1–7-såret kan börja läka nu

Reklampelaren Neymar skickade upp en blixt till Usain Bolt som delade sponsorbås med Neymars pappa

Reklampelaren Neymar skickade upp en blixt till Usain Bolt på läktaren

När Tyskland förnedrade Brasilien med sju mål på Mineirão under VM 2014 blev det startskottet på en av landets värsta kriser. Bara några veckor senare avslöjades Brasiliens största korruptionsskandal som i sin tur startade den svåraste politiska krisen på flera decennier. Den ekonomiska tillväxten avstannade och kriminaliteten ökade. I går vann Brasilien över Tyskland, på Maracanã, och det är bara att hoppas att det vänder nu. Här är en rapport från matchen och här är en text om mitt starkaste OS-minne.

Miraklet på Maracanã

Sverige stoppar skadade Cristiane på Maracanã

Sverige stoppar skadade Cristiane på Maracanã

Den svenska skrällen på Maracanã har förvandlat OS 2016 till ett fotbollsmästerskap. Nu gäller det att hålla tummarna för Sverige som möter Tyskland på lördag, återigen på Maracanã. Dessa tjejer skapar just nu fotbollshistoria, men även brassetjejerna har skapat historia genom att slutligen få sitt publika erkännande. Här är några artiklar som jag skrivit de senaste dagarna om det brasilianska damlandslaget. »Protesten mot Neymar – tröja med Martas namn, »Jag blir inte ledsen om Sverige förlorar«, »Judoguldets magi kunde inte rädda Martas lag« och »Brasiliens syndabock i tårar: Jag kan inte fatta det«, samt en videointervju med Thaisa inför Sverigematchen »Det gör ont i hjärtat att möta Sverige«

Brasiliens misslyckade comeback

När ekonomin förbättrades försvann spelarunderlaget i Brasilien

När ekonomin förbättrades försvann spelarunderlaget i Brasilien

Missa inte det senaste supernumret av Offside där jag och fantastiske Daniel Nilsson har ett 22-sidigt reportage om det brasilianska landslagets comeback. Vi har följt brassarna från deras träningsläger i Teresópolis i bergen ovanför Rio till det kyliga Copa América i Chile. Tanken var att A Seleção skulle spela tillbaka fansen som övergav landslaget efter den ödesdigra 7-1-förlusten mot Tyskland under VM 2014. Det gick inte riktigt som de tänkt sig. Neymar blev avstängd i fyra matcher och Brasilien gick ned på sexmanna backlinje mot Venezuela… Läs mer i senast Offside. Köp här eller i närmsta Pressbyrå.

Macholandet som gillar tårar

Romário, som annars profilerar sig som en Bad boy, är en av de män som gråter mest i Brasilien.

Romário, som annars profilerar sig som en Bad boy, är en av de män som gråter mest offentligt.

Brasilien må vara ett sjukt land på många sätt. Maktmissbruket, korruptionen och klasshatet. Men på andra sätt är Brasilien ett ovanligt friskt land. Här är en krönika om hur jag övervann den pinsamma gråträdslan i Sverige och förlöstes emotionellt i Brasilien.

Pojken med guldfrisyren

Killen bakom Neymars mest kända varumärke

Killen bakom Neymars mest kända varumärke

När jag skrev Gräset är alltid grönare i Brasilien jagade jag Neymars frisör för att jag vill ha med honom i öppningskapitlet. Men frisören var så upptagen då att han inte gick att få tag på. Nu hade jag däremot tur att få träffa honom i Santos och prata om varumärket som han skapade. Se videon här från Neymars barndomshem som Daniel Nilsson gjort och läs reportaget här.

Neymar förstärker fördomar

Neymar och hans son i en bild som var planerad långt i förväg

Neymar och hans son i en bild som var planerad långt i förväg

RIO DE JANEIRO/DN

Vad den senaste veckans bananätande på Instagram lärt oss är att det inte kommer något spontant från Neymar. Vad han än gör och säger har det stötts och blötts om och om igen av hans marknadsavdelning. Först var det kalsongerna. Nu åt han banan i ”stöd” för sin kompis Dani Alves.

Läs mer »

Fotboll mot politikerna

VM 2014 håller på att bli en tickande bomb. Frågan är när den exploderar.

POLITIKEN/SALVADOR

Det hjälpte inte att president Dilma Rousseff höll ett tal till nationen för att lugna känslorna. Demonstrationerna fortsätter i Brasilien. Protesterna får nu även stöd av landets fotbollsstjärnor.

– Jag som bor i England vet att Brasilien skulle kunna vara mycket bättre, säger Chelseabacken David Luiz som är ordinarie back i landslaget

Han får medhåll av anfallsstjärnan Hulk.

– Jag som kommer från underklassen känner suget att vara med på gatorna. Vi vet att de har en anledning att vara där, och vi måste höra vad de vill och vad de tycker, säger han.

Läs mer »

Brasiliansk mobbing

 

Mexiko gjorde mål efter 29 sekunders spel

Om en brasiliansk landslagsspelare gör ett individuellt misstag hängs han ut offentligt av fotbollsförbundet. Det finns inga förmildrande omständigheter. Det brasilianska fotbollsförbundet tänker och agerar precis som fascistregimen på sjuttiotalet. ”Vi har rätt. Alla andra har fel”. Under VM i Sydafrika 2010 blev Felipe Melo syndabock efter att han utvisades i kvartsfinalen mot Holland. Att han var den spelare med bäst passningsspel (97 procent av passningar gick rätt) under turneringen kvittade. Nu är det den tjugotvååriga högeryttern Rafael som beskylls av fotbollsförbundet för förlusten mot Mexiko i OS-finalen i London. På förbundets hemsida skriver man under rubriken ”Rafael: ett misstag att lära sig av” att ”Rafael vet att han gjorde fel när han slog passningen som mynnade ut i Mexikos första mål”. Inte med ett ord skriver förbundet att landslaget misslyckades under 89 minuter med att vända matchen. Det är så fegt och obehagligt. Hoppas Sverige slår till idag på Råsunda och gör en riktig skräll.

Brasilien och OS-spöket

 

Den nya generationen med Neymar, Oscar och Leandro Damião ska försöka ge landet det inte har

Det finns en fotbollsmedalj som Brasilien aldrig har erövrat – OS-guldet. Två gånger har A Seleção varit nära. Under åttiotalet kom man till final både i Los Angeles 1984 och i Seoul 1988, men förlorade mot Frankrike, respektive Sovjet. Sedan dess har OS-guldet varit ett spöke för brasiliansk fotboll. I Atlanta 1996 förlorade man semifinalen mot Nigeria och i Peking 2008 fick Brasilien stryk av ärkerivalen Argentina i semifinalen. Men nu har chansen kommit igen. För första gången på 24 år är det brasilianska landslaget åter i en OS-final, och har dessutom chans att vinna, om nerverna håller. Finalen spelas på Wembley på lördag mot Mexiko.

 

Det räcker att vara bäst på fotboll

Hulk, Leandro Damião, Marcelo och Neymar – nya namn att hålla reda på i fotbollsrepubliken

Brasilien har ett nytt ungt landslag med spelare som de flesta inte kan namnen på. Det kvittar. De senaste nio matcherna har vunnits. Ikväll väntar Mexiko på Cowboys Stadium i Dallas och nästa lördag är det rivalmöte med Argentina i New Jersey. Det blir den sista matchen innan det brasilianska OS-landslaget åker till London för att ta den sista medaljen fotbollslandet inte har. Läs här en krönika om bakgrunden och konsekvensen av landets fotbollshysteri.