Premiär som reporter i brasiliansk TV

Varje månad dör cyklister i Rio till följd av de hänsynslösa busschaufförerna

I flera år har jag försökt att få göra TV i Brasilien för SVT, men av olika anledningar aldrig lyckats. Nu fick jag däremot chansen att göra ett inslag åt den brasilianska nyhetskanalen Globo News, i deras program Clube dos Correspondentes. Jag visade hur det är att ta cykeln till jobbet i Rio. Går att se här.

Varför har Brasilien inga globala filmstjärnor?

Det har mest blivit biroller som latin lover för Santoro

När det gäller musik har Brasilien slagit sig fram och blivit en kulturmakt. Brasilianska artister turnerar jorden runt och förgyller världen med sin mångfacetterade musik. När det gäller film har Brasilien inte lyckats lika bra, även om landet har flera storfilmer. Vad landet däremot inte har är internationella filmstjärnor. Varför? Här kommer en Spaning i Sydsvenskan.

Clube dos Correspondentes

Tre olika dialekter

Den ledande brasilianska nyhetskanalen Globo News har ett program om söndagskvällarna som de kallar Clube dos Correspondentes, Korrespondentklubben. Det är ungefär som BBC:s ”Dateline London” med skillnaden att det även handlar om hur det är att jobba som utländsk journalist i Brasilien. I det senaste programmet var jag med tillsammans med Marie Naudascher från RTL, João Pacheco de Miranda från RTP och O Globos före detta Kinakorre Gilberto Scofield Jr. Det var kul snack rakt igenom, kryddat med lite inslag om andra kollegor. Se programmet här.

Kartellstyrt medieutbud i Brasilien

Världens största producent av "telenovelas"

Opinionssajten Second Opinion, som fördjupar och granskar media, har inlett en serie om hur mediekulturen ser ut i olika länder. Ola Wong har skrivit om det kinesiska medieklimatet, min kollega Lars Palmgren har skrivit om att mediatrycket var bättre förr i Chile och nu har stafettpinnen gått vidare till mig där jag skrivit om Brasiliens kartellstyrda medieutbud. Läs här.