»Återuppståndelsen«

På kyrkogården "Jardim do Eden" utanför Chapecó ligger en del av klubbens offer begravda.

På kyrkogården ”Jardim do Eden” utanför Chapecó ligger en del av klubbens offer begravda.

När Chapecoenses plan störtade i Colombia var jag på Kuba och följde Fidel Castros aska genom ön. Klockan var knappt 04:00 på morgonen när SVT ringde och undrade om jag kunde kommentera olyckan. »Vilken olycka!?«, undrade jag. Att Fidel Castro gått bort 90 år gammal kunde väl knappast ses som en olycka. »Flygolyckan i Colombia. Chapecoense«, förtydligande reportern. Jag reste mig upp ur sängen på pensionatet i Santa Clara och insåg att det värsta tänkbara hade hänt. Jag ville slå på datorn och få all information, men den kubanska staten hade släckt ned internet i de städer där Castros aska passerade. Det enda jag fick ur mig till SVT var: »Herrejävlar – vilken katastrof«.

Chapecoenseolyckan är inte bara rekord i antalet omkomna. Den är också den värsta tragedi som drabbat en fotbollsklubb på väg till final. Om Chapecoense vunnit mot Pablo Escobars gamla klubb, Atlético Nacional i Medellín, hade det lilla okända laget från södra Brasilien blivit sydamerikanska cupmästare. Det skulle i så fall bli fotbollshistoria. Ingen annan klubb har gått från division fyra till att nå toppen på så kort tid. Historien om Chapecoense har förföljt mig ända sedan den natten i Santa Clara och först när jag fick uppdraget att skriva om tragedin i Offside kunde jag lämna den. Du som ännu inte läst mitt 20-sidiga reportage om hur Chapecoense mot alla odds lyckades återuppstå kan köpa tidningen här. Reportaget handlar bland annat om en hur en åldrad styrelseordförande missade flighten och tog på sig uppgiften att få klubben att flyga igen.

Brasiliens misslyckade comeback

När ekonomin förbättrades försvann spelarunderlaget i Brasilien

När ekonomin förbättrades försvann spelarunderlaget i Brasilien

Missa inte det senaste supernumret av Offside där jag och fantastiske Daniel Nilsson har ett 22-sidigt reportage om det brasilianska landslagets comeback. Vi har följt brassarna från deras träningsläger i Teresópolis i bergen ovanför Rio till det kyliga Copa América i Chile. Tanken var att A Seleção skulle spela tillbaka fansen som övergav landslaget efter den ödesdigra 7-1-förlusten mot Tyskland under VM 2014. Det gick inte riktigt som de tänkt sig. Neymar blev avstängd i fyra matcher och Brasilien gick ned på sexmanna backlinje mot Venezuela… Läs mer i senast Offside. Köp här eller i närmsta Pressbyrå.

»Colombias comeback«

Det är från hamnstaden Buenaventura som många av talangerna till Los Caféteros hämtas

Det är från hamnstaden Buenaventura som många av talangerna till Los Caféteros hämtas.

Om två veckor börjar det sydamerikanska mästerskapet Copa América som spelas vart fjärde år. Denna gång är det Chile som står värd för mästerskapet och för första gången på länge är Colombia en av favoriterna. Inför mästerskapet reste jag runt med en av landets bästa fotografer, Federico Rios, och tog temperaturen på kontinentens mest fotbollstokiga land. Resultatet går att läsa i ett 20-sidor långt reportage i det aktuella numret av Offside. Se innehållsförteckningen här.

Gräset är alltid grönare i Holland

Gräset är alltid grönare på holländska

Gräset är alltid grönare på holländska

I veckan kom den holländska utgåvan ut av Gräset är alltid grönare i Brasilien. Det är Amsterdamförlaget Xander Uitgevers som har översatt och ger ut. Med tanke på att det holländska landslaget lär skapa en ordentlig VM-feber i hemlandet hoppas jag att boken kommer att sälja bra. Ni som har holländska vänner be de kolla in boken här.

 

»Årets fotbollsbok«

Fem getingar av Expressen

Efter allt slit med den här boken är jag så glad att den hittat hem till så många läsare. Om du fortfarande inte läst den så passa på att köpa den här för 185 kronor. Om du bor utanför Sverige kan du köpa den här som e-bok för endast 153 kronor. Nedan finns utdrag ur recensionerna. Vill du läsa hela recensionerna är det bara att klicka på länkarna.

Stor reportagekonst, Kulturnytt P1

Årets fotbollsbok, Magnus Utvik, SVT

Ett måste som uppvärmning, Expressen

Skruva den som Jönsson, Sydsvenskan

Politik rätt i krysset, Helsingborgs Dagblad

Genuint om brasiliansk fotboll, Borås Tidning

Ett måste inför VM, Olof Lundh, Fotbollskanalen

En fullträff. Man vill åka till Brasilien och aldrig dra därifrån. Johanna Frändén, Aftonbladet

Brandão Jönsson skriver i världsklass, Smålandsposten.

