Chile och protesterna

Protest i Santiago mot den urvattnade utbildningsreformen

Protest i Santiago mot den urvattnade utbildningsreformen

Chile har den bästa utbildningen i Latinamerika, den högsta levnadsstandarden och den lägsta korruptionen. Ändå är gatuprotesterna i Chile de mest omfattande på hela kontinenten. Hur blev det så? Jag och fotografen Daniel Nilsson reste till Chile och gjorde två reportage om fenomenet. 1. Chiles studenter kräver gratis utbildning och 2. Nu står chilenarna åter på barrikaderna. Läs och kolla in de fantastiska bilderna.

 

Lite tråkigare utan Chávez

 

En linbana från Caracas leder upp till nationalparken El Ávila, 2 740 meter över havet.

Det finns mycket sorgligt med Hugo Chávez – han var auktoritär, dyrkade militärmakt och var barnsligt lynnig. Men en sak var roligt – hans presskonferenser. Jag hade turen att vara med på två av dem. På den senare fick jag ställa en fråga. Över 300 journalister trängdes i pressalen på presidentpalatset Miraflores när jag undrade varför korruptionen i Venezuela inte minskat under hans styre. Chávez blev arg och tittade mig in i ögonen. Läs vad han svarade här.

Kvinnorna tar över machokontinenten

Latinamerika får sin elfte kvinnliga president i morgon. I USA är det fortfarande en tv-fantasi

Vid en noggrant repeterad installationscermoni svärs gerilladamen Dilma Rousseff in som Brasiliens första kvinnliga president i Brasilia på nyårsdagen. Avgående Lula säger att det var ännu ett av hans «omöjliga uppdrag” att få henne vald. Men vad betyder Dilma egentligen för jämställdheten i världens femte största land? Läs här i dagens Sydsvenskan. Läs också Federico Morenos genomgång av Latinamerikas kvinnliga presidenter. De är ganska många. Ladda ned hela uppslaget och se även Petra Villanis ursnygg illustration. Finns här och här.

Tio år av framgång

Kan Latinamerika även bli tiotalets kontinent?

Det finns ingen kontinenten i världen som utvecklas lika mycket under nollnolltalet som Latinamerika. I min Årskrönika i dagens Sydsvenskan gör jag en balansräkning och siar även om vad som kan bli kontinentens största utmaning under tiotalet. Läs här.

Världens största inkomstklyfta

Det har varit så mycket i veckan att jag inte hunnit lägga ut allt jag skrivit. Här kommer en analys om varför Latinamerika är världens mest orättvisa kontinent. Den publicerades i tisdags tillsammans med denna storyn. När min fantastiske redaktör, Kinga Sandén, bad mig skriva analysen och hålla mig till 2 000 tecken tappade jag först andan. Nu är det ett skämt bland mina kollegor.

– Hej, kan du förklara varför Latinamerika är världens mest orättvisa kontinent. Max 2000 tecken. Okej?

Saken är den att det krävs snarare ett verk i tre delar eller i alla fall en bok. Men jag gjorde ett försök och min redaktör tyckte det blev bra. Läs här.

Världens mest orättvisa kontinent

Ibland sticker hon sig på sprutor när hon letar efter återvinningsbara sopor

I juli släppte FN den senaste undersökningen om inkomstfördelningen i världen. Föga förvånande visade det sig att Latinamerika fortfarande är världens mest orättvisa kontinent. Av de femton länderna med störst lönegap kommer tio från Latinamerika. För att beskriva hur stort gapet kan vara letade jag upp en av de fattigaste och en av de rikaste personerna i Rio  och ställde samma frågor till dem. Reportaget publicerades i dagens Sydsvenskan, men lades inte ut på nätet. Läs i stället här och lär känna Ariana och Alice, två kvinnor, på varsin sida av inkomstgapet.

Läs mer »

Santos vann i Colombia

RIO DE JANEIRO/SDS

Det Gröna partiets kandidat, Antanas Mockus, försökte in i det sista övertyga väljarna om att rösta bort den politik som gjort Colombia till ovän med nästan alla länder i Latinamerika. Det gick inte. Högerkandidaten, den före detta försvarsministern Juan Manuel Santos, fick 69 procent av rösterna.

– Det är nu vår plikt att utöva kontroll över denna nya regering. Vi är miljoner som vill driva politik på ett annat sätt, sa Antanas Mockus till sina anhängare.

Läs mer »

Pinochetspöket skrämmer inte längre

RIO DE JANEIRO/SDS

Socialisten Ricardo Lagos maktövertagande i Chile för tio år sedan satte fart på den vänstervåg som sedan dess sköljt över Latinamerika. Att högerpolitikern Sebastián Piñera nu vann Chiles val i söndags, kan innebära att vågen ändrar riktning.

Läs mer »

Ett val som vidgar sprickan mellan nord och syd

RIO DE JANEIRO/SDS

USA:s beslut att godkänna vinnaren i dagens presidentval i Honduras får förödande konsekvenser för den politiska utvecklingen i regionen. De flesta länder i Latinamerika tänker inte erkänna resultatet eftersom valen hålls under en kuppregim. Återigen har sprickan mellan Nord- och Sydamerika öppnats.

Läs mer »

Demokratin i Latinamerika växer ur mitten

RIO DE JANEIRO/SDS

Ända sedan statskuppen i Honduras för en månad sedan, den 28 juni, har kontinentens högerpolitiker försökt få störtandet av presidenten Manuel Zelaya att framstå som ett legitimt regeringsskifte, i enlighet med landets grundlag. De har hävdat att presidenten misskött sig och därför hade kongressen rätt att ge klartecken åt Högsta domstolen att begära honom gripen.

Läs mer »