Golf, för vem?

Grand Hyatts nya lyxhotell i Rio, som ska ha 436 rum,  reser sig i reservatet.

Grand Hyatts nya lyxhotell i Rio, som ska ha 436 rum, reser sig i reservatet.

För att kunna göra reportaget om den nya OS-golfbanan i Rio var jag tvungen att tumma på lagen tre gånger. 1. Jag utgav mig för att vara någon annan än den jag är. Annars hade jag aldrig lyckats komma mäklarna så nära och höra deras argument som de drar för kunderna. 2. Den befintliga golfbanan Itanhangá Golf Club släpper endast in medlemmar. För att kunna prata med deras medlemmar var jag tvungen att hyra en båt och ta mig in bakvägen. Efter tio minuter kom en rasande vakt på Vespa och hotade att kalla på polisen om vi inte genast avlägsnade oss. 3. Vi hoppade över staketet till den nya golfbanan för att kunna dokumentera skövlingen. Ingen såg oss, men vi såg skövlingen. Här kan ni läsa resultatet.

Amazonas främsta försvarare

Marina SIlva på konferensen i São Paulo om kvinnligt ledarskap i Latinamerika

Marina SIlva på konferensen i São Paulo om kvinnligt ledarskap i Latinamerika

Jag började jaga Marina Silva efter valresultatet i november för att få reda på varför hon vände andra kinden till mot Dilma Rousseffs attacker. Det tog flera månader innan jag lyckades, men för några veckor sedan träffade jag henne i São Paulo. Av hennes assistent fick jag höra att jag hade tur. Marina Silva ger inga intervjuer till brasiliansk media, men eftersom jag kom från en svensk tidning gjorde hon ett undantag. Anledningen är att hon vill ligga lågt i Brasilien tills hon vet var och när hon ska slå till. Läs intervjun med henne här.

Marina Silva är favoritkandidat

Miljökämpen Marina Silva kan blir Brasiliens nya president

Miljökämpen Marina Silva kan blir Brasiliens nya president

Tänk vad en flygolycka kan ställa till med. Helt plötsligt är den före detta miljöpartisten Marina Silva favorit i det brasilianska presidentvalet. Än är det många veckor kvar till valdagen, men detta valet är redan mer spännande än jag väntat mig. Här är en analys som gick i fredags i Sydsvenskan.

 

Teatro Amazonas

 

Kupolen är inspirerad av moskeerna i Istanbul

Det kvittar hur många gånger jag besöker miljonstaden Manaus, mitt i Amazonasdjungeln. Jag blir lika fascinerad varje gång. Här ligger en av kontinentens största industrimetropoler, isolerad mitt i ett grönt hav. Här har fortfarande endast en tiondel av befolkningen rinnande vatten och avlopp, och här ligger världens häftigaste operahus. Till det kommer det goda fisken och den höga luftfuktigheten som får huden att kännas som en bebis efter några dagar. Här kommer ett reportage om Cleia Vianna som räddade operahuset från undergång.

OS-kommitténs kupp i London

 

Haile Gebrselassie, Ban Ki-Moon, Shami Chakrabarti, Marina Silva och Muhammad Ali

Det var en överraskning som fick den brasilianska regeringen att sätta kaffet i halsen. Marina Silva, Brasiliens före detta miljöminister, valdes ut till att vara en av åtta som bar den olympiska flaggan vid invigningen i London. Utan att någon i den brasilianska regeringen fått veta om det i förväg hade hon bjudits in av den internationella olympiska kommittén för sin kamp mot skövlingen av Amazonas. Den som retade upp sig mest var Brasiliens president Dilma Rousseff som satt på läktaren. Hon var anledningen till att den populära miljöministern avgick 2008 och även lämnade arbetarpartiet efter att Dilma förespråkat en industrialisering av Amazonas. I presidentvalet 2010 stod de båda presidentkandidaterna på varsin sida i debatten om hållbar utveckling. En minister, som bad om att få vara anonym, jämförde den olympiska kommitténs kupp med att det var som om Brasilien skulle bjuda in en oppositionspolitiker från Labourpartiet till att inviga OS 2016 i Rio. Läs mer här.

Presidentkandidaten från Amazonas

Miljöpartiet Partido Verdes leende presidentkandidat efter presskonferensen

Brasiliens före detta miljöminister Marina Silva, som kandiderar till att bli landets första kvinnliga president, har precis som Lula inga problem med att berätta om verkligheten bortom de kritvita stränderna. I dag, på presskonferensen för internationell media, pratade hon om Brasiliens två historiska skulder – den till slavättlingarna och den till indianerna.

– När Brasilien grundades fanns det 12 000 portugiser och fem miljoner indianer. I dag finns det 190 miljoner som utgör den brasilianska befolkningen, varav mindre än en miljon är indianer. Det vill säga, varje sekel har en miljon indianer dött.

Så pratar endast en presidentkandidat som är uppvuxen i Amazonas. Följ Marinas presidentkampanj på www.minhamarina.org.br

Kulturkrock i La Paz

Aymaraindianskan Quispe och hennes treåriga son

För att kunna genomföra en chatt mellan Aftonbladets läsare och Lúcia Quispe var vi tvungna att ta med henne från byn till Zona Sur i La Paz, där de internationella hjälporganisationerna har sina fashionabla kontor.

Vattnet sinar för Bolivias bönder

Om man tar en jeep och kör ned från La Paz, på 4 000 meters höjd, kommer man till en dal där bönder odlar grönsaker till huvudstadens befolkning. Problemet är att floden har torkat ut. De bönderna som är kvar tvingas odla sina grönsaker med miljonstadens avloppsvatten. För byarna som klättrar upp i dalgången har de blivit värre. Tidigare har de kunnat odla sin potatis med hjälp av smältvattnet från glaciären som täcker det mytomspunna berget Illimani. Nu har även det vattnet sinat. Här är videon som jag och fotografen Boris Heger gjorde i indianbyn Khapi som ligger vid Illimanis fot.

Hemma hos Dona Maria i bergen

«Vårt berg är på väg att dö»

Lúcia Quispe lider av torkan

KHAPI/AFTONBLADET

Lucia Quispe, 38, flätar sitt svarta hår och tittar på sin treårige son.

— När han blir stor finns nog byn inte längre kvar, säger hon och lutar sig tillbaka på träbänken till familjens lerhydda.

Läs mer »

I Che Guevaras hjulspår

PATAGONIEN/VAGABOND

Bankrånare, krigsförbrytare och revolutionärer – alla har de genomkorsat argentinska Patagonien på jakt efter lycka och frihet och på flykt från det förflutna. Vagabond reste i deras hjulspår – och hittade den enda klubben i världen där du ser hipp ut i inkamössa.

Läs mer »