Brasilien är arga på Indonesien

En 42-årig brasilianare avrättades efter att ha försökt smuggla in sex kilo kokain i en surfingbräda

En 42-årig brasilianare avrättades efter att ha försökt smuggla in sex kilo kokain i en surfingbräda

RIO DE JANEIRO/DN

Brasilien kritiserar Indonesien efter ännu en brasiliansk medborgare avrättats för drogsmuggling. Brasiliens regering menar att den dödsdömde var psykisk sjuk och inte begrep att han skulle avrättas.

Läs mer »

Modiga presidenter

Snart arbetslösa

I dag går tre tidigare presidenter för Latinamerikas folkrikaste stater, Brasilien, Mexiko och Colombia, ut i en gemensam debattartikel som kräver att droger legaliseras. Deras argument är att de enda som mår bra av förbudet är knarklangarna. Alla andra lider. Stater trillar samman, människor avrättas och maffiorna växer sig starkare. Det intressanta är att de före detta statscheferna talar klarspråk. De lindar inte in sina resonemang i falsk välvilja. Det är missbrukarna vi ska bry oss om, inte knarklangarna. Ett förslag är att marijuana hamnar under samma lagstiftning som alkohol och tobak, alltså tillåta, men reglera. För er som läser portugisiska kommer debattartikeln här.

Krutdurken Rocinha

 

Om man inte varit här förr är det väldigt svårt att förstå att denna gata tidigare var en åttio centimeter bred gränd.

För mig är förhållandet till Rocinha, den största favelan i Rio, speciellt. Det var den första favelan jag åkte upp i, livrädd, bak på en motorcykel, för lite mer än tio år sedan. Jag glömmer aldrig hur paff jag blev när jag kom upp på toppen. Här drack man kaffe och käkade glass. Rocinha var långt ifrån det våld som medierna varnade för. En vecka senare, när jag åkte upp för att spela in ett rep åt SVT:s Tredje Makten, försökte en kille förvisso sno vår kamera. Men i övrig var allt lugnt. Sedan dess har jag återvänt många gånger. Nu senast för att kolla hur arbetet blev med att bredda Rua 4. Läs krönikan här som gick i HD i helgen.

Tio år av framgång

Kan Latinamerika även bli tiotalets kontinent?

Det finns ingen kontinenten i världen som utvecklas lika mycket under nollnolltalet som Latinamerika. I min Årskrönika i dagens Sydsvenskan gör jag en balansräkning och siar även om vad som kan bli kontinentens största utmaning under tiotalet. Läs här.

Blå kommandot har blivit hjältar

Blå kommandot på jakt efter sin veckopeng

Det svåra att förstå med favelakriget är polisens roll. Fram tills för några dagar sedan var polisen i Rio känd för att stödja, ge skydd och sälja vapen till knarkligorna. Varje fredag har polispatrullerna kört upp i kåkstäderna och hämtat sina pengar av gänget som tack för veckans beskydd. Så fort någon makthavare fått för sig att invadera har polisen förvarnat knarkligan. Lagens väktare är så insyltade i favelakriget att poliskåren allmänt kallas för Blå kommandot, en travesti på Röda kommandot, namnet för Rios största knarkliga.

Efter de lyckade invasionerna av Vila Cruzeiro och Complexo do Alemão, Röda kommandots tyngst beväpnade favelor, har polisen blivit hjältar. Polischefer skryter i tevesofforna om hur de invaderade favelorna och tvingade 200 medlemmar ur knarkligan på flykt. Poliserna stoltserar med automatkarbiner för fotograferna och gör V-tecken inför TV-kamerorna. Även mediebevakningen har svängt. Förstasidan på lokaltidningen Extra pryddes av två stora bilder i fredags. En bild visar poliser som skjuter med maskingevär mot ligan. Den andra bilden visar hur ligamedlemmarna flyr ur favelan. Rubriken är: Går det att förstå vem det är som styr i Rio nu?

Militären slår järnring runt favelan

Var är det säkrast att bo i Rio någonstans?

RIO DE JANEIRO/GP

Befolkningen jublar efter att Rio de Janeiros mest fruktade knarkliga tvingats fly från sitt högkvarter. Nu slår militären och polisen en järnring kring knarkligans nya gömställe.