Fotbollshistoria på nytt sätt, Dagens Arbete

Fotbollstokig samhällskritik, Aftonbladet

Den här boken är skriven med lika delar passion, kärlek och kunskap. Gör man det då blir det kanon. Magnus Utvik, SVT

Det sägs att Zlatan Ibrahimovic med sin självbiografi förlöste en ny generation bokläsare. ”Gräset är alltid grönare i Brasilien” är ett utmärkt nästa steg i läsarkarriären. Mattias Larsson, Expressen

Henrik Brandão Jönsson slår en båge över tid och rum, elliptiskt fulländad som en Roberto Carlos-frispark. Johan Malmberg, Sydsvenskan.

Gräset är alltid grönare i Brasilien är fullt i klass med giganters som Simon Kuiper, Franklin Foer och Erik Niva. I turneringen ”VM-litteratur 2014” är Henrik Brandão Jönsson verk redan klart för semi! Magnus Sjöholm, Smålandsposten

En bok som bör ligga intill TVn då VM drar igång till sommaren. Pär Jansson, Journalisten

Jönssons bok är ett praktexempel på det man kallar långsam journalistik, där undersökningarna får ta den tid det tar. Mikael R Karlsson, Borås Tidning

Det finns fler böcker om brassefotboll, men den här kommer jag att ha på tevebordet i sommar. Irina Halling, Expressen.

Det koloniala arvet, det forna slavsystemet, fattigdomen och den ekonomiska boomen syns bakom varje dribbling, tackling och drömmål. Fredrik Wadström, Kulturnytt P1.

Kan redan efter 21 sidor säga att detta är en fantastisk bok om man gillar brasiliansk fotboll, och det gör väl alla någonstans. Robert Laul, Aftonbladet

Den bästa bok om brasiliansk fotboll och en av de mest underhållande böckerna om Brasilien jag läst. Harald Gatu, Dagens Arbete

Reportern gör det med en närvaro som i vissa avsnitt tål att jämföras med Kapuścińskis gatuskildringar från revolutionshöstens Iran 1978. Mats Holm, Helsingborgs Dagblad.

Inför nästa megaevenemang i hans hemstad, OS 2016, hoppas jag att något förlag låter Henrik Brandão Jönsson skriva den fullödiga historien om den nya stormakten Brasilien. Den boken är vi nog rätt många som vill läsa. Johan Malmberg, Sydsvenskan.

Brandão Jönsson har koll på sitt Brasilien och väjer inte en sekund för det som brukar kallas medaljens baksida, Leif-Åke Josefsson, Aftonbladet Resa

Gräset är alltid grönare i Brasilien är en lysande bok som rekommenderas för den som vill fördjupa sina kunskaper om Latinamerikas största land, den som intresserar sig för världens största sport, och faktiskt också för den som bara är en smula samhällstillvänd och uppskattar spännande läsning. Mats Engman, Amnesty Press

Du behöver inte ens vara intresserad av vare sig fotboll eller Brasilien för att känna att boken är initierad, underhållande, målande, spännande och på sina hålla färgsprakande i en palett av miljöer som doftar av ett smått galet land. Läs gärna boken, du kommer inte att ångra dig. Patrik Ekwall, Fotbollskanalen

 

Gräset är alltid grönare i Brasilien

Professor Bo Reimer intervjuar mig på scen

Bästa bloggvänner, nu är min nya bok äntligen ute i handeln. I går kväll hade vi en fantastisk släppfest på restaurang Möllan i Malmö. Aldrig förr har jag fått signera så mycket:) Här kan ni läsa mer om kvällen och här kan ni beställa boken som blir den perfekta uppvärmaren inför VM 2014. Hoppas ni ska gilla den.

Kejsaren av Kalmar

Fabios två höjdpunkter i karriären: Chernomorets FC och Kalmar FF

Fábio Augusto var en ovanlig brasse i Allsvenskan. Han var den ende som hade en ordentlig karriär bakom sig med spel i de största och bästa brasilianska klubbarna. Hans attityd märkes redan första dagen i omklädningsrummet. Fábio kom klädd i kostym och sa bara ”Hi, I´m Fábio”. Hans självförtroende hjälpte Kalmar FF att bli Sveriges bästa klubb. Fem år efter att han smet från klubben letade jag och fotografen Douglas Engle upp honom i den kriminella badorten Camboinhas utanför Rio. Reportaget går att läsa i det aktuella numret av Offside. Se här.