»Ännu en gång kände jag hur kallt Malmö kan vara«

Ibland kan det vara kallt i hemstaden

Ibland kan det vara kallt i hemstaden

Att hälsa på i hemstaden brukar vara en av årets höjdpunkter, framför allt när min dotter är med. Vi drar runt på stan, hälsar på släkt och vänner och äter lösgodis. Det finns inte i Brasilien. Min förhoppning med resorna är att min dotter ska gilla kulturen jag växt upp i, men ibland blir det svårt. Här är en krönika om när det inte gick som vi ville.

»Integration i bussens mitt«

De gröna bussarna används av alla dem som inte cyklar eller har råd att köpa en egen bil

De gröna bussarna används av alla dem som inte cyklar eller har råd att köpa en egen bil

Något av det roligaste jag vet är att spendera några veckor av sommaren med min dotter i min gamla hemstad och kolla in hur staden har förändrats. Jag brukar lägga märke till saker som många av mina Malmövänner inte längre ser eftersom de har vant sig. Den starkaste upplevelsen denna gång var att åka buss. Där hittade jag dagens bästa Malmöberättelse. Läs krönikan om upptäckten här.

Fantasiön är som Malmö

I Plano Piloto bor det 250 000 personer

Den senaste veckan har jag varit i Brasilia. Det är första gången jag är tillbaka sedan jag skrev klart Fantasiön i december 2009. Tanken var att jag skulle följt femtioårsjubileet den 21 april på plats, men festligheterna ställdes in för att guvernören fängslats. Först nu kan jag gå omkring i femtioåringen och känna på henne. Och jag blir glad. Brasilia är en unik stad. Den ligger där på savannen som ett bevis för att det inte går att bygga bort människan.

I går kväll hamnade jag på Valentina i norra bostadsvingen, SQN 214, efter att ha varit på teaterpremiär i Taguatinga. Det var då det slog mig. Brasilia påminner om Malmö, min gamla hemstad. Brasilia är varken en storstad eller småstad. Den befinner sig i periferin till de riktiga storstäderna och kulturlivet är uppdelat som i mindre städer. Det finns En teaterregissör, En känd musiker, En känd filmregissör. Staden är inte större än att kulturlivet kan samlas på ett fåtal platser, och där sitter alla. Som på Brogatan. Kanske är det därför jag trivts så i Brasilia. Jag har känt igen mig.