Brasilianska åklagare utreder Saab

Sveriges största exportaffär kan ha gjorts upp med mutor

Sveriges största exportaffär kan ha gjorts upp med mutor

Brasilianska åklagare arbetar med att utreda om Saab gjort sig skyldig till mutbrott. Det visar en undersökning som jag och Nils ResareBlank Spot Project gjort av Saabs affärer med Brasilien. Misstankar om brott väcktes efter att åklagare kommit över mejl från Saabs huvudkontor till den korruptionsdömde lobbyisten Marco Marcondes där det diskuteras hur mycket det skulle kosta Saab att försöka övertyga Brasiliens president Dilma Rousseff att köpa de svenska planen. Här går det att läsa artiklarna om den misstänkta mutaffären som även involverar Sveriges statsminister Stefan Löfven. »Saab riskerar åtal för mutbrott«, »Stefan Löfven indragen i JAS-utredning«, »Löfvens hemliga karriär som vapenlobbyist« och »Så gjorde vi granskningen av JAS-affären i Brasilien«.

 

Den juridiska kuppen

Bakom Tia Zélia hänger de signerade porträtten av Dilma och Lula.

Bakom Tia Zélia hänger de signerade porträtten av Dilma och Lula.

Den senaste veckan har jag varit i den fascinerande fantasiön Brasília som jag kom till första gången hösten 2002. Då var det för att bevaka sista omgången i presidentvalet mellan vänsterns Lula da Silva och högerns José Serra. Det blev en historisk valvinst för Lula och hela Södra nöjessektorn i Brasília jublade. När jag 14 år senare är tillbaka i den unika huvudstaden är den tyst. Esplanaden är avstängd och det känns som om något otäckt har hänt. En av de mest intressanta möten denna gång var med Lulas före detta kock, Tia Zélia i Vila Planalto – ”Oron stiger bland Brasiliens fattiga”.

Här är några andra artiklar som jag skrev om avsättningen av Dilma Rousseff. ”Brasiliens politiska kris är inte över för att Rousseff tvingas avgå”, ”Vi är ett steg från en statskupp”, ”Allt pekar på att Dilma Rousseff avsätts”, ”Oppositionen jublade när resultatet kom”, ”Tre frågor om Brasiliens framtid efter Dilma Rousseff avsatts” och ”Rousseff ger inte upp – kommer att överklaga”.

Dilmas dagar är räknade

Dilma Rousseff menar att hon är utsatt för ett kuppförsök

Dilma Rousseff menar att hon är utsatt för ett kuppförsök

MEDELLIN/DN

Dilma Rousseffs dagar vid makten är räknade. Sedan det största koalitionspartiet hoppat av regeringen ligger vägen öppen för att genomdriva en misstroendeomröstning mot henne.

Läs mer »

Slaget om Brasilien II

Ett par går till anti-Dilmademonstrationen i Rio medan sin hemhjälp i vit uniform.

Ett par går till anti-Dilmademonstrationen i Rio medan sin hemhjälp i vit uniform.

Det är inte alltid man lyckas, men när det gäller min rapportering om den aktuella krisen i Brasilien blev jag angripen från både höger och vänster. Här är några av artiklarna jag skrev och några andra rapporter. 1 »Historiska massproteser över hela Brasilien«. 2. »Protesterna mot Dilma Rousseff växer i Brasilien« Och här är två viktiga bakgrundsberättelser. 1. »Brazil Is Engulfed by Ruling Class Corruption and a Dangerous Subversion of Democracy«. 2. »Dilma Rousseff’s Watergate«. Innan man drar några slutsatser är det viktigt att veta vad man pratar om.

Lula togs in till förhör

Polisens insatsstyrka utanför Instituto Lula. Poliserna väljer att titta bort från kameran

Polisens insatsstyrka utanför Instituto Lula. Poliserna väljer att titta bort från kameran

RIO DE JANEIRO/DN

Brasiliens före detta president Lula da Silva har tagits till förhör misstänkt för att ha tagit emot pengar i landets största korruptionsskandal. Det förvärrar den politiska krisen i landet.

