»Återuppståndelsen«

På kyrkogården "Jardim do Eden" utanför Chapecó ligger en del av klubbens offer begravda.

På kyrkogården ”Jardim do Eden” utanför Chapecó ligger en del av klubbens offer begravda.

När Chapecoenses plan störtade i Colombia var jag på Kuba och följde Fidel Castros aska genom ön. Klockan var knappt 04:00 på morgonen när SVT ringde och undrade om jag kunde kommentera olyckan. »Vilken olycka!?«, undrade jag. Att Fidel Castro gått bort 90 år gammal kunde väl knappast ses som en olycka. »Flygolyckan i Colombia. Chapecoense«, förtydligande reportern. Jag reste mig upp ur sängen på pensionatet i Santa Clara och insåg att det värsta tänkbara hade hänt. Jag ville slå på datorn och få all information, men den kubanska staten hade släckt ned internet i de städer där Castros aska passerade. Det enda jag fick ur mig till SVT var: »Herrejävlar – vilken katastrof«.

Chapecoenseolyckan är inte bara rekord i antalet omkomna. Den är också den värsta tragedi som drabbat en fotbollsklubb på väg till final. Om Chapecoense vunnit mot Pablo Escobars gamla klubb, Atlético Nacional i Medellín, hade det lilla okända laget från södra Brasilien blivit sydamerikanska cupmästare. Det skulle i så fall bli fotbollshistoria. Ingen annan klubb har gått från division fyra till att nå toppen på så kort tid. Historien om Chapecoense har förföljt mig ända sedan den natten i Santa Clara och först när jag fick uppdraget att skriva om tragedin i Offside kunde jag lämna den. Du som ännu inte läst mitt 20-sidiga reportage om hur Chapecoense mot alla odds lyckades återuppstå kan köpa tidningen här. Reportaget handlar bland annat om en hur en åldrad styrelseordförande missade flighten och tog på sig uppgiften att få klubben att flyga igen.

»Kvinnorna fintas bort i machokulturen«

Varje söndag träffas tjejerna i klubben Nova Estrella för att spela

Varje söndag träffas tjejerna i klubben Nova Estrella för att spela på korpplanerna i Flamengo

Det är svårt att ta in, men ända fram till 1981 var det enligt lag förbjudet för tjejer att spela fotboll i fotbollslandet Brasilien. Hur det kunde gå så snett har med de konservativa krafterna i landet att göra. De styr åter Brasilien och för bara några veckor sedan försökte interimpresidenten Michel Temer att ta bort bild och gymnastik som obligatoriskt i grundskolan. I stället tänker han att öka arbetsdagen till 12 timmar. Läs om kvinnorna som kämpar i motvind i Brasilien.

Brasiliens misslyckade comeback

När ekonomin förbättrades försvann spelarunderlaget i Brasilien

När ekonomin förbättrades försvann spelarunderlaget i Brasilien

Missa inte det senaste supernumret av Offside där jag och fantastiske Daniel Nilsson har ett 22-sidigt reportage om det brasilianska landslagets comeback. Vi har följt brassarna från deras träningsläger i Teresópolis i bergen ovanför Rio till det kyliga Copa América i Chile. Tanken var att A Seleção skulle spela tillbaka fansen som övergav landslaget efter den ödesdigra 7-1-förlusten mot Tyskland under VM 2014. Det gick inte riktigt som de tänkt sig. Neymar blev avstängd i fyra matcher och Brasilien gick ned på sexmanna backlinje mot Venezuela… Läs mer i senast Offside. Köp här eller i närmsta Pressbyrå.

»Galenskap att spela VM här«

Nacionals anfallare Leo Paraiba efter semifinalen

Nacionals anfallare Leo Paraiba efter semifinalen

När du landar i regnskogsmetropolen Manaus känns det som om någon slänger en blöt yllefilt över dig. Luftfuktigheten går upp mot 94 procent. Det vill säga, endast sex procent syre i luften som du andas in. Det är därför det är så svårt att springa i Amazonas. Här är ett reportage i Sydsvenskan om förutsättningarna för stackars England som ska spela här nästa lördag.

Alla vill sko sig på VM

Plundringsmentaliteten

Plundringsmentaliteten

VM i Brasilien lockar fram den sämsta sidan hos brassarna. Värst är polisen som gått ut i strejk inför VM, men även väktarna och de statliga museerna har gått ut i strejk. De passar på att höja sina löner nu när de vet att regeringen ser dem. Läs min söndagskrönika här i HD om hur  brassarna använder sitt VM.

 

Gräset är alltid grönare i Danmark

Hvergang

Hvergang

I går kom Græsset er altid grønnere i Brasilien ut på danska. Det är ett av Danmarks bästa förlag, People’s Press, som ger ut boken och den har redan tagits emot väl i vårt kära grannland. Texten är översatt av Politikens mästaröversättare Tonny Pedersen och i helgen publicerades ett utdrag ur kapitel 5 i söndagsmagasinet PS . Utdraget, där jag reser med supporterklubben Hökarna till en bortamatch, går att läsa gratis här.

Kampen mot fotbollsvåldet har lyckats på Maracanã

Flamengo gör mål i sista minuten och vinner årets Cariocamästerskap

Flamengo gör mål i sista minuten och vinner årets Cariocamästerskap

RIO DE JANEIRO/DN

För några år sedan var det livsfarligt att gå på derby mellan Flamengo och Vasco på Maracanã. Nu har det blivit en familjefest. Kampen mot fotbollsvåldet har lyckats på Brasiliens största fotbollsarena.

