Rio vann OS-värdskapet – nu rasar ett blodigt krig

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

Kundvagnen har rullats ned från favelan i gryningen. Den nakna kroppen ligger ihopkrupen. Det går att se skotthålen i ryggen och brännmärken från cigaretter. Någon har täckt över ansiktet med en platskasse. Lugnt går invånarna förbi den döda kroppen på väg till jobbet. De är vana. De bor i favelan Morro dos Macacos, Apornas kulle, en av de mest våldsamma kåkstäderna i Rio de Janeiro.

Läs mer »

FN utreder polisvåldet i Brasilien

RIO DE JANEIRO/GP

Det ökade polisvåldet i Brasilien har fått FN att agera. I veckan har Philip Alston, FN:s rapportör för människorättsbrott, varit i Rio de Janeiro för att undersöka avslöjandena om polisens summariska avrättningar i turistparadisets berömda favelor.

Läs mer »

Fredsrörelsen får skulden för knarkhandel och våld

RIO DE JANEIRO/SDS

Poliserna föstes in i en mörkgrå kravallbuss och gömde sig bakom stolsryggarna. En del drog sina undertröjor över huvudet för att undvika pressfotograferna, precis som knarklangarna brukar göra. I veckan häktades 53 poliser för inblandning i kokainhanteringen i förorten Duque de Caxias i Rio de Janeiro.

Läs mer »

Miliser tar över Rios slum

RIO DE JANEIRO/SDS

— En dag fick jag bara nog. Jag ringde min polare och sa «Är det inte dags att börja räkna liken», säger 32-åriga André Dahmer.

Läs mer »

Milisen driver ut knarklangare och tar betalt för beskydd

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

Det råa kokainkriget i Rio de Janeiro har gått in i en ny fas. Från att ha varit en kamp mellan knarkkartellerna och polisen har nu en tredje part lagt sig i den tjugofemåriga konflikten – milisen. Privata säkerhetsstyrkor, bestående av före detta poliser, brandmän och militärer, har tagit lagen i egna händer och kört ut knarkmaffian från ett flertal favelor.

Läs mer »

Militär sätts in mot knarkmaffian

RIO DE JANEIRO/SDS

Hoppet har återvänt till Rio de Janeiro. Den nya guvernören planerar att införa nolltolerans mot den utbreda kriminaliteten i en av världens vackraste, men mest våldsamma städer. I förra veckan anlände 230 soldater ur den nationella insatsstyrkan till turistmetropolen.

Läs mer »

Upplopp i São Paulo

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

Militärpolisen i São Paulo förbereder sig för att gå till motattack mot de beväpnade gäng som den senaste tiden lamslagit mångmiljonstaden och orsakat 81 dödsoffer.

— Vi befinner oss i krig mot dem. Vi kommer att råka ut för fler förluster. Men vi kommer inte att backa, säger São Paulos polischef Elizeu Eclair Teixeira Borges.

Läs mer »

35 poliser offer i maffiadåd

RIO DE JANEIRO/SDS

Åtminstone 52 personer har dödats i det värsta terrordåd som inträffat i mångmiljonstaden São Paulos historia. Under helgen har medlemmar ur Brasiliens största brottssyndikat attackerat ett hundratal polisstationer och fängelser. Av de döda är 35 poliser.

Läs mer »