Att prata »Broken Swedish«

 

Pratar du amerikansk engelska i Sverige får du den bästa servicen

I förra veckan skrev jag en krönika om min brasilianska väninnas erfarenheter när hon slutade prata engelska i Sverige och gick över till svenska. Med tanke på alla kommentarer och att över tusen personer delat krönikan på Facebook så är hon inte den ende som drabbats av svenskars märkliga förhållande till engelskan. Varför tycker svenskar att engelska är så fint? Är det så enkelt att det har med dåligt självförtroende att göra? Svenskar känner att de befinner sig i västvärldens periferi och vill använda uttryck som kommer från den delen av världen de egentligen vill tillhöra? Läs krönikan här och kolla gärna in kommentarerna också.

Brasilien höjer medellivslängden i Afrika

 

Den silvriga stadsjeepen har sydafrikanska nummerplåtar

Det brasilianska intåget i Afrika må vara drivit av råvaruhunger, jordbruksmark och internationellt inflytande, men en sak har Brasilien gjort som ingen annan stormakt åstadkommit under de senaste trettio åren. Brasilien har byggt Afrikas första medicinfabrik som producerar bromsmediciner mot hiv. Att de amerikanska och europeiska läkemedelsbolagen inte velat göra detta och att Brasilien, som utvecklingsland, gör det, förtjänar respekt. Tack vare den här fabriken kommer medellivslängden att höjas i hela Afrika. Här kommer ett reportage som jag och Anders Kristensson gjorde i Maputo, Moçambique. Läs här.

Vad kan du om Brasiliens 80-tal?

Generalernas avsked 1985 firas på esplanaden i Brasilia

För några veckor sedan hade Svenska Dagbladet quizen ”Vad kan du om USAs 80-tal?” och fick nästan tvåtusen till att svara. Jag blev så förbluffad över kunskapen om USA i Sverige att jag skrev den här krönikan i tidningen Journalisten som försöker ta reda på varför svenska medier är så fascinerade av USA. Läs krönikan här och kom gärna med andra förslag på vad fascinationen kan bottna i. Och här kommer en egen quiz om Brasiliens 80-tal som jag skapat tillsammans med trogna läsare av den här bloggen. Svara genom att klicka i kommentarsfältet i högra krysset.

Första frågan är:

1. Efter att militärdiktaturen föll 1985 skulle en civil president ta över. Kongressen valde Tancredo Neves, men varför installerades han aldrig som president?

A. Han ångrade sig när han såg vilken utlandsskuld som militärregimen dragit på sig.

B. Militären sköt honom eftersom han hade börjat prata gott om landets fattiga.

C. Dagen före ceremonin blev han akut sjuk och avled en månad senare i svåra magsmärtor.

Världens blinda fält

Länderna i svart har permanent representation i FN:s säkerhetsråd

Brasiliens regering brukar gnälla på att FN:s säkerhetsråd är en kvarleva från Kalla kriget som borde uppdateras. Den tycker inte att det är legitimt att USA, England, Frankrike, Ryssland och Kina ska ha vetorätt över världens öde utan att merparten av jordens befolkning, som bor i Indien, Afrika, Sydostasien och Latinamerika, får vara med och bestämma. Tittar man hur svenska medier placerat sina korrar ser man ett liknande mönster. Några av världens nya stormakter har ingen täckning alls av riksmedierna. Här kommer min premiärkrönika i Journalisten på temat.

«The loser now will later to win»

Barack Obama annonserar de nya visumkraven för brasilianare som vill resa till USA

Förr var det ingen som ville ha brasilianska turister. Nu slåss USA och Europa om dem. Samtidigt har det blivit svårare för spanjorer att komma in i Brasilien. Världen är inte längre vad den varit. Här kommer en krönika i ämnet. Läs här.