»Fora Temer Festival« på Copacabana

»Fora Temer Festival« på Copacabana

»Fora Temer Festival« på Copacabana

Över 100 000 cariocas trotsade regnet (vilket är väldigt sällsynt) för att lyssna till Caetano Veloso och visa sitt missnöje med att den icke folkvalde presidenten Michel Temer försöker hålla sig kvar vid makten. För att klara sig undan valdomstolens dom i nästa vecka har Temer bytt ut justitieministern och satt in en ersättare som tidigare jobbade på valdomstolen. Om Temer klarar sig undan den gången också lär demonstrationerna som chockade Brasília i förra veckan återupptas.

Parada Gay och pingstpastorn

»Parada Gay» lockar varje år hundratusentals deltagare till strandpromenaden i Copacabana.

»Parada Gay» lockar varje år hundratusentals deltagare till strandpromenaden i Copacabana.

Att Sydamerikas syndigaste stad lyckats välja en präktig, frireligiös borgmästare som är fientligt inställd mot karnevalen, sex och homosexuella är något mycket märkligt. Frågan är hur det kommer att påverka samhället? Här är ett DN-reportage jag skrev efter att ha deltagit på den årliga Pridefestivalen. »Gayvänliga Rio oroas av nya borgmästaren«. Bilder av Dado Galdieri.

 

Logistiken och maten är största problemen under OS 2016

Simfamiljen Hansson från Helsingborg på plats i Rio för att följa sina döttrar

Simfamiljen Hansson från Helsingborg på plats i Rio för att följa sina döttrar

Inför OS 2016 var säkerheten det största orosmomentet, men förutom ett par incidenter har det inte varit några större problem. I stället är det logistiken och maten på arenorna som irriterat mest. Under OS har många volontärer från hela världen kommit för att jobba. En av dem är Ingrid Johansson från Lomma som jag intervjuade. Jag har också träffat föräldrarna till de svenska simsyskonen Louise och Sophie Hansson och hört om hur det är att följa sina barn på OS.

Bom dia, Brandão!

Min tv-studio har flyttat ut på gatan under OS

Min tv-studio har flyttat ut på gatan under OS

Varje dag under OS 2016 gör jag ett inslag från olika platser i Rio. De första dagarna har jag varit på Maracanã inför invigningen, besökt bassängen i mina kvarter där Sarah Sjöstrom tränade inför sitt första olympiska guld och tittat in på den ryska paviljongen på Copacabana. I dag har jag träffat en dansk som byggt en favela i legoklossar och i morgon rapporterar jag från en av demonstrationerna mot de olympiska spelen. Kolla in hela min OS-dagbok här!

Varför pratar ingen engelska i Rio?

Det första europeiska turister överaskas av i Rio är hur få det är som pratar engelska. Inte i taxibilen, i hotellreceptionen eller ens i turistbyrån kan du göra dig förstådd. Inte heller vid Kristusstaty, Sockertoppen eller Copacabana som besökts av miljontals turister genom åren. Hur kan det komma sig att en av världens mest eftertraktade turistmetropoler är så dålig på engelska? Läs min språkkrönika här.

Att läsa engelska på Cultura Inglesa kostar cirka tusen kronor i månaden

 

Påven i Rio

Pilgrimer på Copacabana i väntan på söndagens avslutande mässa

Invasionen av religiösa fanatiker i Rio går mot sitt slut. Flera hundratusen unga katoliker från Polen, Irland, Frankrike och Kroatien har under en vecka umgåtts med likasinnade från USA, Mexiko, Centralamerika och Sydamerika. Men på måndag har påven Franciskus lovat att åka hem igen. Här kommer ett inslag från Studio Ett i tisdags där jag medverkade, och här ett annat inslag från P1-Morgon. Jag skrev också ett reportage till GP, men det ligger inte ut på nätet.

Sagan om det magiska bakfyllepillret

Världen bästa piller!

Här kommer en krönika om bakfyllemedicinen Engov som jag skrev efter mina upplevelser på årets första dag. Detta piller är ännu ett bevis på den brasilianska jakten efter världens mest bekväma liv. Läs här i dagens Sydsvenskan.

Copacabana är bara en dröm

RIO DE JANEIRO/SDS

Det finns få namn som smakar lika gott i munnen som Copacabana. Helst ska det uttalas långsamt. Co-pa-ca-ba-na. Man känner rytmen. Det svänger. Bilder av palmer, vit sand, blått hav och brunbrända kroppar sköljer över. Kokosnötter, solstolar och caipirinhas. Den gröngula brasilianska flaggan vajar. Någon spelar samba. Kroppar svajar i soldiset.

Läs mer »

Brasilien fruktar ökad sexturism

RIO DE JANEIRO/SDS

Brasilien mobiliserar nu mot den ökande sexturismen till följd av jordbävningskatastrofen i Thailand. I går natt höll turistmyndigheten i Brasilien ett första möte och la fram ett lagförslag om hur landet ska bemöta problemet.

Läs mer »