Staten fryser utgifterna i 20 år

President Temer försöker övertyga

President Temer försöker övertyga.

Samma dag som kongressen beslutade att frysa statens utgifter i 20 år tog jag en promenad längs stränderna i Rio. Jag tänkte ta temperaturen på ilskan, men ingen följde omröstningen i senaten på sina mobiler. I stället spelade de Candy Crush eller kollade in sina vänners Instagramkonton. Inte ens på barerna var det någon som diskuterade kongressens mest drastiska beslut på decennier. De enda som protesterade var några tusen ungdomar i São Paulo och Brasília. Det är denna uppgivenhet som gör det allt svårare att bo och arbeta i Rio. Avståndet mellan politiken och väljarna har blivit för stort. Här skriver jag mer om lagen som kallas PEC do teto.

Sommarplågan – farofeiros

 

Farofeiros älskar att lyssa på pagods på högsta volym! 

Farofeiros älskar att lyssa på pagode på högsta volym!

Under sommaren har DN en artikelserie som går ut på att tidningens korrespondenter skriver om sina länders eviga sommarplågor. Mitt bidrag till serien blev en berättelse om de fattiga och feta farofeiros som invaderar den vältränade övre medelklassens stränder.

«Jag bär mitt kilo ris under armen»

Din inträdesbiljett till brasilianskt musikliv!

Det roligaste med krönikor är att man får skriva om vad man vill. Helst ska det vara något vardagligt med aktuell anknytning och ha en knorr på slutet. Det är inte alltid lätt att få ihop det. En krönika blir bäst om den bygger på en känsla. Den här skrev jag på en halvtimme efter att ha blivit förbannad på förnekandet av att det finns fattiga i Sverige. Går att läsa här.

 

Klasslös njutning förför chefen

 

Nyårsafton på Copacabana förkroppsligar den brasilianska livsinställningen

Det finns tre grundpelare som utgör den brasilianska livsnjutningen. Det ska lukta gott, se vackert ut och vara bekvämt. Här kommer en krönika på ämnet. Läs och njut. Här.

De brasilianska apartheidlagarna

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

I hissen satt ett dokument upptejpat. Det var utskrivit på vackert miljöpapper med fibrerna tydligt synliga. «Ärade hyresgäster! Enligt lag är det förbjudet att använda huvudentrén om ni bär matkassar, paket, bagage eller kommer med barnvagn. Ni hänvisas till serviceingången» Förbluffad ställde jag ned mina kassar och fortsatte att läsa.

Läs mer »

Bostadsbristen får São Paulo att sjuda

SÃO PAULO/GP

Under rekordåren på 1970-talet blomstrade São Paulo och förorterna sköt upp som svampar ur jorden. Nu har bilfabrikerna effektiviserats och textilproduktionen tagits över av Kina. Nu är ett av São Paulos största problem att erbjuda arbete och bostad åt sina över 19 miljoner invånare.

Läs mer »

Spelarfabriken

RIO DE JANEIRO/OFFSIDE

De senaste fyra åren har Brasilien exporterat 3 087 professionella spelare. De dominerar i Champions League och värvas för att vara stjärnor i klubbar världen över. Offside besöker fotbollsskolan där VM-favoritens råvaror förädlas.

Läs mer »