Militariseringen av idrotten

Under Panamerikanska spelen i Toronto 2015 var de brasilianska idrottarna tvungna att göra honnär

Under Panamerikanska spelen i Toronto 2015 var de brasilianska idrottarna tvungna att göra honnör.

En av höjdpunkterna under de olympiska spelen är friidrotten. Miljarder TV-tittare håller andan medan startskottet går för att utse världens snabbaste man. Längdhopp, stavhopp och 3000 meter med hinder är höjdpunkter. Att stad som arrangerar har en friidrottsanläggning ses som självklart, men i Rios fall är det inte så. Den enda allmänna friidrottsanläggningen som fanns i Rio låg i anknytning till Maracanã, men den revs för att bli parkeringsplats under VM 2014. Sedan dess har stadens idrottsmän tvingats knacka på hos militären för att träna.

»Klockan klämtar för Kuba«

Utbildningssystemet på Kuba har hamnat på efterkälken jämfört med omvärlden.

Utbildningssystemet på Kuba har hamnat på efterkälken jämfört med omvärlden.

Kuba är ett av Latinamerikas minsta länder, men rör ändå upp mest känslor på kontinenten. Alla har en åsikt om Kuba och, förutom Israel, finns det inget annat så litet land som satt så stort avtryck i modern politisk historia. Med anledning av förändringarna på ön körde jag genom landet, från öster till väster, för att ta temperaturen på tillståndet. Resultatet blev reportaget »Livet i skuggan av revolutionen« som blev fem sidor långt och publicerades i DN i söndags.

 

Dagmar Hagelins öde

Dagmar Hagelin och den blonde dödsängeln Alfredo Astiz

Dagmar Hagelin och den blonde dödsängeln Alfredo Astiz

I Brasiliens största grannland, Argentina, var militärdiktaturen mycket hårdare och kostade betydligt fler människor livet. Fascisternas tanke i Brasilien var att skrämma livet av motståndarna och tvinga dem i exil. I Argentina, som stod på Axelmakternas sida under Andra världskriget, ville man hindra motståndet genom att utrota människorna bakom det. Ett svenskt exempel på det smutsiga utrotningskriget som rådde är Dagmar Hagelins öde. I veckan släppte regeringen i Argentina de hemliga dokumenten rörande hennes försvinnande från 1977.

Med fotboll som vapen

Demonstranter ska bort så att fotbollsfansens får plats

Fotboll och tortyr var militärregimens främsta verktyg under diktaturen i Brasilien. När det drog ihop sig till första maj och andra viktiga dagar för oppositionen arrangerade regimen heta ”clássicos”, derbyn, i alla brasilianska miljonstäder. I stället för demonstrationer blev det fotbollskravaller. För regimen var det perfekt. Frustration och ilska kläddes i fotbollsdräkt. När jag ser gårdagens bilder från Plaça de Catalyna dyker kombinationen fotboll och tortyr upp igen. Polisen rensar torget från demonstranter för att ge plats åt fotbollssupportrar som ska fira en eventuell seger i Champions League i kväll. Det före detta arbetarlaget Barcelona, den enda storklubb som inte accepterar kommersiella sponsorer på sin tröja, skyddas av en polis som skjuter gummikulor och tårgas för att skingra personer som demonstrerar mot arbetslöshet.”Barça är en drog som tämjer folket”, står det på ett plakat. 121 personer skadas. Återigen har fotboll och tortyr använts för att avleda uppmärksamheten.

Lula är en fegis

Lagen om att bilda en sanningskommission för att utreda brotten under diktaturen har fått generalerna och försvarsministern att slå bakut. Innan nyår lämnade de in sina avskedsansökningar till Lula. Militärerna är rädda för att lagen ska kunna användas för att upphäva amnestilagarna som gör att torterarna i dag lever ett lugnt och fridfullt pensionärsliv på stranden. Lula har inte accepterat avskedsansökningar, utan har i stället lovat att urvattna lagen innan den träder i kraft. Pinsamt att Brasilien ska ha så svårt för att genomgå den process som snart pågått i tio år i Argentina, Chile och Uruguay.

Lula gör inte upp med Brasiliens mörka förflutna

Ett av diktaturens offer

Ett av diktaturens offer

RIO DE JANEIRO/SDS

Först klädde de av henne naken. Sedan hällde de en spann vatten över huvudet. Sladdarna sattes främst på bröstvårtor och vagina. När elen applicerades knastrade det till från huden.

— Det är alltid värre att vara kvinna och bli torterad. Män som torterar män är en annan sak. De som torterade mig inledde alltid med «Hej din terroristfitta. Hur många har du legat med?» Och så satte de sladdarna på min kropp.

Läs mer »

Med generalerna på första bänken

RIO DE JANEIRO/GP

En av de sista kvarlevorna från militärdiktaturen i Brasilien är nu borta. Efter 42 år fick landets journalister tillbaka sin pressfrihet i förra veckan. Men ännu återstår det mycket från diktaturens år som Brasiliens president Lula da Silva inte vågat ta itu med.

Läs mer »

Motståndsmännens comeback

RIO DE JANEIRO/UTRIKESPOLITISKA INSTITUTET

När den före detta cancerläkaren Tabaré Vázques installeras som ny president i Uruguay den förste mars i år kommer han inte enbart bryta den långvariga tradition att inte ge vänsterpolitiker makten i landet. Han kommer också bli en historisk pusselbit i det politiska förändringsarbete som Latinamerika upplever just nu.

Läs mer »

Argentina arresterar general

RIO DE JANEIRO/SDS

Det argentinska rättsväsendet tycks fast beslutet om att göra upp med landets förflutna. Det smutsiga kriget ska renas. I veckan utfärdade högsta domstolen i landet ytterligare tretton arresteringsorder av personer som misstänkts för övergrepp under juntaåren. En av dem är landets före detta inrikesminister, den pensionerade generalen Eduardo Harguindeguy.

Läs mer »