Staten fryser utgifterna i 20 år

President Temer försöker övertyga

President Temer försöker övertyga.

Samma dag som kongressen beslutade att frysa statens utgifter i 20 år tog jag en promenad längs stränderna i Rio. Jag tänkte ta temperaturen på ilskan, men ingen följde omröstningen i senaten på sina mobiler. I stället spelade de Candy Crush eller kollade in sina vänners Instagramkonton. Inte ens på barerna var det någon som diskuterade kongressens mest drastiska beslut på decennier. De enda som protesterade var några tusen ungdomar i São Paulo och Brasília. Det är denna uppgivenhet som gör det allt svårare att bo och arbeta i Rio. Avståndet mellan politiken och väljarna har blivit för stort. Här skriver jag mer om lagen som kallas PEC do teto.

»Förbjud urringningar i kongressen«

Cristiane Brasil, till höger, vill förbjuda djupa urringningar i kongressen, men privat går det tydligen bra.

Cristiane Brasil, till höger, vill förbjuda djupa urringningar i kongressen, men privat går det tydligen bra.

Den brasilianska kongressen är en karneval i dålig smak. Fula heltäckningsmattor, söndriga läderfåtöljer och klungor av män i mörka kostymer och slipsar med gammaldags portföljer under armarna. Att besöka kongressen får mig alltid att må illa och inse att de brasilianska väljarna inte är kloka som väljer in dessa ledamöter år efter år. Ett förslag som kongressens ledamöter ägnar tid åt i höst är en ny klädkod.

»Den skitigaste OS-seglingen blir i Rio«

Det första miljardprojektet att rensa bukten började 1994 och lyckades inte.

RIO DE JANEIRO/DN

På söndag slocknar den olympiska elden i Sotji. Nästa gång den tänds är den femte augusti 2016, i det heta Rio de Janeiro. Förutom den svenska medaljskörden kommer Sotji att bli ihågkommit för politiskt våld, korruption och homofobi. Frågan är vad vi kan vänta oss av sommar-OS i Rio?

Läs mer »

Ölförbud under VM 2014?

Öl och fotboll hör ihop, tycker Fifa

Fifa har det inte lätt med Brasilien när det gäller förberedelserna inför VM 2014. Kongressen dröjer med att godkänna avtalet mellan brasilianska staten och Fifa, och nu har parterna börjat bråka om ölrättigheterna under matcherna. Brasilien vill inte ha någon ölförsäljning på arenorna, något som Fifa kräver eftersom deras huvudsponsor är Budweiser. Ett av Fifas argument är att ett brasilianskt bryggeri numera är delägare i Budweiser. Ju mer öl under VM, desto mer pengar till den brasilianska ekonomin. Läs om ölbråket här.

Demokratisk diktatur

Fotboll, samba och stränder

Länge har jag försökt hitta ett enkelt sätt att berätta om den brasilianska valkulturen, men aldrig lyckats. Det är för komplicerat, helt enkelt. Men nu gör jag ett försök. Här kommer tio anledningar till att den brasilianska demokratin inte riktigt fungerar.

1. Allmän rösträtt. För 21 år sedan, 1989, inför Brasilien allmänna val. Vem som helst, oavsett utbildning och hudfärg, får rösträtt. Tidigare var det endast de som kunde läsa och skriva, vilket i stort sett var den vita befolkningen, som fick rösta.

2. Ingen utbildningsreform. Den demokratiska rättigheten följs inte upp av en utbildningsreform. Fortfarande är 75 procent av den röstberättigade befolkningen funktionella analfabeter. Det vill säga, de kan skriva sitt namn och läsa reklamskyltar, men kan inte läsa en bok eller skriva en uppsats.

3. Röstplikt – inte rösträtt. Det blir obligatoriskt att rösta. Den som inte röstar bestraffas med böter och kan inte resa utomlands. I de flesta andra demokratier är viljan att avstå en demokratisk rättighet.

4. Röstköp. Kepsar, t-shirts, baslivsmedel och kontanter delas ut till den fattigaste delen av befolkningen i hopp om deras röster. Politiker slåss om tillträde till de mest befolkade favelorna.

5. Gratis tevereklam. Vallagen garanterar alla partier gratis TV-tid under bästa sändningstid. Det största partiet får mest tid. För att få så mycket gratis reklamtid i TV som möjligt bildar partierna osannolika koalitioner och slår samman sina kvoter.

6. Ingen höger eller vänsterskala. Arbetarpartiet PT, som Lula grundade, anses vara världens största vänsterparti, men regerar tillsammans med det nationalistiska högerpartiet PR, det frikyrkliga partiet PRB och det kristna populistpartiet PSC. Den brasilianska högern är likadan. I deras opposition ingår det före detta kommunistpartiet PPS. Mig veterligen är Brasilien det enda land där högern vill regera med ett regelrätt vänsterparti.

7. Digitala valurnan. Varje kandidat har ett nummer som väljaren trycker in i den digitala valurnan. Nummer som 1234 och 2222 är populära eftersom de är lätta att komma ihåg. Hade det gamla systemet, med valsedlar, behållits hade staten tvingats lära befolkningen läsa.

8.  Valdomstol. Eftersom valdomstolen är korrupt kan politiker som åker fast för röstköp köpa sig fria och ställa upp igen.

9. Kongressen. Över en fjärdedel av parlamentarikerna i kongressen står åtalade för röstköp eller mutbrott. Med så många politiska skurkar i kongressen blir det svårt för den lilla friska delen att få genom reformer som kan förändra valkulturen. Inte heller i år är utbildning en valfråga, trots att 75 procent av befolkningen inte kan läsa en bok eller kan grunderna i matematik.

10. Cynism. Den brasilianska valkulturen har fått många att ge upp hoppet. En del av väljarna har blivit politiska cyniker och tror inte längre på politiken som kraft att förändra samhället. I år avstod arton procent från att rösta, trots att det är obligatoriskt att rösta.

Här är kommer resultatet: ett potpurri av årets värsta valvideos!

Clown inröstad i kongressen

Brasiliens Magnus Uggla

Valen i Brasilien är lite annorlunda än andra demokratiska val. I São Paulos guvernörsval 1959 fick den populära noshörningen Cacareco över 100 000 röster och kunde ta en plats i den lagstiftande församlingen. Under borgmästarvalet i Rio de Janeiro 1989 lyckades schimpansen Tião från stadens zoo få tio procent av väljarna bakom sig. Traditionen håller i sig. I årets kongressval kom clownen Tiririca in i underhuset med 1,3 miljoner röster. Läs mer om honom här och se hans kampanjfilm här.

Kongressen i Brasília vandaliserad

RIO DE JANEIRO/SDS

Utanför huvudingången till den brasilianska nationalkongressen i huvudstaden Brasília stod en splitter ny röd Fiat Uno. Den skulle lottas ut bland landets kongressledamöter vid den årliga festhögtiden i slutet av juni. Nu användes bilen som murbräcka när 549 politiska aktivister slog sönder kongressen i veckan.

Läs mer »