Lundins guldfeber i Amazonas

Guldutvinning i Amazonas

Guldutvinning i Amazonas

Flera gånger har jag varit på väg till Ecuador, men varje gång har resan blivit inställd på grund av att svensk media inte varit så intresserade av utvecklingen i landet. Men i vintras stötte jag på en intressant story som ingen kunde tacka nej till. Det svenska skandalbolaget Lundin hade köpt en guldgruva i Ecuadors mest känsliga del av Amazonas, vilket skapat en konflikt med urfolken i regionen. Jag tog kontakt med Omvärlden som genast nappade på idén. I våras flög jag och Anders Kristensson dit och gjorde reportaget: »Guldfebern som skövlar Amazonas«.

Analys av polisupproret

Ingen brandövning

Här kommer min korta analys och förklaring till varför det blev som det blev i Ecuador i veckan. Läs här.

Correa väntas bli återvald

RIO DE JANEIRO/SDS

Den 46-årige ekonomen Rafael Correa ser ut att lyckas med det som ingen av Ecuadors senaste tio presidenter lyckats med. På söndag kommer han med största sannolikhet att bli omvald för en ny mandatperiod.

Läs mer »

Vänstervågen hotar pressfriheten

RIO DE JANEIRO/SDS

Vänstervågen i Sydamerika hotar pressfriheten på kontinenten. Det menar den panamerikanska organisationen för kontinentens tidningsutgivare, IAPA, som hade årsmöte i Cartagena i Colombia förra månaden.

Läs mer »

Ecuadors president flydde

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

När han föll var han iklädd en skitig fotbollströja, gymnastikskor och jeans. I rädsla att ändå bli igenkänd hoppade han in i bagageluckan på en bil som i ilfart tog honom till den brasilianska ambassaden. I fyra dagar satt Lucio Gutiérrez, Ecuadors störtade president, och tryckte inne på ambassaden som lovat honom politisk asyl. Han fruktade för sitt liv.

Läs mer »