Läs mer »

Brasilia celebrates 54 years!

Finally, here it is. My book about the beloved and strange Brasilia.

Today the most planned city in the world are turning 54 years and Key Publishing House in Toronto are celebrating it by releasing my book about Brasilia in English. The Fantasy Island – Brave New Heart of Brazil received great reviews in Sweden (some even compared my writing with the great Kapuscinski), and now it’s time for the English speaking world to read and judge. Please order your copy here. Fantasy Island will also be released as an ebook. Please enjoy, Brasilia is a great adventure, which is still going on.

”Just like Kapuscinski, Henrik Brandão Jönsson takes the step out into suburbia where violence and misery live hand in hand. Fantasy Island is highly recommended reading”, Ola Klippvik, Sydsvenskan

”This book is a far cry from the usual cold and objective reporting we have gotten so used to. Therefore it is refreshingly good reading”. Jörgen Andersson, Helsingborgs Dagblad

”Fantasy Island is reading at its best – an intellectual journey”, Ola Wilhke, Arbetet

Brasiliens revolution firar tio år

Bidraget som lyft hela Brasilien

RIO DE JANEIRO/HD

I tysthet har Brasilien genomfört en av de mest betydande revolutionerna i modern tid. Ja, det är stora ord, men sant. De senaste åren har Brasilien lyft en fjärdedel av sin befolkning, 50 miljoner människor, ur fattigdom. Inget annat land har lyckats göra det så snabbt på ett hållbart sätt. I dag är nästan alla kinesiska storstäder hälsovådliga på grund av den omfattande miljöförstöringen. Det priset har inte Brasilien betalat. I stället har spädbarnsdödligheten minskat med 40 procent och medellivslängden ökat. Läs mer »

Brasilien snart världens sjätte ekonomi

Brasiliens flagga har 27 stjärnor, en för varje delstat.

Krisen i Europa gör att Brasilien kan bli världens sjätte största ekonomi redan i år. Det spår Economist Intelligence Unit. De uppskattar att Brasiliens BNP i år kommer att gå om Storbritanniens. Att den brasilianska ekonomi växer så det knakar gör att migrationen till landet ökar. Främst är det portugiser, bolivianer och kineser som flyttar hit. Antalet visumansökningar har gått upp med 52 procent i år. Den enda dåliga nyheten är att mannen bakom lyftet, Lula da Silva, har konstaterats med strupcancer, en alkohol- och tobaksrelaterad sjukdom. I dag inleder han strålbehandling på Sírio-Libanês i São Paulo.

Återbesök i Santa Marta

Från toppen av Santa Marta kan man vandra upp till Jesusstatyn

För två och ett halvt år sedan körde Lula upp i Santa Marta-favelan i Botafogo. Den ökända favelan hade avväpnats och nu skulle landets president inviga daghem, skola och vårdcentral för att visa att det är bättre att vara på statens sida än ligornas. I vimlet träffade jag en av tjejerna som växt upp i favelan. Femtonåriga Juliana Alves var hoppfull inför framtiden. För några veckor sedan återvände jag och den italienske fotografen Giuseppe Bizzarri och letade upp henne. Juliana är nu arton år och går sista året i gymnasiet. Hur blev det? Höll Lula vad han lovade? Läs reportaget här i Sydsvenskan.

Inget gullande med Dilma vid rodret

Dilma lagar omelett i Ana Maria Bragas frukostteve

RIO DE JANEIRO/SDS

Efter hundra dagar vid makten står det klart att Presidenta Dilma, som hon kallas i Brasilien, inte stämmer överens med den bild hon förmedlade under presidentkampanjen. Dilma Rousseff står på stadiga ben, viker inte undan för problem och klarar sig utmärkt utan sin mentor, den före detta presidenten Lula da Silva.

Läs mer »