Det går inte att misstolka glädjen i hans ögon.

– Från och med nu tillhör denna kåkstad samhället, säger Rodrigo Oliveira, poliskommissarien som ledde den lyckade invasionen av Vila Cruzeiro, Rio de Janeiros tyngst beväpnade kåkstad.

Läs mer »

Rio lamslaget av strider

Ligamedlemmar utanför sitt nya gömställe i Complexo de Alemão

RIO DE JANEIRO/SDS

Omkring 30 människor har dödats i strider mellan soldater och knarkligor i Rio de Janeiro. På torsdagen intog marinkåren favelan Vila Cruzeiro, vilket polisen förgäves försökt i tio år. Militärens lyckade aktion är den bästa nyheten Rio de Janeiros guvernör Sérgio Cabral fått sedan den olympiska kommittén valde staden som arrangör av OS 2016. I tio år har polisen försökt invadera Vila Cruziero, en av de mest våldsamma favelorna i Rio, men aldrig lyckats. Favelan har varit gömställe för den högsta ledningen inom Röda kommandot, Rios största knarkliga.

Läs mer »

Rio under attack

Ojämn kamp i att få bukt på våldet

I går kväll var jag på HSBC Arena i Barra da Tijuca utanför Rio och käkade lamm, såg Gilberto Gil och Vanessa da Mata uppträda och drack mandellikör medan Fiat lanserade sin senaste bilmodell. På vägen hem körde jag och min italienske kollega förbi Cidade de Deus, Guds stad. Favelan var mörk och tyst. Vid infarterna stod polisbilar med sitt röda roterande ljus. På betalmotorvägen in till Rio kom ett tjugotal polisjeepar med maskingevär och bazookas. Inga andra bilar var ute. Efter att knarkmaffian bränt ett tjugotal bilar och bussar i protest för att de inte längre får styra stadens favelor i fred håller de flesta sig inomhus. När vi kom in i stan och körde upp på viadukten som leder till Sambódromo klev elva svartklädda män ur mörkret med dubbelfattning om pistolerna.

– Släck strålkastarna!

Min kollega fattade ingenting.

– Släck strålkastarna!

Kollegan fumlade med reglaget och trodde precis som jag att det rörde sig om knarkgerillan som skulle kolla att vi inte var några snutar.

– Släck ljuset, skrek mannen igen med sin pistol riktad mot bilrutan.

Kollegan hittade till slut rätt.

– Och tänd nu takbelysningen.

Jag tittade mot kollegan och höjde försiktigt mina händer mot taket. Tände lampan med ett snäpp. De elva männen sänkte sina vapen. Det var militärpoliser som stod i bakhåll för att överraska knarkgerillan. Två av poliserna gick fram till oss.

– Nästa gång så släck strålkastarna direkt. Ok?

Här är en karta över attackerna som skördat 14 dödsoffer sedan kriget bröt ut igen i helgen

Tropa de Elite 2 mot nytt rekord

Byggd på verkliga händelser de senaste åren i OS-staden Rio

Uppföljaren till Guldbjörnvinnaren Tropa de Elite kommer att sätta nytt nationellt filmrekord. Efter endast fem veckor har tio miljoner i Brasilien sett Tropa de Elite 2. Rekordet, som innehavs av den löjliga komedin Dona Flor e Seus Dois Maridos från 1976, hade totalt 10,7 miljoner besökare. Det rekordet väntas José Padilhas nya storfilm slå innan jul. Att ett actiondrama, som uppmärksammar det mest dolda inom brasiliansk politik, håller på att bli landets mest sedda film visar att Brasilien mognat. Det går inte längre att dölja att alla, från langare till president, är beroende av fattigdomen i favelorna. Det är bara att hoppas att filmen får internationell spridning snart. Tills dess trösta er med trailern här.

Intercontinental invaderades

Hotellet var fullsatt med 1 500 gäster när det invaderades

Tio medlemmar ur kokainkartellen Comando Vermelho, Röda kommandot, invaderade i lördags morse lyxhotellet Intercontinental i stadsdelen São Conrado i Rio de Janeiro och tog 35 personer som gisslan. För ni som inte läser portugisiska finns storyn här på BBC, annars finns det mesta på O Globo.