Temer vs Lula

Michel Temer kan andas ut, trots bevis.

Michel Temer kan andas ut, trots bevis.

För någon månad sedan avslöjades det att president Michel Temer varit hjärnan bakom en korruptionshärva som försökt klämma ett av Brasiliens mest framgångsrika företag, köttjätten JBS, på en halv miljard kronor. Det finns bandupptagningar när Temer pratar om uppgörelsen med köttbolagets vd och det finns bilder på när Temers högra hand levererar den första avbetalningen. Ändå friades han idag av korruptionsutskottet i parlamentet och kommer kanske att klara sig undan åtal. För den förre detta presdenten Lula da Silva är situationen tvärtom. Det finns inga bevis mot honom ändå är han dömd till 9,5 års fängelse för korruption och pengatvätt. Vid en presskonferens igår talade han om hur det känns.

Lula dömd för korruption

Lulas anhängare menar att han är politisk förföljd

Lulas anhängare menar att han är politisk förföljd

När Brasiliens elitstyrkor omringade Lula da Silvas bostad i förorten São Bernardo den 4 mars förra året och ledde ut honom till ljudet av en hoverande polishelikopter tog många den överdrivna insatsen som ett drama orkestrerat för den brasilianska tv-kanalen Globo. Det var det inte. Förhöret, som ledde till fler, har nu lett till ett domslut som dömer Brasiliens mest populära politiker till nio och ett halvt års fängelse. Några bevis har ännu inte presenterats utan det enda domaren sagt är att Lula da Silva »spelat en viktig roll« i korruptionshärvan kring oljebolaget Petrobras. Jag tog emot beskedet när jag satt på en buss på väg till ett annat jobb i dag och började genast arbeta. Här är resultatet.

 

 

Hårdbevakad oljeaffär

Två stolta oljearbetare som inte vill sälja ut landets olja

I dag har jag ett uppslag i GP om utförsäljningen av Brasiliens största oljefält . Går att läsa här och här. Ni som även är intresserade av brasiliansk fotboll missa inte Brassebloggen på Offside. Idag skriver jag om hur skottgluggarna till biljettluckor stjäl fotbollssupportrarnas tid.

Ett lyckat fiasko?

 

Surfarna fick gå en omväg för att nå vågorna i Rio

Den sedan länge planerade auktionen av Brasiliens största oljefält utanför Rios kust blev inte riktigt vad regeringen hoppats på. Endast en budgivare dök upp, som dessutom innehöll landet egna statliga oljebolag Petrobras. Det mest intressanta var att vänsterregeringen beordrade ut insatsstyrkan för att protesterna mot privatiseringen inte skulle störa oljeauktionen som ägde rum i en konferenssal på ett lyxhotell i Barra da Tijuca. Det var första gången som stranden spärrades av i Rio sedan militärdiktaturens tid. Den här artikeln skrev jag till Sydsvenskan: ”Armén fick skydda utförsäljning av olja”.

Brasilien är Afrikas nya kolonisatör

 

Brasilianska pingstkyrkan erövrar Afrika med lyx och charmerande pastorer

Medan västvärldens medier stirrat sig blint på hur Kina går in i Afrika har Brasilien kunnat göra samma sak utan att någon höjt på ögonbrynet. Främst handlar det om att få västerländska medier insett vilken resa Brasilien gjort de senaste tio åren, men det handlar också om fördomar. Många har svårt att ta in att några av världens största råvaruföretag är brasilianska. Det spräcker deras bild av Brasilien. Här kommer mitt och Anders Kristenssons reportage om brassarnas intåg i Afrika. Läs här.

Brasilien styrs av kvinnor

Männen som inte gillar henne kallar henne för «Maria Caveirão», vilket betyder Dödskalle Maria.

När Brasiliens finansminister meddelade att landets största bolag, oljejätten Petrobras, skulle få en ny kvinnlig chef steg aktierna med fem procent. Det gör att det land, som ibland avfärdas som ett macholand, nu har kvinnor på landets två viktigaste poster. Jämfört med Sverige är det inte illa pinkat för ett land som hade sitt första allmänna val för 23 år sedan. Läs mer om Maria das Gracas Foster, oljechefen som växte upp i favelan, här.

Toppmöte ger ny maktstruktur

RIO DE JANEIRO/SDS

För tjugo år sedan hade Bolivias beslut att konfiskera brasilianska investeringar på åtta miljarder kronor orsakat vapenskrammel. I värsta fall krig mellan grannländerna.

Läs mer »

Bolivia nationaliserar naturgasen

RIO DE JANEIRO/GP

Bolivias plötsliga beslut att förstatliga alla utländska gas- och oljebolag som opererar i landet har utlöst en politisk kris i Sydamerika. Brasilien, som investerat över åtta miljarder kronor i landets gasindustri, är värst drabbat.

Läs mer »