Vinterpsykosen slår till i Rio

 

Inbjudan om att åka skridsko på lagunen som aldrig blir kallare än 20 grader

Inbjudan om att åka skridsko på lagunen som aldrig blir kallare än 20 grader

Vintern har kommit till södra halvklotet och som alltid blir reaktionen komisk i det tropiska Rio de Janeiro. Så fort temperaturen går under plus 20 grader åker bikinin av och täckjackan på. Här kommer en betraktelse om cariocans vinterpsykos.

Inget regn i regnskogen

På stammen går det att avläsa var vattnet stod under regnperioden för några månader sedan...

På stammen går det att avläsa var vattnet stod under regnperioden för några månader sedan…

Klimatmötet i Paris tar slut imorgon och än är det osäkert vad det blir för ett avtal. Kanske blir det lika urvattnat som resten av klimatdebatten. Här är en påminnelse från Amazonas om vad det är som står på spel. Den globala uppvärmningen måste kylas ned annars kommer inte regnskogen att kunna producera något mer regn. Läs gärna reportaget som jag gjorde tillsamman med fotografen Bruno Kelly för några veckor sedan i Amazonas.

Amazonas främsta försvarare

Marina SIlva på konferensen i São Paulo om kvinnligt ledarskap i Latinamerika

Marina SIlva på konferensen i São Paulo om kvinnligt ledarskap i Latinamerika

Jag började jaga Marina Silva efter valresultatet i november för att få reda på varför hon vände andra kinden till mot Dilma Rousseffs attacker. Det tog flera månader innan jag lyckades, men för några veckor sedan träffade jag henne i São Paulo. Av hennes assistent fick jag höra att jag hade tur. Marina Silva ger inga intervjuer till brasiliansk media, men eftersom jag kom från en svensk tidning gjorde hon ett undantag. Anledningen är att hon vill ligga lågt i Brasilien tills hon vet var och när hon ska slå till. Läs intervjun med henne här.

Asfalt i Amazonas

BR-319 löper genom den sista biten orörd regnskog i Amazonas

Världens största regnskog är åter hotad. Regeringen vill röja upp och asfaltera den gamla riksvägen BR-319 som växt igen sedan militärregimen anlade den på sjuttiotalet. Miljöförespråkare menar att det kan bli dödsstöten för Amazonas. Läs mer här.

Rio+20 gav fasta b-kupor

Medierna missförstod det lesbiska bandet Tambores de Safos protest under Rio+20

Aldrig förr har Brasilien arbetat så hårt för att få något att lyckas som Rio+20. Detta decenniums miljökonferens var landets chans att visa sina framfötter. Brasilianska staten till och med betalade resa och uppehälle för länder som inte hade råd att resa till till Rio. Tanken var att toppmötet skulle upprepa succén från Eco 92. Här kommer min krönika om vad som blev resultatet.

Över tusen döda i Brasiliens Österlen

När vattnet torkat upp blev bara gruset kvar i centrala Nova Friburgo

I morse var jag med i Nyhetsmorgon och berättade om regnkatastrofen i bergen. Se inslaget här. Eftersom tiden alltid är kort i TV fick jag aldrig chansen att ta upp den skeva nyhetsvärdering jag lagt märke till. Hur kan arton döda i Australien få mer uppmärksamhet än över tusen döda i Brasilien? Är skillnaden på synen av Australien och Brasilien verkligen så stor i Sverige? Eller handlar det om att svenska redaktörer tillfredsställer idéen om att vit hudfärg är mer värd än svart? Snälla, ni som bor i Sverige, berätta.

Människors olika värde

Någonstans under henne ligger hennes man

Medan svensk riksmedia följt de stackars familjerna i Queensland som fått sina villor översvämmade har 676 dött under jordskreden i bergen norr om Rio. Sällan har människors olika värde blivit tydligare. Undantagen är redaktionerna på GP och Sydsvenskan som tidigt bestämde sig för att inte prioritera australier framför brasilianare. Här kommer ett reportage som jag och fotografen Giuseppe Bizzarri gjorde om sömmerskan Rosemary Serafim. Går att läsa som pdf här och här.

Stormvarning uteblev

De ljusbruna såren i terrängen är jordskred

Jag har precis kommit hem efter två dygn i katastrofzonen kring den brasilianska alpbyn Nova Friburgo. Situationen är värre än vad jag trott. Myndigheterna klarar inte av att hantera kaoset. Det finns en stor risk att sjukdomar börjar sprids genom vattnet eftersom man inte hinner gräva upp alla liken. Reportagen kommer i Sydsvenskan, GP och Politiken i morgon. Tills dess kan jag bjuda på en text i Sydsvenskan från i helgen som jag inte hann att lägga ut innan jag stack. Går att läsa här.

Jordskreden i Nova Friburgo

Regnet fortsätter i bergen

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

Bilderna sitter i en pärm som bårhusets personal lagt på en lerig motorhuv. Desperat sträcker sig invånarna efter pärmen. De tittar på bilderna i plastfickorna för att se om deras saknade familjemedlemmar återfinns bland de döda i lermassorna. Någon sätter hastigt en hand för sin mun. Ännu ett offer i jordskredskatastrofen i bergen norr om Rio de Janeiro har identifierats.

– Gatan blev till en flod. Bilarna såg ut som flytande frigolitbitar. För att inte slitas med fick jag slå hål i taket på mitt hus och kliva upp på takpannorna, berättar byggnadsarbetaren Juacirde Ponte Rababelo, 65.

Läs mer »

Presidentkandidaten från Amazonas

Miljöpartiet Partido Verdes leende presidentkandidat efter presskonferensen

Brasiliens före detta miljöminister Marina Silva, som kandiderar till att bli landets första kvinnliga president, har precis som Lula inga problem med att berätta om verkligheten bortom de kritvita stränderna. I dag, på presskonferensen för internationell media, pratade hon om Brasiliens två historiska skulder – den till slavättlingarna och den till indianerna.

– När Brasilien grundades fanns det 12 000 portugiser och fem miljoner indianer. I dag finns det 190 miljoner som utgör den brasilianska befolkningen, varav mindre än en miljon är indianer. Det vill säga, varje sekel har en miljon indianer dött.

Så pratar endast en presidentkandidat som är uppvuxen i Amazonas. Följ Marinas presidentkampanj på www.minhamarina.org.br