Tinder gör succé i Brasilien

Karnevalsgruppen »Match comigo« inför karnevalen på Largo do Machado i Rio.

Karnevalsgruppen »Match comigo« inför karnevalen på Largo do Machado i Rio.

Den amerikanska dejtingappen Tinder gör succé i Brasilien och har redan tio miljoner användare. Inför karnevalen har företaget infört nya regler och satt en gräns för hur många personer man får kontakta genom appen. Vill man kontakta fler måste man teckna ett månadsabonnemang. Som en kritik mot kostnaderna har två karnevalsgrupper bildats i Rio där användarna får träffa andra Tinderanvändare utan att betala en spänn. Tinderanvändarna i Brasilien kallas Tinderelas och Tinderelos. Gulligt.

Polisstrejken i Rio

Trots få poliser på gatorna vågade tusentals sig ut för att tjuvstarta karnevalen i går

Det är 35 grader, ölen flödar och sommarlovet har precis tagit slut. Om en vecka börjar karnevalen. Och som vanligt har polisen gått ut i strejk för högre löner. Det finns inget bättre strejkvapen. I fredags var jag med på Studio Ett och pratade om strejken, går att lyssna på här, i lördags skrev jag en artikel om strejken till Sydsvenskan, finns att läsa här, och i dag söndag var jag med i TV4 Nyhetsmorgon och gav den här rapporten. Strejken i Bahia, som började för tio dagar sedan, är däremot över. När man nu räknar liken visar det sig att Salvadors milis hann mörda 59 personer under strejken. Alla hade avrättats med skott i huvudet.

Får man vara otrogen under karnevalen?

Karnevalen, världens största normprotest

Karnevalen går mot sitt slut och gatorna sopas rena. I natt föll dessutom ett välkommet regn och spolade bort konfettin från gränderna. Varje år brukar jag göra en enkät. Förra året frågade jag kvinnor över femtio om de använt kondom, vilket gav härliga svar. I år frågade jag båda könen om det är okej att vara otrogen under karnevalen. Läs här i dagens Sydsvenskan.

Den katolska dubbelmoralen

Översättning: Snygga kvinnor på sambaskolan Imperio Serranos parad

Alla städer har sin dubbelmoral. I Rio är den bara lite tydligare. För tio år sedan attackerade en maskingevärsbeväpnad polisstyrka en 24-årig tjej på stranden i Barra da Tijuca för att hon var topless. Tjugo poliser försökte med vapenhot få henne att sätta på sin överdel. Hon vägrade och fördes med våld till närmsta polisstation. Men varje år under den katolska festhögtiden inför fastan är det helt okej med nakna bröst. Den här bilden publicerades i söndagens O Globo.

Karnevalskungen styr nu staden

 

Den 41-årige borgmästare presenterar karnevalens drottning och princessor

Sedan sjuttio år tillbaka inleds karnevalen i Rio med att borgmästaren lämnar över stadens nyckel till karnevalskungen Rei Momo. I år var ceremoni än mer hysterisk eftersom intresset för Rio fullständigt skjutit i höjden. Till och med kommunens sunkiga pressavdelning har fått en särskild enhet med engelsktalande personal. Vi som bevakat Rio ett tag tror knappt det är sant. Kommunen har också lärt sig hur man marknadsför sig internationellt. Twentieth Century Fox’s nästa tecknade långfilm kommer att heta RIO. Den handlar om papegojan Blu som flyger från Minnesota för att hitta sin kärlek i, just det, Rio. 3D-filmen har världspremiär den sjunde april.

Galenskapen ska ut på gatan

Toktåget tar ut galenskapen på stan

Det är inte lätt att få in artiklar från Brasilien och Latinamerika nu när Nordafrika håller på att förändra världen. Men karnevalen kunde inte tidningarna tacka nej till. Här kommer ett kort reportage om karnevalsgruppen Bloco dos Loucos som består av patienterna på det ökända mentalsjukhuset Pinel i Rio. I förra veckan inledde sambatåget gatukarnevalen som bara blir bättre och bättre för varje år.

Gå inte i karnevalfällan – stanna kvar på gatan

RIO DE JANEIRO/AFTONBLADET

De flesta turister som drar till karnevalen i Rio hamnar på betongstadion Sambódromo och får betala dyrt för att se de klassiska sambaskolorna defilera förbi. Här är nämligen karnevalen uppdelad i aktörer och åskådare. Du kan inte hoppa över staketen och delta. Paraden på Sambódromo är som Melodifestivalen – en kitschig tävling i sång och dans du enbart tittar på.

Läs mer »

Ingen kisskarneval

Att Rio fått en ny borgmästare börjar även märkas under karnevalen. I dag greps 24 personer för att ha pissat på gatan, varav fyra är kvinnor. Det ska numera inte lukta piss under karnevalen, vilket är ganska skönt. Framför allt nu när det varit 45 grader i Rio de senaste veckorna… Läs mer här

Här kissar vi inte, eller hur?

Ny satsning under karnevalen i Rio

RIO DE JANEIRO/GP

Det brasilianska hälsodepartementet väljer ett annorlunda drag inför karnevalen i Rio de Janeiro som inleds i dag. Målgruppen för den årliga sexualupplysningskampanjen är kvinnor över femtio år.

— De senaste tio åren har antalet hivsmittade bland mogna kvinnor ökat med 300 procent. Det är en fördom att kvinnor över femtio inte är sexuellt aktiva, säger Mariângela Simão, chef för Brasiliens aidskampanj till GP.

Läs mer »

Hon var sexigast – jag kysste en transa

RIO DE JANEIRO/SDS

Det går inte att komma ifrån. De flesta tänker på sex när man pratar om karnevalen som inleds i Rio de Janeiro idag. Som om karnevalen vore ett enda stort sexparty.

Läs mer »