Felipe Gomes – Brasiliens Bolt

Felipe Gomes andas ut efter sitt 200 meterslopp.

Felipe Gomes andas ut efter sitt 200 meterslopp.

Ett av Brasiliens främsta guldhopp under Paralympics 2016 är sprintern Felipe Gomes från kåkstadskomplexet Maré i Rio. För några veckor sedan hängde jag och DN:s prisbelönte fotograf Jonas Lindkvist med honom under hans träning. Det resulterade i reportaget »Gomes blev kung i favelan efter guldet i London« och gav oss en inblick hur det är att träna friidrott i en stad som inte har några allmänna anläggningar. På onsdag inleds Paralympics 2016.

Videodagboken från OS 2016

Utanför Maracanã är det alltid livat

Utanför Maracanã är det alltid livat!

Olympiska spelen i Rio är över och jag får säga att det gick betydligt bättre än vad jag trott. Endast två dödsfall kopplade till spelen – en tysk kanottränare som (efter bråk) omkom i en taxiolycka och en elitsoldat som mördades när han körde in i fel favela. Annars var det mest fest och idrott. Det roligaste för mig var att göra en videodagbok varje dag från olika platser i Rio. Jag filmade själv med en iPhone på selfiepinne och tog upp ljud i mikrofon. Via presscentret i Rio skickade jag över filerna till DN:s TV-guru Daniel Q Nantell som redigerade snuttarna och lade ut dem på nätet varje morgon 06.30. Ni som inte följde OS-dagboken kan se alla avsnitten här. Ett av de mest delade inslagen är när jag besökte Babilôniafavelan.

 

När OS kom till favelan

Michael Jackson på toppen av favelan Santa Marta

Michael Jackson på toppen av favelan Santa Marta

Första gången Rio ansökte om ett olympiskt sommarspel var 1996. För att smörja IOK:s delegater utsåg regeringen Pelé till idrottsminister. Det var bara en sak som gick fel. I samband med ansökningen anlände Spike Lee för att spela in videon till Michael Jacksons protestlåt »They Dom’t Care About Us« och valde att filma i en av de favelor som staden politiker försökte gömma. I dag, 20 år senare, har Rio slutligen fått sitt OS och vem det drabbat möter du i detta reportage där jag besöker favelorna Vila Autódromo och Santa Marta med fotograferna Jonas Lindkvist och Dado Galdieri.

På besök i Seu Jorges favela

Sångaren och skådespelaren Seu Jorge

Sångaren och skådespelaren Seu Jorge

BELFORD ROXO/DN

Först vill inte taxichauffören köra in i favelan där en av Brasiliens största artister, Seu Jorge, är uppväxt. Den styrs av en rivaliserande drogkartell till den kartellen som styr favelan där taxichauffören bor.

– Får de veta var jag bor kan de tro att jag spionerar. För sånt råder dödstraff, säger han.

Läs mer »

Den brasilianska klassresan

En improviserad studio vid en av strandkioskerna i Arpoador

Ett av Sveriges Radios bästa program, utrikesmagasinet Konflikt, har besökt Rio de Janeiro. De har gjort en timme om ”Den brasilianska klassresan” med flera intressanta reportage från varuhusprotester, favelor, läkarkliniker och kontor av programledaren Kajsa Boglind och SR:s fantastiske korre i Latinamerika, Lotten Collin. Jag och journalisten Rafael Maranhão fick äran att vara med på vart sitt hörn och ge vår syn på saken hur klassresan gått. Lyssna här.

Från favela till förort på tio år

 

Vem dödade egentligen vem? TV Globo har skapat ett quiz kring sitt populära förortsdrama

För tio år sedan var det favelaserien Cidade dos Homens som gjorde premiär i brasiliansk TV. Nu har förorten tagit sig in i vardagsrummen. Tre fjärdedelar av landets tittare följde sista avsnittet av telenovelan Avenida Brasil som tidigare orsakat strömavbrott i landet. Läs här söndagens krönika i HD som jag skrev om TV-serien som skapat förortsfenomenet. I nästa vecka börjar Suburbia som fortsätter på den brasilianska förortstrenden.

Fotboll river favelan

Kriget inför VM har brutit ut

Med fotbollen som vapen rivs favelor i Rio de Janeiro för att ge plats åt VM 2014. Jag och min italienske kollega Giuseppe Bizzarri har besökt Favela do Metrô nåhra gånger. Den ligger granne med Maracanã och håller nu på att rivas för att ge plats åt parkeringsplatser. Läs reportaget här.

Rocinha är befriat!

I Lund bor det 110 000 på 403 kvadratkilometer. I Rocinha bor det lika många på en kvadratkilometer

Den sista av de stora favelorna i Zona Sul i Rio har nu avväpnats. Rocinha, som varit ointagbar i tjugo år, föll enkelt i söndags. De sex högsta ligaledarna har gripits och de 300 fotsoldaterna har nu blandat sig med lokalbefolkningen och försöker anpassa sig till det nya livet. Här kommer en artikel som  jag skrev till Sydsvenskan om gripandet av ligaledarna.

Återbesök i Santa Marta

Från toppen av Santa Marta kan man vandra upp till Jesusstatyn

För två och ett halvt år sedan körde Lula upp i Santa Marta-favelan i Botafogo. Den ökända favelan hade avväpnats och nu skulle landets president inviga daghem, skola och vårdcentral för att visa att det är bättre att vara på statens sida än ligornas. I vimlet träffade jag en av tjejerna som växt upp i favelan. Femtonåriga Juliana Alves var hoppfull inför framtiden. För några veckor sedan återvände jag och den italienske fotografen Giuseppe Bizzarri och letade upp henne. Juliana är nu arton år och går sista året i gymnasiet. Hur blev det? Höll Lula vad han lovade? Läs reportaget här i Sydsvenskan.

Favelan alternativ för medelklassen

 

Favelorna Babilônia och Chapéu Mangueira tittar upp på kullen bakom strandavenyn

Sedan Rio de Janeiro blivit en av världens dyraste städer att leva i har befolkningen i favelorna börjat förändras. Att flytta upp i en favela har numera blivit ett alternativ för medelklassen. Läs om teologen och språkläraren Sergio Ferrez, barnbarnsbarn till den kände hovfotografen Marc Ferrez, som tog steget upp i Chapéu Mangueira. Ladda ned som pdf här och här.