Miraklet i Medellín

Medellín är en av Sydamerikas trevligaste städer

Medellín är en av Sydamerikas trevligaste städer

MEDELLÍN/VAGABOND

Jag kom om natten. Medellín lös som en öppen skattkista i dalen. Taxin slingrade sig nedför berget och efter en krök dök något upp som såg ut som ett vägarbete. Män med reflexvästar och lyktor dirigerade om trafiken. Jag stelnade till. På flyget hit hade jag läst Ingrid Betancourts bok om hennes sex år som kidnappad av Farcgerillan i djungeln. Det var exakt så här Farc brukade genomföra sina kidnappningar. Taxin följde efter männen med de röda lyktorna och jag letade efter minsta tecken på att något inte stod rätt till.

– Är allt ok, frågade jag taxichauffören.

– Sí, claro (självklart).

Läs mer »

Missa inte Copa América!

Chilensk supporter visar hjärtat. Foto: Daniel Nilsson

Chilensk supporter visar hjärtat. Foto: Daniel Nilsson

I år är konkurrensen hårdare än någonsin i Copa América och både det stjärnspäckade Colombia och det traditionstyngda Brasilien åkte ut i kvartsfinalerna i helgen. Nu väntar semifinalerna mellan Chile–Peru och Argentina–Paraguay. Här är tre reportage som jag och fotografen Daniel Nilsson gjorde inför och under mästerskapet. 1. Copa América – chansen för Brasilien att återfå folkets kärlek. 2. Hela Chile kräver seger – med förnuft eller våld. 3. Fotbollsfavoritens miss en chock för Colombia. Här är också en kort video som Daniel gjorde inför Chiles premiärmatch.

Medan fredsprocessen dröjer…

Arminda Garabato, Estelina Piraza, Yuleida Chixiliano och Florinda Garabato vill tillbaka till sin by i djungeln

Arminda Garabato, Estelina Piraza, Yuleida Chixiliano och Florinda Garabato vill tillbaka till sin by i djungeln.

Sedan flera år tillbaka lever några av Farcgerillans högsta ledare i Havanna och förhandlar med den colombianska regeringen om ett fredsavtal. I börjar presenterades framsteg varje halvår och tre av de sex huvudpunkterna klarades av förvånansvärt snabbt. Men nu har inget hänt på över ett år. Under tiden har den så kallade »efterkonflikten« redan dragit igång där paramilitära grupper strider om kontroll över kokainsmugglingen. Tidigare i år besökte jag Colombia och intervjuade bland annat Kofi Annan, Dag Nylander och ursprungsbefolkningen Wounaan om vad det är som gör att fredsavtalet dröjer. Läs här och se Federico Rios fantastiska bilder.

»Colombias comeback«

Det är från hamnstaden Buenaventura som många av talangerna till Los Caféteros hämtas

Det är från hamnstaden Buenaventura som många av talangerna till Los Caféteros hämtas.

Om två veckor börjar det sydamerikanska mästerskapet Copa América som spelas vart fjärde år. Denna gång är det Chile som står värd för mästerskapet och för första gången på länge är Colombia en av favoriterna. Inför mästerskapet reste jag runt med en av landets bästa fotografer, Federico Rios, och tog temperaturen på kontinentens mest fotbollstokiga land. Resultatet går att läsa i ett 20-sidor långt reportage i det aktuella numret av Offside. Se innehållsförteckningen här.

Viva Colombia!

 

Hon kallas den Holländska rebellen och har stridigt med Farc i mer än tio år

Det är fantastiskt att fredsförhandlingarna med Farcgerillan på Kuba går framåt och att den colombianska regeringen går med på en partiell jordreform för att få slut på den 50-åriga konflikten. Här kommer en artikel i Sydsvenskan där jag också skriver om Tanja Nijmeijer, den holländska rebellen, som är en av Farcgerillans huvudförhandlare. Läs här.

Att bryta ett tabu

 

"Om vi inte ens lyckas hålla säkerhetsfängelser knarkfria hur ska vi då lyckas med det i det öppna samhället?"

På fredag har dokumentären ”Quebrando o Tabu” (Att bryta ett tabu) världspremiär. Den tar upp en av vår tids med brinnande politiska frågor – hur ska världen agera efter att War on Drugs misslyckats. Dokumentären följer den präktige före detta brasilianske presidenten Fernando Henrique Cardoso, FHC, (1995 – 2002) på hans resa till Holland, Portugal, Schweiz, Colombia och USA för att leta exempel där avkriminalisering av droger lyckats. Det är som om Ingvar Carlsson skulle driva frågan om avkriminalisering i Sverige. FHC får bland annat medhåll av Bill Clinton och Jimmy Carter att världen bör satsa på förebyggande åtgärder i stället för att bekämpa ett krig som inte kan vinnas. I Brasilien jämförs filmen redan med Al Gores miljödokumentär ”En obekväm sanning”, men i Sverige är intresset än så länge svalt. Se trailern här, eller den engelska version här.

 

Santos vann i Colombia

RIO DE JANEIRO/SDS

Det Gröna partiets kandidat, Antanas Mockus, försökte in i det sista övertyga väljarna om att rösta bort den politik som gjort Colombia till ovän med nästan alla länder i Latinamerika. Det gick inte. Högerkandidaten, den före detta försvarsministern Juan Manuel Santos, fick 69 procent av rösterna.

– Det är nu vår plikt att utöva kontroll över denna nya regering. Vi är miljoner som vill driva politik på ett annat sätt, sa Antanas Mockus till sina anhängare.

Läs mer »

Moonande borgmästare kan bli ny president

Mockus presenterar Supermedborgaren som håller rent i sin stadFör någon månad sedan trodde Uribes följeslagare, den före detta försvarsminister Juan Manuel Santos, att valet i Colombia skulle bli ett enkelt race. Det var det tills Antanas Mockus dök upp. Denna tokige före detta borgmästaren i Bogotá har nu god chans att vinna. Det sprider en glädjevåg över hela kontinenten. En politiker som pratar om etik. Det var länge sedan. Läs mer om honom i dagens Sydsvenskan.

Colombia går sin egen väg

RIO DE JANEIRO/SDS

Under de senaste åren när det sydamerikanska integrationsarbetet blivit allt intensivare har det hela tiden funnits ett undantag – Colombia. Vid toppmötena mellan statscheferna på kontinenten har Colombias högerpresident Álvaro Uribe ofta lyst med sin frånvaro. Anledningen är inte att han inte blivit bjuden. Han har valt att gå på tvären mot den övriga utrikespolitiken på den tidigare så splittrade kontinenten.

Läs mer »

Miliser tar över Rios slum

RIO DE JANEIRO/SDS

— En dag fick jag bara nog. Jag ringde min polare och sa «Är det inte dags att börja räkna liken», säger 32-åriga André Dahmer.

Läs mer »