Arvet efter OS 2016

På botten av den bassäng där Sarah Sjöströms tog sina OS-medaljer kläcks nu zikamyggans larver

På botten av den bassäng där Sarah Sjöströms tog sina OS-medaljer kläcks nu zikamyggans larver

Det bästa med OS-2016 var att Rios sunkiga hamnområde renoverades och blev en efterlängtad förlängning av centrum, spårvagnarna som länkar samman inrikesflygplasten Santos Dumont med bussterminalen, samt integreringen av tunnelbanan som gör att det går att åka ända från Pavuna i norr till Barra da Tijuca i söder utan att behöva byta linje. Sedan tar listan på positiva saker slut. Resten är en tragisk, men väntad, kollaps som bevisar vad som händer när ett fåtal politiker och byggbolag tillåts driva en av världens vackraste städer i botten. »Spökstaden som blev klar efter OS i Brasilien«.

 

Trumpifieringen av Rio

 

Marcelo Crivella är pingspastor

Marcelo Crivella är från och med årsskiftet borgmästare i Rio

Efter att OS-elden brunnit ut i Rio har luften gått ur staden. Även jag kämpar för att hålla mig ovanför ytan. För att förvärra stämningen så valdes en före detta pingstpastor till ny borgmästare. Marcelo Crivella är brorson till en av Brasiliens mest förmögna män, Bispo Macedo, som har byggt sin förmögenhet på att lura folk i nöd. Hans framgångsrecept går ut på att »om du ger mig en tiondel av din inkomst så kommer Gud att ge dig tiodubbelt tillbaka«. Från och med den 1 januari styr hans brorson Brasiliens andra största stad. Många av mina kollegor funderar på att flytta, men det kan jag tyvärr inte. Läs här varför.

 

Videodagboken från OS 2016

Utanför Maracanã är det alltid livat

Utanför Maracanã är det alltid livat!

Olympiska spelen i Rio är över och jag får säga att det gick betydligt bättre än vad jag trott. Endast två dödsfall kopplade till spelen – en tysk kanottränare som (efter bråk) omkom i en taxiolycka och en elitsoldat som mördades när han körde in i fel favela. Annars var det mest fest och idrott. Det roligaste för mig var att göra en videodagbok varje dag från olika platser i Rio. Jag filmade själv med en iPhone på selfiepinne och tog upp ljud i mikrofon. Via presscentret i Rio skickade jag över filerna till DN:s TV-guru Daniel Q Nantell som redigerade snuttarna och lade ut dem på nätet varje morgon 06.30. Ni som inte följde OS-dagboken kan se alla avsnitten här. Ett av de mest delade inslagen är när jag besökte Babilôniafavelan.

 

1–7-såret kan börja läka nu

Reklampelaren Neymar skickade upp en blixt till Usain Bolt som delade sponsorbås med Neymars pappa

Reklampelaren Neymar skickade upp en blixt till Usain Bolt på läktaren

När Tyskland förnedrade Brasilien med sju mål på Mineirão under VM 2014 blev det startskottet på en av landets värsta kriser. Bara några veckor senare avslöjades Brasiliens största korruptionsskandal som i sin tur startade den svåraste politiska krisen på flera decennier. Den ekonomiska tillväxten avstannade och kriminaliteten ökade. I går vann Brasilien över Tyskland, på Maracanã, och det är bara att hoppas att det vänder nu. Här är en rapport från matchen och här är en text om mitt starkaste OS-minne.

Maraton blev marknadsföring

Maraton går förbi nyinvigda Museu de Amanhã i de renoverade hamnkvarteren

Maraton går förbi nyinvigda Museu de Amanhã i de renoverade hamnkvarteren

Varje år håller Rio ett av världens mest åtråvärda maraton som löper längs stadens stränder. Över 30 000 brukar delta och hylla den unika sträckan. Men under OS 2016 har man lagt om sträckningen för att marknadsföra de delar av staden som inte synts i de andra tävlingarna. Det är Rios vykort som styr maratonbanan.

