Mannen som kan prata med fåglar

Stackars Venezuela

I dag bestäms Venezuelas framtid. Den före detta utrikesministern Nicolás Maduro leder vallokalsundersökningarna och kommer med största sannolikhet att bli oljelandets nye ledare de kommande sex åren. På vägen fick han lite hjälp av fågel som viskade i hans öra. ”I dag börjar striden. Vägen mot segern”. Det visade sig vara Chávez som återuppstått. Här kommer dagens text.

»Påven är argentinare, men Gud är brasilian«

 

"Påven är argentinare, men Gud är brasilian, sa Dilma när hon träffade den nye påven i Rom

När brasilianska affärsmän köpte upp stora delar av det argentinska näringslivet efter pesokraschen 2002 reagerade landets president och införde handelstullar mot Brasilien, trots att länderna ingår i samma frihandelsunion. Néstor Kirchner var förbannad på Lula da Silva som gjort en kometkarriär i världspolitiken. Kirchner gillade inte heller att Lula lobbade för att Johannes Paulus II:s efterträdare skulle bli en brasilianare.

”Om det finns en ledig post i WTO så vill Brasilien ha den. Finns det en ledig post i FN så vill Brasilien ha den och finns det en ledig post i FAO så vill Brasilien ha den. Nu vill de till och med ha en brasiliansk påve, sa Néstor Kirchner som dog i en hjärtinfarkt 2010.

I dag kan han trösta sig med att hans änka Cristina Kirchner, som tagit över driften av Argentina, fick uppleva revanschen när Latinamerikas första påve blev en argentinare. I förra veckan var jag i Buenos Aires och vandrade i den nye påvens fotspår för Aftonbladets räkning: ”Här är påvens mörka förflutna”, ”Helvetets portar väntar er!” och ”Levde i slum och fattigdom”. Under mitt besök lade jag även märke till något konstigt. På gågatan Calle Florída får du i dag åtta pesos för en dollar. Det är nästan dubbelt så mycket som den officiella växelkursen. En ny ekonomisk krasch är på ingång.

Brassejubel över påvens avgång

När påven var på besök i Brasilien tvingades Boff ned på knä och be offentligt om ursäkt

Nyheten om Bento XVI:s avgång fick flera av deltagarna vid gatukarnevalen i Rio att ändra sina färgglada karnevalskostymer. Istället för plymer och paljetter trädde många på sig vita lakan och gjorde struthattar av papp. Här kommer en krönika i HD om pansarkardinalen Ratzingers gärningar i Brasilien och om chanserna att världens största katolska land äntligen får en påve.

Den katolska skolan

Leksaksbilar till killar och dockor till tjejer

I Brasilien är det vanligt med katolska grundskolor där eleverna går i skoluniform, kjol för tjejer och byxor för killar. Det ser ganska gulligt ut, men bakom ytan finns värderingar som krockar med dagens moderna samhälle. Så här gick det för min dotter när hon gick utanför ramarna. Läs krönikan här.

Mammor ska hyllas som Jesus

 

Moder Maria

RIO DE JANEIRO/SYDSVENSKAN

Mors dag i Brasilien är som julen i Sverige. Förberedelserna börjar minst en månad i förväg. Först dimper reklamen ned i brevlådan med flashiga magasin från smycke- och hudkrämsmärkena. Sedan börjar tevereklamen. Är din mamma inte värd det bästa? En röd, sportig småbil zoomas in. Sedan anländer lappen från skolan: Bäste förälder, kan ni bidra med en hundring till årets Mors dag? Eleverna ska tillverka egna presenter.

Läs mer »

Den katolska dubbelmoralen

Översättning: Snygga kvinnor på sambaskolan Imperio Serranos parad

Alla städer har sin dubbelmoral. I Rio är den bara lite tydligare. För tio år sedan attackerade en maskingevärsbeväpnad polisstyrka en 24-årig tjej på stranden i Barra da Tijuca för att hon var topless. Tjugo poliser försökte med vapenhot få henne att sätta på sin överdel. Hon vägrade och fördes med våld till närmsta polisstation. Men varje år under den katolska festhögtiden inför fastan är det helt okej med nakna bröst. Den här bilden publicerades i söndagens O Globo.

Sveket mot kvinnorna

Tysk abortmotståndare

Precis som med Lulas första presidentval 1989 har den katolska kyrkan lyckats få årets presidentval att handla om moralfrågor. I går uttalade sig påven om det brasilianska valet och uppmanade biskoparna i landet att orientera sina anhängare i abortfrågan. Veckans Människor och tro i Sveriges Radio P1 uppmärksammade  greppet och bad mig kommentera läget. Lyssna här. Inslaget börjar 45 sekunder in i programmet.

Konservativa, kristna Playboy

Julinumret av den portugisiska utgåvan

Det amerikanska mediebolaget Playboy Enterprises drar in lincensen för den portugisiska utgåvan av porrmagasinet Playboy. Anledningen är att månadens nummer visar halvnakna kvinnor med en manlig modell utklädd till Jesus. Utviket är inspirerat av José Saramagos roman ”Evangeliet enligt Jesus Kristus” och är en hyllning till författaren som gick bort i juni. Att romanen, i början av nittiotalet, chockade det konservativa Portugal till den grad att den fick Saramago att gå i exil var löjligt. Att några bilder nu tjugo år senare orsakar denna reaktion är ännu märkligare. Den kristna världen är snabb att fördöma muslimer som inte vill att Muhammed avbildas med en bomb i turbanen, men när deras egen Jesus syns med halvnakna kvinnor som pussas i en tidning blir det ramaskri. Pinsamt.

Brasiliansk tragedi i Haiti

Hon var en av Brasiliens mest omtyckta och inflytelserika kvinnor. 2006 nominerades hon till Nobels fredspris. Nu är barnläkaren Zilda Arns död. Hon var i Port-au-Prince för att hålla en föreläsnings inför Karibiens biskopsråd. När skalvet slog till utanför Haitis huvudstad blev hon en av de 50 000 som omkom.

— Hon hade precis avslutat sin föreläsning i kyrkan när skalvet kom. När hon tog ett steg till höger träffades hon av fallande byggnadsdelar, säger hennes systerson Flávio José Arns, som är senator för mittenpartiet PSDB i delstaten Paraná.

Hennes kropp har nu anlänt till Brasilien och landet är i chocktillstånd. Det var Zilda Arns som startade organisationen Pastoral da Criança och kämpade för att även fattiga barn skulle få tillgång till sjukvård. Hon tog också tag i dolda frågor som undernäring och våld i hemmet. Trots att hon ingick i det brasilianska biskopsrådet var hon en modern kvinna som ville att fattiga familjer undervisades i familjeplanering. Förutom Zilda Arns dog 18 brasilianska FN-soldater i skalvet. Brasilien leder sedan 2004 FN-operationen på Haiti och har fått mycket beröm för sin insats. Zilda Arns Neumann kommer att begravs i sin hemstad Curitiba i södra Brasilien och president Lula har redan bekräftat sin medverkan.

Katolska kyrkan slåss för att behålla makten

RIO DE JANEIRO/SDS

Den katolska kyrkan befinner sig på krigsstigen efter att Brasiliens president Lula da Silva gett sitt stöd åt läkarna som hjälpt en våldtagen nioårig flicka att genomgå abort.

— Om republikens president tänker fortsätta att uttala sig om frågor som rör teologi föreslår jag att han uppsöker en sakkunnig som känner till den katolska kyrkans lära, säger ärkebiskopen José Cardoso Sobrinho, enligt dagstidningen O Globo.

Läs mer »