»Ett OS-guld gör inget mirakel«

Marta har blivit vald till världens bästa fotbollsspelare fem år i rad

Marta har blivit vald till världens bästa fotbollsspelare fem år i rad

Att Brasilien har några av världens bästa kvinnliga fotbollsspelare har inte hjälpt damfotbollen i landet. Av OS-truppens 23 spelare är det fortfarande sju spelare som inte har någon klubb. De flesta av Brasiliens största klubbar erbjuder ingen damfotboll och har inga träningar för flickor, trots att det finns ett lagförslag i parlamentet om att kräva det. Läs här ett reportage om undantaget Flamengo som gått tillsammans med marinens lag i Brasilien för att ha ett lag att tävla med.

Mina hemkvarter i Rio

Café Lamas i Flamengo

Café Lamas i Flamengo

Det finns många sköna stadsdelar i Rio, men min favorit är Flamengo, där jag bott ända sedan jag flyttade till Rio för tolv år sedan. Jag gillar energin som är mycket bättre här än i det bortskämda och fördomsfulla Ipanema. En annan favoritstadsdel är Santa Teresa där jag och familjen gärna hänger. Här kan ni sett ett inslag som SVT gjorde om mina favoritkvarter i Rio.

Kampen mot fotbollsvåldet har lyckats på Maracanã

Flamengo gör mål i sista minuten och vinner årets Cariocamästerskap

Flamengo gör mål i sista minuten och vinner årets Cariocamästerskap

RIO DE JANEIRO/DN

För några år sedan var det livsfarligt att gå på derby mellan Flamengo och Vasco på Maracanã. Nu har det blivit en familjefest. Kampen mot fotbollsvåldet har lyckats på Brasiliens största fotbollsarena.

Läs mer »

Lördagslivet i Rio väcker kärleken

 

Den anlagda parken i Flamengo är ett av Rios sju underverk

Här kommer en krönika om en helt vanlig lördag i februari i en av världens skönaste städer. Läs här.

Stjärnan som tappade greppet

 

Innanför denna port försvann Eliza Samudio den elfte juni 2010

I dag har det gått exakt ett år sedan älskarinnan till den brasilianske målvaktshjälten Bruno försvann spårlöst. Polisutredningen misstänker att Eliza Samudio mördades och styckades av en yrkesmördare. Resterna ska ha ätits upp av fyra rottweilers i en trädgård. Tidigare i år åkte jag upp till mordplatsen och intervjuade domare, polis och åklagare i det som blivit ett av fotbollshistorien mest uppmärksammade mord. Jag lyckades till och med stöta ihop med den misstänkte yrkesmördarens fru och barnbarn. Det nio sidor långa reportaget är publicerat i månadens nummer av Café. Läs här gratis.

Ronaldinho i Rio

Någonstans på scen nedanför står Ronaldinho i bakvänd keps

Redan i taxin till Flamengos träningsanläggning i Gávea i Rio fattade man att supportrarna fått Ronaldinhofeber. Överfulla bussar, med supporters hängande på taken, trängde sig genom trafikstockningarna. Väl på plats rev otåliga supporters ned stålporten in till gräsplanen. På presskonferensen efteråt blev jag utbuad för att jag frågade Ronaldinho om han inte kommer att sakna Ibrahimovic och Milan. Jag försökte skapa en länk mellan Ronaldinho och svenska läsare. Men det uppskattades inte. Läs de arga kommentarerna till min artikel i dagens Sportbladet.

Gangstrarnas klubb

«Ela, ela. Silêncio na favela», brukar motståndarna skrika när de gör mål på Flamengo

Det har varit mycket liv kring fotbollsklubben Flamengo i år. Först avslöjades Vágner Love på en funkfest i Rocinha eskorterad av pojksoldater med maskingevär, sedan kom det fram att Adriano köpt en lyxmotorcykel i present till den efterlyste knarkkungen Mica. Det senaste är målvaktens Brunos beställning av ett bestialiskt mord av sin före detta älskarinna som är mamma till hans yngsta barn. Läs hela storyn i dagens Sportbladet.

Målvakten som blev mördare

Han specialitet var att ta straffar

Första gången jag träffade den blyge Bruno var på Atlético Mineiros träningsanläggning utanför Belo Horizonte 2005. Han var klubbens största idol och skrev autografer på anläggnings parkeringsplats. Vi skakade hand och pratade om hans lagkamrater Afonso Alves och Paulinho Guará som gjort succé i Allsvenskan. Jag undrade om han också ville spela i Sverige.

– Ja, varför inte, sa den långe och blyge målvakten.

Nu blev det i stället Flamengo för honom. Efter några säsonger försvann blygheten och Bruno blev lika kaxig som alla andra som spelar med Brasiliens största klubb. Men framgången och rikedomen steg honom åt huvudet. Nu sitter den 25-årige målvakten häktad i Rio de Janeiro misstänkt för att ha beställt ett bestialiskt mord av sin älskarinna. Läs mer i dagens Sportbladet.

Kan hönsfjädrar rädda Flamengo?

RIO DE JANEIRO/SDS

Den katolske prästen går ut på plan och skvätter välsignat vatten på spelarna. Det finns inget annat att göra. Brasiliens största fotbollslag Flamengo är nedflyttningshotat. Nu är det bara Gud som kan rädda kvar den traditionstyngda klubben, med 26 miljoner supportrar, i första divisionen.

Läs mer »