Amazonas främsta försvarare

Marina SIlva på konferensen i São Paulo om kvinnligt ledarskap i Latinamerika

Marina SIlva på konferensen i São Paulo om kvinnligt ledarskap i Latinamerika

Jag började jaga Marina Silva efter valresultatet i november för att få reda på varför hon vände andra kinden till mot Dilma Rousseffs attacker. Det tog flera månader innan jag lyckades, men för några veckor sedan träffade jag henne i São Paulo. Av hennes assistent fick jag höra att jag hade tur. Marina Silva ger inga intervjuer till brasiliansk media, men eftersom jag kom från en svensk tidning gjorde hon ett undantag. Anledningen är att hon vill ligga lågt i Brasilien tills hon vet var och när hon ska slå till. Läs intervjun med henne här.

Högern skrällde i Brasilien

Socialdemokrat? Knappast. Brasiliens mest konservativa väljare älskar honom.

Socialdemokrat? Knappast. Brasiliens mest konservativa väljare älskar honom.

RIO DE JANEIRO/DN

Brasilien är ett oförutsägbart land. Det visar inte minst utgången i den första valomgången. Högerns kandidat, Aécio Neves, var uträknad eftersom han knappt nådde 20 procent i opinionsundersökningarna, men när det väl var dags att räkna rösterna hade han fått 34 procent. Nu blir det han som möter arbetarpartiets Dilma Rousseff i den andra och avgörande valomgången.

Läs mer »

Få vill ha tillbaka högern i Brasilien

Aécio Neves, 54, barnbarn till legenden Tancredo Neves

Aécio Neves, 54, barnbarn till legenden Tancredo Neves

RIO DE JANEIRO/DN

Brasiliens mest dramatiska val på över tjugo år går in i slutspurten. Trots ett utbrett missnöje med det 12-åriga vänsterstyret är det inte många väljare som vill ha tillbaka högern.

Läs mer »

Marina Silva är favoritkandidat

Miljökämpen Marina Silva kan blir Brasiliens nya president

Miljökämpen Marina Silva kan blir Brasiliens nya president

Tänk vad en flygolycka kan ställa till med. Helt plötsligt är den före detta miljöpartisten Marina Silva favorit i det brasilianska presidentvalet. Än är det många veckor kvar till valdagen, men detta valet är redan mer spännande än jag väntat mig. Här är en analys som gick i fredags i Sydsvenskan.

 

Dilma vs Marina

 

Dilma och Marina blev ovänner när de satt i Lulas regering

Dilma har vunnit poäng på att hon sätter ned foten när Obama övervakar hennes mobiltelefon och när USA spionerar på Petrobras, landets största företag. Men frågan är hur hon får det nu när den före detta miljöpartisten Marina Silva ställer sig bakom Eduardo Campos i det kommande presidentvalet. Det kommer bli oerhört spännande. Den oväntade alliansen kan mycket väl göra att Dilma inte blir omvald nästa år, och schismen mellan de båda starka damerna kommer att återuppstå.

OS-kommitténs kupp i London

 

Haile Gebrselassie, Ban Ki-Moon, Shami Chakrabarti, Marina Silva och Muhammad Ali

Det var en överraskning som fick den brasilianska regeringen att sätta kaffet i halsen. Marina Silva, Brasiliens före detta miljöminister, valdes ut till att vara en av åtta som bar den olympiska flaggan vid invigningen i London. Utan att någon i den brasilianska regeringen fått veta om det i förväg hade hon bjudits in av den internationella olympiska kommittén för sin kamp mot skövlingen av Amazonas. Den som retade upp sig mest var Brasiliens president Dilma Rousseff som satt på läktaren. Hon var anledningen till att den populära miljöministern avgick 2008 och även lämnade arbetarpartiet efter att Dilma förespråkat en industrialisering av Amazonas. I presidentvalet 2010 stod de båda presidentkandidaterna på varsin sida i debatten om hållbar utveckling. En minister, som bad om att få vara anonym, jämförde den olympiska kommitténs kupp med att det var som om Brasilien skulle bjuda in en oppositionspolitiker från Labourpartiet till att inviga OS 2016 i Rio. Läs mer här.

Miljöministern fick sin hämnd

Amazonaskvinnan som välte Dilma

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

Mônica Carvalho, 51, står först i snabbköpskön med en påse nybakta frallor i famnen. Hon gläds över att Lula da Silvas handplockade kandidat, Dilma Rousseff, inte lyckades vinna vid den första valomgången.

– Demokratin segrade. Dilma förtjänade inte att vinna så lätt. Hon har ju inte ens presenterat något eget politiskt projekt. Hon säger ju bara att hon ska vara som Lula, säger Mônica.

Läs mer »

Dilma vann inte i första omgången

Lula frus Marisa, för dagen iklädd röd hatt, försöker hjälpa sin man att få Dilma vald

Det blev ett överraskande resultat vid gårdagens val. Här kommer en snabb kommentar som jag gjorde i Nyhetsmorgon i natt. Se här.

Järnlady kan ta över Brasilien

Miljöministern Marina Silva försvarar sig gentemot Dilma Rousseff

Det råder ingen större tvekan om att nästa president i Brasilien blir en kvinna. Många tror att det innebär att de brasilianska feministerna skulle jubla, men nej. De tycker inte om att Dilma spinner på den katolska modersymbolen och säger att «Vi kvinnor födds med egenskaper som gör att vi är bra på att stödja, ta hand om och skydda andra. Vi är oslagbara när det gäller att försvara våra barn och familjer». Feministerna anklagar nu Dilma för att förstärka de patriarkala värdena i Brasilien. Läs mer i min profil av henne i dagens Sydsvenskan.

Presidentkandidaten från Amazonas

Miljöpartiet Partido Verdes leende presidentkandidat efter presskonferensen

Brasiliens före detta miljöminister Marina Silva, som kandiderar till att bli landets första kvinnliga president, har precis som Lula inga problem med att berätta om verkligheten bortom de kritvita stränderna. I dag, på presskonferensen för internationell media, pratade hon om Brasiliens två historiska skulder – den till slavättlingarna och den till indianerna.

– När Brasilien grundades fanns det 12 000 portugiser och fem miljoner indianer. I dag finns det 190 miljoner som utgör den brasilianska befolkningen, varav mindre än en miljon är indianer. Det vill säga, varje sekel har en miljon indianer dött.

Så pratar endast en presidentkandidat som är uppvuxen i Amazonas. Följ Marinas presidentkampanj på www.minhamarina.org.br