Vem är egentligen Dilma Rousseff?

Att Dilma Rousseff tvingades avgå är ännu ett bevis på hur svårt det är att bryta mönstren i det brokiga Brasilien

Att Dilma Rousseff tvingades avgå är ännu ett bevis på hur svårt det är att bryta mönstren i Brasilien

Några dagar efter att senaten avsatt Dilma Rousseff var inte mina svenska redaktörer längre intresserade av henne. Nyhetsläget hade förändrats och fokus hamnade i stället på interimpresidenten Michel Temer. Politikens söndagsbilaga PS tänkte annorlunda och ville att jag skrev ett ordentlig porträtt av damen som varit i medierna hela våren. Jag flög till hennes hemstad Belo Horizonte, träffade hennes gamla vänner och besökte skolorna som formade henne. Det blev ett intressant besök som gav mig en större inblick i vem hon egentligen är. Reportaget hamnade på omslaget, fick fyra sidor i tidningen och går att läsa här som pdf-filer – Dilma 1. Dilma 2 och Dilma 3.

Dilmas dagar är räknade

Dilma Rousseff menar att hon är utsatt för ett kuppförsök

Dilma Rousseff menar att hon är utsatt för ett kuppförsök

MEDELLIN/DN

Dilma Rousseffs dagar vid makten är räknade. Sedan det största koalitionspartiet hoppat av regeringen ligger vägen öppen för att genomdriva en misstroendeomröstning mot henne.

Läs mer »

Slaget om Brasilien II

Ett par går till anti-Dilmademonstrationen i Rio medan sin hemhjälp i vit uniform.

Ett par går till anti-Dilmademonstrationen i Rio medan sin hemhjälp i vit uniform.

Det är inte alltid man lyckas, men när det gäller min rapportering om den aktuella krisen i Brasilien blev jag angripen från både höger och vänster. Här är några av artiklarna jag skrev och några andra rapporter. 1 »Historiska massproteser över hela Brasilien«. 2. »Protesterna mot Dilma Rousseff växer i Brasilien« Och här är två viktiga bakgrundsberättelser. 1. »Brazil Is Engulfed by Ruling Class Corruption and a Dangerous Subversion of Democracy«. 2. »Dilma Rousseff’s Watergate«. Innan man drar några slutsatser är det viktigt att veta vad man pratar om.

Bratsens gata blev arbetarnas

Vänstersympatisörer trycker upp tröjor med Chicos porträtt utanför baren där han blev påhoppad

Vänstersympatisörer trycker upp tröjor med Chicos porträtt utanför baren där han blev påhoppad

Det finns få artister som varit lika konsekvent i sitt försvar av demokratin i Brasilien som Chico Buarque. Under diktaturen tvingades han dribbla sig undan censuren och hitta på ord som censurens tjänstemän inte förstod. När de väl kom på honom fick han gå i exil till Rom. Trots att Arbetarpartiet slagit knut på sig själv fortsätter han att stödja Dilma Rousseffs fördelningspolitik. Det gör att han är hatad i sina kvarter. Se videon här när han blev påhoppad i stadsdelen Leblon i Rio och lyssna på videon till hans stöd. Här är också en artikel som jag skrev i DN om bråket.

Vänstervågen ebbar ut

Efter att Chávez dog började vänstervågen rinna ut i Sydamerika

Efter att Chávez dog började vänstervågen rinna ut i Sydamerika

När jag flyttade till Brasilien hade Lula da Silva precis vunnit valet 2002. Politiken förändrades på kontinenten och på kort tid hade nästan alla länder i Sydamerika valt en vänsterpolitiker. Nu håller vågen på att ebba ut. I alla länder, utom i viss mån Bolivia, är stödet för vänsterregeringarna rekordlågt. I förra veckan skrev jag om tendensen i DN och fick en utskällning av Ecuadors ambassadör i Stockholm till svar. Missa inte heller den snygga infografiken.

Medelklass och militärer i massprotest mot Dilma

Många av Dilmas kritiker vill att militären tar över makten i landet.

Många av Dilmas kritiker vill att militären tar över makten i landet.

Protesterna mot Dilma Rousseff blev inte lika omfattande som Arbetarpartiet hade fasat. Under en miljon demonstranter, 875 000, samlades i över 200 städer för att visa sitt missnöje med presidenten och hennes parti. Återigen visade den vita, övre medelklassen i landet sitt hat mot att Arbetarpartiet fortsätter att hjälpa landets fattiga genom familjebidraget Bolsa família, som knappt kostar 0,5 procent av regeringens budget. Här är en text som jag skrev från protesterna i Copacabana.

Dilmas dilemma

Trots alla påhopp sägs det att Dilma är på bra humör och har till och med lyckats gå ned i vikt

Trots alla påhopp sägs det att Dilma är på bra humör och har till och med lyckats gå ned i vikt

På söndag väntas de största protesterna någonsin mot Dilma Rousseff. Mer än 200 städer har ansökt om demonstrationstillstånd, vilket är dubbelt så mycket som i mars då över en miljon brasilianare demonstrerade i 111 städer. Enligt väderprognoserna väntas bra väder i São Paulo, där den största protesten kommer att äga rum. Antagligen kommer den före detta presidentkandidaten Aécio Neves att dyka upp och med all säkerhet kommer tv-bolaget Globo att sända direkt. Här är en artikel som jag skrev i veckan om Dilmas dilemma.

Den vita högern mot Dilma

Protesten mot Dilma Rousseff i Salvador, med 80 procent svarta, lockade endast vita

Protesten mot Dilma Rousseff i Salvador lockade endast vita

Efter den första demonstrationen mot Dilma Rousseff den 15 mars skrev jag denna text i DN och blev kritiserade för att den inte var balanserad. Läs själv och avgör. Titta gärna också på den historiska bilden ovan från Salvador som är Brasiliens tredje största stad. Det är inte lätt att fånga så många vita i en stad där 80 procent av befolkningen är svarta, men under protesten mot Dilma var det lätt.

»Bilhatarna på krigsstigen«

Här är stadsjeepen som hamrades sönder i Ipanema

Här är stadsjeepen som hamrades sönder i Ipanema

Här är en spaning som handlar om ilskan över hur mycket plats bilarna stjäl i Brasilien.

Vad kan du om Brasilien?

Is Brazil cracking up?

Is Brazil cracking up?

Med anledning av presidentvalet har jag gjort en quiz för att se hur kunskapen står till om Brasilien. Över 3 000 personer har gjort quizen, men bara hundra har fått alla rätt. Testa du också! Här är länken.