Brasilianska åklagare utreder Saab

Sveriges största exportaffär kan ha gjorts upp med mutor

Sveriges största exportaffär kan ha gjorts upp med mutor

Brasilianska åklagare arbetar med att utreda om Saab gjort sig skyldig till mutbrott. Det visar en undersökning som jag och Nils ResareBlank Spot Project gjort av Saabs affärer med Brasilien. Misstankar om brott väcktes efter att åklagare kommit över mejl från Saabs huvudkontor till den korruptionsdömde lobbyisten Marco Marcondes där det diskuteras hur mycket det skulle kosta Saab att försöka övertyga Brasiliens president Dilma Rousseff att köpa de svenska planen. Här går det att läsa artiklarna om den misstänkta mutaffären som även involverar Sveriges statsminister Stefan Löfven. »Saab riskerar åtal för mutbrott«, »Stefan Löfven indragen i JAS-utredning«, »Löfvens hemliga karriär som vapenlobbyist« och »Så gjorde vi granskningen av JAS-affären i Brasilien«.

 

Reinfeldt i Brasilia

 

Goddag frun, vill ni köpa några stridsplan?

Sveriges statsminister är på besök i Brasilien och käkade i dag lunch med Presidenta Dilma i Brasilia. Måste ha varit ett spännande möte. Den ene representerar ett land där klassklyftorna växer och den andra ett land där klassklyftorna minskar. Undrar om de utbytte några erfarenheter kring det? I morgon landar Reinfeldt i Sveriges största industristad São Paulo och jag ska se om vi får tid att träffas på HIV-kliniken som han ska besöka där. I går var jag med i Nordegren i P1 och pratade om statsbesöket, blev många skratt.

Dagen då jag duade Kungen

Det har varit statsbesök i Brasilien. Kungen, Silvia, Marcus Wallenberg och andra svenska företagsledare har minglat runt. Jag själv har inte haft tid att vara med på allt. Men jag kom i alla fall till minglet i São Paulo och var med på presskonferensen med kungaparet. Efter att ha pratat med Silvia om Lula i duform kändes det konstigt att ändra om till kungen. Han blev lite paff. De andra reportrarna också. Här kommer krönikan.

Väntans tider för Jas kampanjchef i Brasilien

RIO DE JANEIRO/SDS

Den långa väntan på ett beslut i frågan om vilka stridsflygplan som Brasilien ska köpa in fortsätter. I förra veckan träffades det nationella försvarsrådet, Conselho de Defesa Nacional, i huvudstaden Brasília, men utan att ta något beslut.

Läs mer »

Svensk flygplansaffär i fara

RIO DE JANEIRO/SDS

Från kontoret på sjätte våningen i Rio de Janeiros affärsdistrikt sitter den svenske chefen för Jas Gripen-kampanjen i Brasilien och ser ut över huvudgatan Rio Branco. Han är orolig. På söndag är det den avgörande valomgången i det brasilianska presidentvalet. Vinner arbetarpartiets kandidat Luiz Inácio Lula da Silva, vilket han ser ut att göra, är det möjligt att den efterlängtade försäljningen av Jas 39 Gripen till Brasilien inte blir av.

Läs mer »