Chile och protesterna

Protest i Santiago mot den urvattnade utbildningsreformen

Protest i Santiago mot den urvattnade utbildningsreformen

Chile har den bästa utbildningen i Latinamerika, den högsta levnadsstandarden och den lägsta korruptionen. Ändå är gatuprotesterna i Chile de mest omfattande på hela kontinenten. Hur blev det så? Jag och fotografen Daniel Nilsson reste till Chile och gjorde två reportage om fenomenet. 1. Chiles studenter kräver gratis utbildning och 2. Nu står chilenarna åter på barrikaderna. Läs och kolla in de fantastiska bilderna.

 

Missa inte Copa América!

Chilensk supporter visar hjärtat. Foto: Daniel Nilsson

Chilensk supporter visar hjärtat. Foto: Daniel Nilsson

I år är konkurrensen hårdare än någonsin i Copa América och både det stjärnspäckade Colombia och det traditionstyngda Brasilien åkte ut i kvartsfinalerna i helgen. Nu väntar semifinalerna mellan Chile–Peru och Argentina–Paraguay. Här är tre reportage som jag och fotografen Daniel Nilsson gjorde inför och under mästerskapet. 1. Copa América – chansen för Brasilien att återfå folkets kärlek. 2. Hela Chile kräver seger – med förnuft eller våld. 3. Fotbollsfavoritens miss en chock för Colombia. Här är också en kort video som Daniel gjorde inför Chiles premiärmatch.

Nazisektens ledare i Chile har flytt

Efterlyst av Interpol

Ett av de mest förödmjukande momenten i mitt liv som journalist kom efter att jag och min fotografkollega Anders Kristensson lyckats ta oss innanför murarna till nazisekten Colonia Dignidad i Chile. Vi var så förbluffade att de släppte in oss att vi inte riktig hade antennerna i gång. Vi fick en öppenhjärtlig intervju med den tyske barnläkaren Hartmut Hopp som beskrev den förre sektledaren Paul Schäfer som en tyrann och lovade att upplösa sekten. Så var det inte. Hartmut Hopp ljög oss rakt upp i ansiktet. Nu rapporterar BBC att han flytt från Chile och är efterlyst av Interpol för våldtäkt av chilenska barn. Reportaget ”Ondskans koloni”publicerades i Café nr 9/2005 och går att läsa här.

Rapport från katastrofzon

Hotellet bjöd på karameller i receptionen.

Jag är nu tillbaka från katastrofrapporterandet i Chile. Skönt. Det var faktiskt riktigt kusligt. Här kommer en rapport som går i dagens Sydsvenskan. Jag har också chattat med läsarna i dag, från ett internetcafé i Rio. Givetvis funkade inte nätet hemma när man väl behövde det. Regnet, skyller leverantören på. Så säger de alltid… Chatten ingår i Sydsvenskans utlandsvecka där man presenterar Sveriges coolaste och yngsta utrikesredaktion;-) Läs mer här.

De känner sig övergivna

Pappan i familjen är svetsare och är på jakt efter mat. Sönerna vakar hemmet med mamma.

TALCAHUANO/SDS

Det råder kaos i Talcahuno. Hamnstaden drabbades hårt av jordbävningen och tsunamin efteråt. Men hit har myndigheternas hjälp inte nått.

Läs mer »

Jordbävningen kommer i andra hand nu

CONCEPCIÓN/SDS

När chocken börjat lägga sig efter jordbävningskatastrofen kommer nästa chock. I stället för räddningsmanskap sänder militären in tårgasjeepar, vattenkanoner och massarresteringsbussar. Uppgiften är att slå ned den plundringsvåg som sprider skräck i miljonstaden Concepción som isolerats av skadorna från jordbävningen.

Läs mer »

Bostadshusen evakueras i Santiago

Raúl misstänker byggfusk

SANTIAGO/AFTONBLADET

Han bär mörka solglasögon för att dölja tårarna.

— Det enda jag fick med mig var min dator och några kassar kläder. Allting annat har jag tvingats lämna kvar, säger Raúl Herrera, 31.

Läs mer »

Chile är mer förberett

CÓRDOBA/AFTONBLADET

Att dödsfallen väntas bli färre vid jordbävningen i Chile än i Haiti beror på att Chile är betydligt mer förberett.

Läs mer »

Pinochetspöket skrämmer inte längre

RIO DE JANEIRO/SDS

Socialisten Ricardo Lagos maktövertagande i Chile för tio år sedan satte fart på den vänstervåg som sedan dess sköljt över Latinamerika. Att högerpolitikern Sebastián Piñera nu vann Chiles val i söndags, kan innebära att vågen ändrar riktning.

Läs mer »

Ett nytt kapitel i Latinamerikas historia inleds

RIO DE JANEIRO/SDS

När jag flyttade till Brasilien för fyra år sedan sa en nykter Malmövän till mig: «Henrik, jag avundas dig. Latinamerika befinner sig i en väldigt speciell tid nu. Du kommer att täcka något historiskt». Det lät uppmuntrande när man stod där nervös med resväskorna packade. Men inte för en stund trodde jag att han skulle få rätt. Det såg inte heller ut så. Alla som försökt sätta sig in i latinamerikansk politik vet att det går segt, mycket segt. Det rör sig inte många steg framåt, förrän det måste backas ett. Nu är Pinochet död, Fidel döende och ett nytt Latinamerika håller på att förlösas.

Läs mer »