Den brasilianska klassresan

En improviserad studio vid en av strandkioskerna i Arpoador

Ett av Sveriges Radios bästa program, utrikesmagasinet Konflikt, har besökt Rio de Janeiro. De har gjort en timme om ”Den brasilianska klassresan” med flera intressanta reportage från varuhusprotester, favelor, läkarkliniker och kontor av programledaren Kajsa Boglind och SR:s fantastiske korre i Latinamerika, Lotten Collin. Jag och journalisten Rafael Maranhão fick äran att vara med på vart sitt hörn och ge vår syn på saken hur klassresan gått. Lyssna här.

Iskall protest mot överhettade priser

Priserna i Rio tvingar medelklassen att ändra sina vanor

RIO DE JANEIRO/DN

De stegrande priserna under sommarlovet i Rio har fått medelklassen att ändra sina vanor. Tidigare var det endast förortsfolket som tog med sig kylväska med öl, vatten och mackor till stranden. Nu gör även medelklassen det. Anledningen är att strandpriserna höjts med nästan 60 procent sedan i början av december.

Läs mer »

«The loser now will later to win»

Barack Obama annonserar de nya visumkraven för brasilianare som vill resa till USA

Förr var det ingen som ville ha brasilianska turister. Nu slåss USA och Europa om dem. Samtidigt har det blivit svårare för spanjorer att komma in i Brasilien. Världen är inte längre vad den varit. Här kommer en krönika i ämnet. Läs här.

 

Alla vill ha brasilianska turister

 

Den brittiska turismkampanjen «This is GREAT Britain 2012» nådde Brasilien i mars.

För tio år sedan stoppades brasilianare i europeiska passkontroller och fick svara på frågor om hur mycket pengar de hade med sig. I dag är USAs, Frankrikes och Storbritanniens turistmyndigheter i Brasilien för att locka så många brasilianska turister som möjligt till sina marknader. Läs krönika här om vad min fru brukade råka ut för.

Det saknas hembiträden

 

Trots att det finns tio miljoner hembiträde i Brasilien finns det inga bilder på brasilianska hembiträden i Googels bildbank

Den ekonomiska boomen ställer till det för medelklassen i Brasilien. Det är inte längre lika lätt att hitta en barnflicka, hembiträde eller städerska. Den ekonomiska utvecklingen gör att fattiga har många fler alternativ att välja mellan. Läs krönikan här om ett besök jag gjorde i hembiträdesbutiken i Leblon, Rio mest exklusiva stadsdel.

Brasilien är världens sjätte största ekonomi

 

Brasilien slår ut England ur VM 1962 i kvartsfinalen i chilenska Viña del Mar med 3-1. Femtio år senare slår Brasilien även England ekonomiskt.

Nu är det klart. Brasiliens ekonomi har gått om Storbritanniens och är nu världens sjätte största ekonomi. Anledningen är inte bara den brasilianska boomen utan även att Storbritanniens ekonomi rasat sedan bankkrisen 2008.

— Att Brasilien slagit europeiska landslag i fotboll har vi varit vana vid. Men att de nu även slår oss ekonomiskt är något nytt, säger Douglas McWilliams, VD för ekonomiinstitutet CBER, som gjort undersökningen.

När det gäller att höja levnadsstandarden går det inte lika fort för Brasilien. I FN:s årliga undersökning hamnar världens femte största land på 84:e plats. Långt efter Kuba, som trots sin katastrofala ekonomi, ligger på 51:a plats tack vare bra utbildning, sjukvård och hög läskunnighet, något som Brasilien inte kan skryta med.

Brasilien snart världens sjätte ekonomi

Brasiliens flagga har 27 stjärnor, en för varje delstat.

Krisen i Europa gör att Brasilien kan bli världens sjätte största ekonomi redan i år. Det spår Economist Intelligence Unit. De uppskattar att Brasiliens BNP i år kommer att gå om Storbritanniens. Att den brasilianska ekonomi växer så det knakar gör att migrationen till landet ökar. Främst är det portugiser, bolivianer och kineser som flyttar hit. Antalet visumansökningar har gått upp med 52 procent i år. Den enda dåliga nyheten är att mannen bakom lyftet, Lula da Silva, har konstaterats med strupcancer, en alkohol- och tobaksrelaterad sjukdom. I dag inleder han strålbehandling på Sírio-Libanês i São Paulo.

Det är i São Paulo det händer

Statsministerparet lämnar över presenter till chefen för HIV-kliniken i Cracolândia

Helsingborgs Dagblad har lanserat en ny satsning på utrikessidorna. Varje söndag medverkar en fristående krönikör under rubriken ”Utblick Söndag”. Anna Koblanck skriver från Sydafrika, Karin Henriksson från New York, Jon Thunqvist från Tokyo och jag från Rio de Janeiro. Min förra krönika handlade om Obamas statsbesök i Brasilien. Dagens krönika handlar om São Paulo och går att läsa här.

Brasiliansk byggjätte med 3 500 anställda flydde Libyen

Odebrecht – företaget som älskar att arbeta i diktaturer

Den brasilianska byggjätten Odebrecht, ett av de största utländska bolagen verksamma i Libyen, lyckades i dag evakuera 3 500 ur sin personalstyrka. Bolaget chartrade tre plan, en flygbåt och ett passagerarfartyg som förde de anställda till säker hamn på Malta. Företaget höll på att bygga en ny flygplats och anlägga en tredje ringväg runt Tripoli när revolutionen bröt ut. Föga förvånande visade det sig att en tredjedel av företagets anställda i Libyen var lågavlönade byggnadsarbetare från Vietnam och Thailand. Odebrecht har nu fått chartra två Boeing 747:or som ska föra hem arbetarna till Hanoi och Bangkok. Kvar i Libyen stannar 1 500 av de lokalt anställda.

Tio år av framgång

Kan Latinamerika även bli tiotalets kontinent?

Det finns ingen kontinenten i världen som utvecklas lika mycket under nollnolltalet som Latinamerika. I min Årskrönika i dagens Sydsvenskan gör jag en balansräkning och siar även om vad som kan bli kontinentens största utmaning under tiotalet. Läs här.