Mannen som kan prata med fåglar

Stackars Venezuela

I dag bestäms Venezuelas framtid. Den före detta utrikesministern Nicolás Maduro leder vallokalsundersökningarna och kommer med största sannolikhet att bli oljelandets nye ledare de kommande sex åren. På vägen fick han lite hjälp av fågel som viskade i hans öra. ”I dag börjar striden. Vägen mot segern”. Det visade sig vara Chávez som återuppstått. Här kommer dagens text.

»Sådan är revolutionen«

Inflationen gör att exportörerna vill ha betalt i dollar

Majsmjöl har blivit ett slagträ i den venezolanska revolutionen. Här kommer en krönika jag skrev efter att ha lagt märke till något underligt i matbutiken Central Madeirenses i Caracas. Läs här.

Rapport från en begravning

Det har varit gratis att åka tunnelbana hela veckan i Caracas. ©Douglas Engle

I tisdags tog jag en öl på Pavão Azul i Copacabana med en kollega när nyhetsflashen om Chávez död kom. Kort efter ringde Aftonbladet och bad mig flyga till Caracas. ”Känner du till en bra fotograf som du kan ta med”, undrade redaktören. ”Ja, den bäste sitter här bredvid mig”, svarade jag. Dagen efter landade vi i Caracas. I fem dagar arbetade jag och Douglas Engle med att rapportera om begravningen av en av vår tids mest kontroversiella ledare. Vi gjorde videor, bildspel och rapporter till tajta deadlines under struliga omständigheter. Här kommer en del av rapporteringen: ”Det råder ett kontrollerat lugn”, ”Vet inte vad vi ska ta oss till nu” och ”Vi har stått här i 24 timmar”.

Till Sydsvenskan gjorde vi reportaget ”Starka känslor när Chávez begravs” och på planet till Caracas skrev jag denna krönikan ”Lite tråkigare utan Chávez”. Jag rapporterade också för Politiken i Danmark och skrev om vad som kommer att hända nu. Det har varit historiska dagar här i Caracas. I dag inleds valkampanjen som kommer att bestämma om det blir en fortsättning på Chávez tjugoåriga försök att göra Venezuela till en socialiststat. Vinner den före detta utrikesministern Nicolás Maduro eller oppositionsledaren Henrique Capriles? En sak är klar. Jag är nog snart tillbaka i Venezuela igen.

Lite tråkigare utan Chávez

 

En linbana från Caracas leder upp till nationalparken El Ávila, 2 740 meter över havet.

Det finns mycket sorgligt med Hugo Chávez – han var auktoritär, dyrkade militärmakt och var barnsligt lynnig. Men en sak var roligt – hans presskonferenser. Jag hade turen att vara med på två av dem. På den senare fick jag ställa en fråga. Över 300 journalister trängdes i pressalen på presidentpalatset Miraflores när jag undrade varför korruptionen i Venezuela inte minskat under hans styre. Chávez blev arg och tittade mig in i ögonen. Läs vad han svarade här.

Santos vann i Colombia

RIO DE JANEIRO/SDS

Det Gröna partiets kandidat, Antanas Mockus, försökte in i det sista övertyga väljarna om att rösta bort den politik som gjort Colombia till ovän med nästan alla länder i Latinamerika. Det gick inte. Högerkandidaten, den före detta försvarsministern Juan Manuel Santos, fick 69 procent av rösterna.

– Det är nu vår plikt att utöva kontroll över denna nya regering. Vi är miljoner som vill driva politik på ett annat sätt, sa Antanas Mockus till sina anhängare.

Läs mer »

Viktigt för Brasilien att hindra kupper

RIO DE JANEIRO/SDS

Planen var att den störtade presidenten Manuel Zelaya skulle smugglas in landvägen från El Salvador och installeras på FN:s kontor i Honduras huvudstad Tegucigalpa. På så sätt skulle statskuppen i Honduras automatiskt hamna i fokus under förra veckans möte på FN:s huvudkontor i New York och få honom återinsatt på ett så smidigt sätt som möjligt. Problemet var att Venezuelas president Hugo Chávez inte kunde hålla käft.

Läs mer »

Radikala ledare enade om Kuba

RIO DE JANEIRO/SDS

Idag träffar Barack Obama statscheferna i Latinamerika för första gången. Ledarna för det som tidigare kallats USA:s bakgård väntas ställa honom mot väggen.

Läs mer »

Splittring ger oppositionen fördel

RIO DE JANEIRO/SDS

Efter att Chile och Argentina valt kvinnor till presidentposten kan det nu bli Paraguays tur. Imorgon är det val i ett av Sydamerikas mest vanskötta länder och utbildningsministern Blanca Ovelar är regeringspartiets heta kandidat.

Läs mer »

Colombia går sin egen väg

RIO DE JANEIRO/SDS

Under de senaste åren när det sydamerikanska integrationsarbetet blivit allt intensivare har det hela tiden funnits ett undantag – Colombia. Vid toppmötena mellan statscheferna på kontinenten har Colombias högerpresident Álvaro Uribe ofta lyst med sin frånvaro. Anledningen är inte att han inte blivit bjuden. Han har valt att gå på tvären mot den övriga utrikespolitiken på den tidigare så splittrade kontinenten.

Läs mer »

Oljefynd rubbar maktbalansen

RIO DE JANEIRO/SDS

Gud är brasilian! Rubriken på första sidan i dagstidningen Correio Braziliense går inte att missförstå. Sydamerikas största land befinner sig i eufori efter att världens största oljefyndighet på sju år upptäckts utanför den brasilianska kusten. Oljefältet Tupi, 25 mil utanför Rio de Janeiros kust på 7 000 meters djup, uppskattas innehålla åtta miljarder fat olja. Det är mer än Norges samlade oljereserver.

Läs mer »