Miljökatastrofen som media försöker mörka

Lermassorna täcker en av byarna längs floden med  det giftiga avfallet från järnmalmsgruvan.

Lermassorna täcker en av byarna längs floden med det giftiga avfallet från järnmalmsgruvan.

Några av Brasiliens största annonsörer är gruvbolaget Vale och privatbanken Bradesco. Att de båda är delägare i gruvbolaget Samarco, som orsakat Brasiliens största miljökatastrof, gör att media försökt mörka katastrofen. Inte ens Brasiliens bästa dagstidning, Folha de São Paulo, har hängt ut gruvbolagets ledning och krävt några svar om varför dammen brast. Idag, en dag innan dem giftiga lervällingen når Atlanten, valde tidningen att ha endast ha en liten puff längs ned på första sidan. Brasiliens största mediabolag Rede Globo är inte bättre. Ett av deras dotterbolag ägs delvis av Bradesco och därför har inte heller deras reportrar fått pressa bolaget på varför säkerheten inte var högre. Här är min artikel om miljökatastrofen.

Arga vita män

Det framgångsrika skådespelarparet Taís Araújo och Lázaro Ramos

Det framgångsrika skådespelarparet Taís Araújo och Lázaro Ramos

Det finns inget som upprör mer än när jag skriver att Brasiliens vita befolkning inte längre är i majoritet. Det är som att trycka på en knapp och så fylls inboxen av arga, vita, svenska män. De ifrågasätter var jag har fått statistiken från och försöker på olika sätt bevisa att den vita befolkningen  ännu är i majoritet. Hur de än vänder och vrider på statistiken går det inte att komma från att afrobrasilianarna är i majoritet sedan 2010. Statistiken är från den senaste folkräkningen och används av alla forskare och journalister.

Vad jag inte förstår är varför det är så upprörande att den vita befolkningen krymper. Det gör väl inget. Det är ju ändå de vita som styr samhället. I kongressen är 97 procent av alla parlamentariker vita, inom rättsväsendet ser det likadant ut och inom näringslivet också. Den vita makten är komplett och ohotad. Vad som utlöste ilskan denna gång var en artikel om en brasiliansk tv-serie som brutit den visuella apartheiden i Brasilien. Vad männen framför allt upprördes över var rubriken: Färgade skådisar i ny tv-serie skakar Brasiliens vita minoritet.

Premiär som reporter i brasiliansk TV

Varje månad dör cyklister i Rio till följd av de hänsynslösa busschaufförerna

I flera år har jag försökt att få göra TV i Brasilien för SVT, men av olika anledningar aldrig lyckats. Nu fick jag däremot chansen att göra ett inslag åt den brasilianska nyhetskanalen Globo News, i deras program Clube dos Correspondentes. Jag visade hur det är att ta cykeln till jobbet i Rio. Går att se här.

Varför har Brasilien inga globala filmstjärnor?

Det har mest blivit biroller som latin lover för Santoro

När det gäller musik har Brasilien slagit sig fram och blivit en kulturmakt. Brasilianska artister turnerar jorden runt och förgyller världen med sin mångfacetterade musik. När det gäller film har Brasilien inte lyckats lika bra, även om landet har flera storfilmer. Vad landet däremot inte har är internationella filmstjärnor. Varför? Här kommer en Spaning i Sydsvenskan.

Clube dos Correspondentes

Tre olika dialekter

Den ledande brasilianska nyhetskanalen Globo News har ett program om söndagskvällarna som de kallar Clube dos Correspondentes, Korrespondentklubben. Det är ungefär som BBC:s ”Dateline London” med skillnaden att det även handlar om hur det är att jobba som utländsk journalist i Brasilien. I det senaste programmet var jag med tillsammans med Marie Naudascher från RTL, João Pacheco de Miranda från RTP och O Globos före detta Kinakorre Gilberto Scofield Jr. Det var kul snack rakt igenom, kryddat med lite inslag om andra kollegor. Se programmet här.

Kartellstyrt medieutbud i Brasilien

Världens största producent av "telenovelas"

Opinionssajten Second Opinion, som fördjupar och granskar media, har inlett en serie om hur mediekulturen ser ut i olika länder. Ola Wong har skrivit om det kinesiska medieklimatet, min kollega Lars Palmgren har skrivit om att mediatrycket var bättre förr i Chile och nu har stafettpinnen gått vidare till mig där jag skrivit om Brasiliens kartellstyrda medieutbud. Läs här.