Lilians migrantöde i Mexiko

Lilian Hernandez får vänta längre  på sin man än vad hon först trodde.

Lilian Hernandez får vänta längre på sin man än vad hon först trodde.

För alla er som hörde av sig efter att ha läst min berättelse om Sinaloakartellen i mexikanska öknen har jag en god nyhet. Lilians man, som var tvungen att smuggla droger till USA för att Lilian skulle kunna lämna migrantstaden Altar, är vid liv. Den dåliga nyheten är att han greps av gränspolisen när han var på den amerikanska sidan av öknen och sitter nu i amerikanskt fängelse. Har han tur blir han deporterad till Mexiko inom sex månader och Lilian kan få återse sin man. Enligt kyrkans migranthem i Altar har kartellen nu godkänt att Lilian kan få lämna Altar.

Försvunnen ö i Mexiko

RIO DE JANEIRO/SDS

Den desperata jakten efter oljerikedom gör att mexikanska parlamentariker vill att regeringen utreder var ön Bermeja i mexikanska golfen tagit vägen. Ön finns markerad på kartor och i turistguider utanför Yucatánhalvön, men har inte synts till på tio år. När den mexikanska marinen sände ut ett fartyg för att finna Bermeja insåg marinen att den hamnat fyrtio meter under havsytan.

Läs mer »

Röd jul i Latinamerika

RIO DE JANEIRO/SDS

I Mexiko har mannen med masken, zapatistledaren Subcomandante Marcos, efter en lång tids tystnad tagit bladet ur munnen och debuterar som författare lagom till julrushen. Verket är en deckare med titeln ”Muertos incomodos”, Obekväma mord, som han skrivit tillsammans med en av Mexikos berömda deckarförfattare, den spanienfödde Paco Ignacio Taibo II.

Läs mer »