Det brasilianska buandet

Lavillenies tränare menar att det var svart magi som låg bakom att Thiago Braz tog OS-guldet

Lavillenies tränare menar att det var svart magi som låg bakom att Thiago Braz tog OS-guldet

En av de mest kommenterade händelserna under OS 2016 har varit hur den brasilianska publiken beter sig på läktarna. Jag skrev om det redan i början av tävlingarna och skrev om det igen efter att den franske stavhopparen Lavillenie jämfört buandet med hur Jesse Owens blev behandlad under de olympiska spelen i Berlin 1936. Det må vara osportsligt, men den lekfulla brasilianska publiken är uppväxt med fotboll, inte friidrott. För er som läser portugisiska har BBC Brasil intervjuat en amerikansk beteendeforskare som försvarar den brasilianska publiken. »Att förbjuda buandet är kulturimperialism«, menar han.

OS-dagboken »Bom dia!«

Det är inte varje dag man rapporterar från Sockertoppen

Det är inte varje dag man rapporterar från Sockertoppen

Det börjar dra ihop sig mot slutet av de olympiska spelen i Rio och varje dag har jag dragit runt i stan för att hitta de bästa historierna att berätta. Jag har träffat arroganta argentinare på Copacabana, hängt med svenska segelfantaster på stranden i Flamengo och besökt Garrincha, folkets glädje, utanför Olympiastadion i Engenhão. Jag har stött ihop med det svenska simförbundets ordförande på Sockertoppen, druckit gratis kaffe på Casa Colombia och hittat en olympisk brassestol för 500 kronor i OS-butiken.

Miraklet på Maracanã

Sverige stoppar skadade Cristiane på Maracanã

Sverige stoppar skadade Cristiane på Maracanã

Den svenska skrällen på Maracanã har förvandlat OS 2016 till ett fotbollsmästerskap. Nu gäller det att hålla tummarna för Sverige som möter Tyskland på lördag, återigen på Maracanã. Dessa tjejer skapar just nu fotbollshistoria, men även brassetjejerna har skapat historia genom att slutligen få sitt publika erkännande. Här är några artiklar som jag skrivit de senaste dagarna om det brasilianska damlandslaget. »Protesten mot Neymar – tröja med Martas namn, »Jag blir inte ledsen om Sverige förlorar«, »Judoguldets magi kunde inte rädda Martas lag« och »Brasiliens syndabock i tårar: Jag kan inte fatta det«, samt en videointervju med Thaisa inför Sverigematchen »Det gör ont i hjärtat att möta Sverige«

»Stanna i favelan din neger«

Rafaela Silva, 24, har övervunnit rasisthatet i Brasilien

Rafaela Silva, 24, har övervunnit rasisthatet i Brasilien

När judokan Rafaela Silva från favelan Guds stad i Rio vann guld i OS 2016 visste glädjen inga gränser. En vrede som växt i henne ända sedan hon kallades för »favelaneger« under OS 2012 i London vällde upp och hamnade i reportrarnas mikrofoner. Rafaelas historia är en otrolig berättelse om att övervinna rasisthatet och sätter fingret på vad idrotten kan spela för roll i favelorna där staten inte är närvarande. Här kan ni läsa om hur nättrollen misslyckades med att stoppa kämpen från Guds stad.

OS 2016: »Nu vänder det«

Med en timmes varsel fick Venderlei veta att det var han som skulle ersätta Pelé.

Med en timmes varsel fick Vanderlei Cordeiro da Lima veta att det var han som skulle ersätta Pelé.

Efter att i sju år ha skrivit om OS-planerna i Rio känns det fantastiskt att det äntligen är i gång. Det är mycket som inte blev som tänkt, men när invigningsceremonin väl körde igång på Maracanã med Gilberto Gils Aquele Abraço började jag nästan gråta. Han skrev den låten när han bodde i exil i London och räknade upp allt det han saknade med Rio. Vad han främst saknade var den där varma kramen, aquele abraço, som man inte får i London. En dag ska jag skriva mer om den kramen, men först en text från den överraskande invigningen av OS 2016.