Läs mer »

»Årets fotbollsbok«

Fem getingar av Expressen

Efter allt slit med den här boken är jag så glad att den hittat hem till så många läsare. Om du fortfarande inte läst den så passa på att köpa den här för 185 kronor. Om du bor utanför Sverige kan du köpa den här som e-bok för endast 153 kronor. Nedan finns utdrag ur recensionerna. Vill du läsa hela recensionerna är det bara att klicka på länkarna.

Stor reportagekonst, Kulturnytt P1

Årets fotbollsbok, Magnus Utvik, SVT

Ett måste som uppvärmning, Expressen

Skruva den som Jönsson, Sydsvenskan

Politik rätt i krysset, Helsingborgs Dagblad

Genuint om brasiliansk fotboll, Borås Tidning

Ett måste inför VM, Olof Lundh, Fotbollskanalen

En fullträff. Man vill åka till Brasilien och aldrig dra därifrån. Johanna Frändén, Aftonbladet

Brandão Jönsson skriver i världsklass, Smålandsposten.

Fotbollshistoria på nytt sätt, Dagens Arbete

Fotbollstokig samhällskritik, Aftonbladet

Den här boken är skriven med lika delar passion, kärlek och kunskap. Gör man det då blir det kanon. Magnus Utvik, SVT

Det sägs att Zlatan Ibrahimovic med sin självbiografi förlöste en ny generation bokläsare. ”Gräset är alltid grönare i Brasilien” är ett utmärkt nästa steg i läsarkarriären. Mattias Larsson, Expressen

Henrik Brandão Jönsson slår en båge över tid och rum, elliptiskt fulländad som en Roberto Carlos-frispark. Johan Malmberg, Sydsvenskan.

Gräset är alltid grönare i Brasilien är fullt i klass med giganters som Simon Kuiper, Franklin Foer och Erik Niva. I turneringen ”VM-litteratur 2014” är Henrik Brandão Jönsson verk redan klart för semi! Magnus Sjöholm, Smålandsposten

En bok som bör ligga intill TVn då VM drar igång till sommaren. Pär Jansson, Journalisten

Jönssons bok är ett praktexempel på det man kallar långsam journalistik, där undersökningarna får ta den tid det tar. Mikael R Karlsson, Borås Tidning

Det finns fler böcker om brassefotboll, men den här kommer jag att ha på tevebordet i sommar. Irina Halling, Expressen.

Det koloniala arvet, det forna slavsystemet, fattigdomen och den ekonomiska boomen syns bakom varje dribbling, tackling och drömmål. Fredrik Wadström, Kulturnytt P1.

Kan redan efter 21 sidor säga att detta är en fantastisk bok om man gillar brasiliansk fotboll, och det gör väl alla någonstans. Robert Laul, Aftonbladet

Den bästa bok om brasiliansk fotboll och en av de mest underhållande böckerna om Brasilien jag läst. Harald Gatu, Dagens Arbete

Reportern gör det med en närvaro som i vissa avsnitt tål att jämföras med Kapuścińskis gatuskildringar från revolutionshöstens Iran 1978. Mats Holm, Helsingborgs Dagblad.

Inför nästa megaevenemang i hans hemstad, OS 2016, hoppas jag att något förlag låter Henrik Brandão Jönsson skriva den fullödiga historien om den nya stormakten Brasilien. Den boken är vi nog rätt många som vill läsa. Johan Malmberg, Sydsvenskan.

Brandão Jönsson har koll på sitt Brasilien och väjer inte en sekund för det som brukar kallas medaljens baksida, Leif-Åke Josefsson, Aftonbladet Resa

Gräset är alltid grönare i Brasilien är en lysande bok som rekommenderas för den som vill fördjupa sina kunskaper om Latinamerikas största land, den som intresserar sig för världens största sport, och faktiskt också för den som bara är en smula samhällstillvänd och uppskattar spännande läsning. Mats Engman, Amnesty Press

Du behöver inte ens vara intresserad av vare sig fotboll eller Brasilien för att känna att boken är initierad, underhållande, målande, spännande och på sina hålla färgsprakande i en palett av miljöer som doftar av ett smått galet land. Läs gärna boken, du kommer inte att ångra dig. Patrik Ekwall, Fotbollskanalen

 

»Det kommer onekligen att bli ett spännande VM«

 

Trots att Galeão fick en ny terminal 1999 är den redan för liten

RIO DE JANEIRO/HD

Den vanligaste frågan jag får nu är: kommer det att bli protester under VM i Brasilien? Mitt svar är: äter de ris i Kina?

Självklart blir det protester. Det kommer att brinna och ryka utanför arenorna och delar av städerna kommer att vara avstängda av militären. På sina håll kommer det att se ut som om det pågår ett kuppförsök. Men alla matcherna kommer att spelas och för många kommer det att bli det bästa mästerskapet på länge. Fotbollen har kommit hem till Brasilien. Men politikerna har missat chansen att visa upp ett land som tagit ett jättekliv framåt.

Läs mer »

Brasilien under utveckling

Utvecklingen av Brasilien tar tid...

Ursäkta att det blivit lite dött här. Jag har varit i Sydafrika för ett nytt bokprojekt, samtidigt som jag slutfört min nya brassebok ”Gräset är alltid grönare i Brasilien” som släpps på bokmässan i GBG. Jag har också börjat blogga åt Offside som stjäler lite tid från denna blogg. Men här kommer krönikan ”Fotboll i ett raserat Brasilien” som gick i HD i söndags och här kommer mitt senaste inlägg i Brassebloggen om ”Massören som blev målvakt”. De mest intressanta berättelserna i Brasilien nu rör hur regeringen försöker tillfredsställa protesternas krav från i somras, och hur mensalão-rättegången ser ut att bli en riktigt cliffhanger… Motståndet från den egna läkarkåren att ta in utländska läkare är också något intressant som jag hoppas kunna få återkomma till.