Jakten på Brasiliens hjärnor

Aula på universitetet UFF i Niteroi är fullsatt

Aula på universitetet UFF i Niteroi är fullsatt

Efter att Michel Temer minskat anslagen till universiteten med 30 miljarder kronor pågår en brain drain där Brasiliens bästa studenter och forskare lämnar landet. Man pratar redan om en förlorad generation, vilket gör att Brasilien kommer att få det ännu svårare att nå sitt mål att bli världens femte största ekonomi. Jag var med när några av Europas mest ansedda universitet var i Rio för att få de bästa studenterna och forskarna att välja Europa i stället för USA och Kanada. Här är reportaget om studenterna som flyr Brasilien.

Temers dagar är räknade

Michel Temer kallas ibland för varulven

Michel Temer kallas ibland för varulven

Den 76-årige Michel Temer klättrade upp till den högsta posten i Brasilien genom att vara slug och smart, men nu kan hans smutsiga affärer sätta stopp på hans tid som president. Efter att ha avslöjats med att göra upp mutor med den globala köttgiganten JBS och uppmuntrat korruptionsutredningen Lava Jato att sakta ned har det brasilianska advokatsamfundet röstat för att parlamentet öppnar en riksrättsprocess mot honom. Det gör att Temers dagar är räknade. Ändå vägrar han avgå.

Staten fryser utgifterna i 20 år

President Temer försöker övertyga

President Temer försöker övertyga.

Samma dag som kongressen beslutade att frysa statens utgifter i 20 år tog jag en promenad längs stränderna i Rio. Jag tänkte ta temperaturen på ilskan, men ingen följde omröstningen i senaten på sina mobiler. I stället spelade de Candy Crush eller kollade in sina vänners Instagramkonton. Inte ens på barerna var det någon som diskuterade kongressens mest drastiska beslut på decennier. De enda som protesterade var några tusen ungdomar i São Paulo och Brasília. Det är denna uppgivenhet som gör det allt svårare att bo och arbeta i Rio. Avståndet mellan politiken och väljarna har blivit för stort. Här skriver jag mer om lagen som kallas PEC do teto.

Temer är Brasiliens president

Michel Temer och hans kompisar i senaten.

Michel Temer och hans kompisar i senaten.

Om någon skulle sagt till mig för ett år sedan att den politiske räven Michel Temer en dag skulle bli Brasiliens president hade jag avfärdat det med att personen borde uppsöka läkare. Hur i helsike skulle en av Brasiliens äldsta och mest ointressanta politiker, som endast har stöd av två procent av befolkningen, kunna nå högsta makten? Det har han i alla fall gjort nu, backad av 61 av landets 81 senatorer. Det första han gjorde efter att ha svurits in var att ta regeringsplanet till Kina.

 

Militariseringen av idrotten

Under Panamerikanska spelen i Toronto 2015 var de brasilianska idrottarna tvungna att göra honnär

Under Panamerikanska spelen i Toronto 2015 var de brasilianska idrottarna tvungna att göra honnör.

En av höjdpunkterna under de olympiska spelen är friidrotten. Miljarder TV-tittare håller andan medan startskottet går för att utse världens snabbaste man. Längdhopp, stavhopp och 3000 meter med hinder är höjdpunkter. Att stad som arrangerar har en friidrottsanläggning ses som självklart, men i Rios fall är det inte så. Den enda allmänna friidrottsanläggningen som fanns i Rio låg i anknytning till Maracanã, men den revs för att bli parkeringsplats under VM 2014. Sedan dess har stadens idrottsmän tvingats knacka på hos militären för att träna.

Dilmas sista dagar vid makten

MIchel Temer och hans vita män

Michel Temer och hans vita män

Det har varit så omtumlade dagar den senaste tiden att jag inte hunnit uppdatera bloggen. Att Dilma Rousseff skulle bli tvungen att avgå visste vi redan för någon månad sedan, men att oppositionen planlagt maktövertagandet så noggrant var det få som kunde ana. På bara en vecka står det klart vad som väntas. Min kollega, Jonathan Watts på Guardian, sammanfattar det hela i denna artikel. Här är också några av mina artiklar som speglar Dilmas sista dagar vid makten. »Maktspelaren Temer kliver ut ur skuggan«, »President Rousseffs öde avgörs«, »Rousseff ställs inför riksrätt«, »Vi ska visa världen att vi kan försvara demokratin« och »Ett stålbad väntar Brasilien«.

Dilmas dilemma

Trots alla påhopp sägs det att Dilma är på bra humör och har till och med lyckats gå ned i vikt

Trots alla påhopp sägs det att Dilma är på bra humör och har till och med lyckats gå ned i vikt

På söndag väntas de största protesterna någonsin mot Dilma Rousseff. Mer än 200 städer har ansökt om demonstrationstillstånd, vilket är dubbelt så mycket som i mars då över en miljon brasilianare demonstrerade i 111 städer. Enligt väderprognoserna väntas bra väder i São Paulo, där den största protesten kommer att äga rum. Antagligen kommer den före detta presidentkandidaten Aécio Neves att dyka upp och med all säkerhet kommer tv-bolaget Globo att sända direkt. Här är en artikel som jag skrev i veckan om Dilmas dilemma.