Lula dömd för korruption

Lulas anhängare menar att han är politisk förföljd

Lulas anhängare menar att han är politisk förföljd

När Brasiliens elitstyrkor omringade Lula da Silvas bostad i förorten São Bernardo den 4 mars förra året och ledde ut honom till ljudet av en hoverande polishelikopter tog många den överdrivna insatsen som ett drama orkestrerat för den brasilianska tv-kanalen Globo. Det var det inte. Förhöret, som ledde till fler, har nu lett till ett domslut som dömer Brasiliens mest populära politiker till nio och ett halvt års fängelse. Några bevis har ännu inte presenterats utan det enda domaren sagt är att Lula da Silva »spelat en viktig roll« i korruptionshärvan kring oljebolaget Petrobras. Jag tog emot beskedet när jag satt på en buss på väg till ett annat jobb i dag och började genast arbeta. Här är resultatet.

 

 

Vem är egentligen Dilma Rousseff?

Att Dilma Rousseff tvingades avgå är ännu ett bevis på hur svårt det är att bryta mönstren i det brokiga Brasilien

Att Dilma Rousseff tvingades avgå är ännu ett bevis på hur svårt det är att bryta mönstren i Brasilien

Några dagar efter att senaten avsatt Dilma Rousseff var inte mina svenska redaktörer längre intresserade av henne. Nyhetsläget hade förändrats och fokus hamnade i stället på interimpresidenten Michel Temer. Politikens söndagsbilaga PS tänkte annorlunda och ville att jag skrev ett ordentlig porträtt av damen som varit i medierna hela våren. Jag flög till hennes hemstad Belo Horizonte, träffade hennes gamla vänner och besökte skolorna som formade henne. Det blev ett intressant besök som gav mig en större inblick i vem hon egentligen är. Reportaget hamnade på omslaget, fick fyra sidor i tidningen och går att läsa här som pdf-filer – Dilma 1. Dilma 2 och Dilma 3.

Dilmas sista dagar vid makten

MIchel Temer och hans vita män

Michel Temer och hans vita män

Det har varit så omtumlade dagar den senaste tiden att jag inte hunnit uppdatera bloggen. Att Dilma Rousseff skulle bli tvungen att avgå visste vi redan för någon månad sedan, men att oppositionen planlagt maktövertagandet så noggrant var det få som kunde ana. På bara en vecka står det klart vad som väntas. Min kollega, Jonathan Watts på Guardian, sammanfattar det hela i denna artikel. Här är också några av mina artiklar som speglar Dilmas sista dagar vid makten. »Maktspelaren Temer kliver ut ur skuggan«, »President Rousseffs öde avgörs«, »Rousseff ställs inför riksrätt«, »Vi ska visa världen att vi kan försvara demokratin« och »Ett stålbad väntar Brasilien«.

Dilmas dagar är räknade

Dilma Rousseff menar att hon är utsatt för ett kuppförsök

Dilma Rousseff menar att hon är utsatt för ett kuppförsök

MEDELLIN/DN

Dilma Rousseffs dagar vid makten är räknade. Sedan det största koalitionspartiet hoppat av regeringen ligger vägen öppen för att genomdriva en misstroendeomröstning mot henne.

Läs mer »

Slaget om Brasilien II

Ett par går till anti-Dilmademonstrationen i Rio medan sin hemhjälp i vit uniform.

Ett par går till anti-Dilmademonstrationen i Rio medan sin hemhjälp i vit uniform.

Det är inte alltid man lyckas, men när det gäller min rapportering om den aktuella krisen i Brasilien blev jag angripen från både höger och vänster. Här är några av artiklarna jag skrev och några andra rapporter. 1 »Historiska massproteser över hela Brasilien«. 2. »Protesterna mot Dilma Rousseff växer i Brasilien« Och här är två viktiga bakgrundsberättelser. 1. »Brazil Is Engulfed by Ruling Class Corruption and a Dangerous Subversion of Democracy«. 2. »Dilma Rousseff’s Watergate«. Innan man drar några slutsatser är det viktigt att veta vad man pratar om.

Lula togs in till förhör

Polisens insatsstyrka utanför Instituto Lula. Poliserna väljer att titta bort från kameran

Polisens insatsstyrka utanför Instituto Lula. Poliserna väljer att titta bort från kameran

RIO DE JANEIRO/DN

Brasiliens före detta president Lula da Silva har tagits till förhör misstänkt för att ha tagit emot pengar i landets största korruptionsskandal. Det förvärrar den politiska krisen i landet.

Läs mer »

Bratsens gata blev arbetarnas

Vänstersympatisörer trycker upp tröjor med Chicos porträtt utanför baren där han blev påhoppad

Vänstersympatisörer trycker upp tröjor med Chicos porträtt utanför baren där han blev påhoppad

Det finns få artister som varit lika konsekvent i sitt försvar av demokratin i Brasilien som Chico Buarque. Under diktaturen tvingades han dribbla sig undan censuren och hitta på ord som censurens tjänstemän inte förstod. När de väl kom på honom fick han gå i exil till Rom. Trots att Arbetarpartiet slagit knut på sig själv fortsätter han att stödja Dilma Rousseffs fördelningspolitik. Det gör att han är hatad i sina kvarter. Se videon här när han blev påhoppad i stadsdelen Leblon i Rio och lyssna på videon till hans stöd. Här är också en artikel som jag skrev i DN om bråket.

Medelklass och militärer i massprotest mot Dilma

Många av Dilmas kritiker vill att militären tar över makten i landet.

Många av Dilmas kritiker vill att militären tar över makten i landet.

Protesterna mot Dilma Rousseff blev inte lika omfattande som Arbetarpartiet hade fasat. Under en miljon demonstranter, 875 000, samlades i över 200 städer för att visa sitt missnöje med presidenten och hennes parti. Återigen visade den vita, övre medelklassen i landet sitt hat mot att Arbetarpartiet fortsätter att hjälpa landets fattiga genom familjebidraget Bolsa família, som knappt kostar 0,5 procent av regeringens budget. Här är en text som jag skrev från protesterna i Copacabana.

Amazonas främsta försvarare

Marina SIlva på konferensen i São Paulo om kvinnligt ledarskap i Latinamerika

Marina SIlva på konferensen i São Paulo om kvinnligt ledarskap i Latinamerika

Jag började jaga Marina Silva efter valresultatet i november för att få reda på varför hon vände andra kinden till mot Dilma Rousseffs attacker. Det tog flera månader innan jag lyckades, men för några veckor sedan träffade jag henne i São Paulo. Av hennes assistent fick jag höra att jag hade tur. Marina Silva ger inga intervjuer till brasiliansk media, men eftersom jag kom från en svensk tidning gjorde hon ett undantag. Anledningen är att hon vill ligga lågt i Brasilien tills hon vet var och när hon ska slå till. Läs intervjun med henne här.

Den vita högern mot Dilma

Protesten mot Dilma Rousseff i Salvador, med 80 procent svarta, lockade endast vita

Protesten mot Dilma Rousseff i Salvador lockade endast vita

Efter den första demonstrationen mot Dilma Rousseff den 15 mars skrev jag denna text i DN och blev kritiserade för att den inte var balanserad. Läs själv och avgör. Titta gärna också på den historiska bilden ovan från Salvador som är Brasiliens tredje största stad. Det är inte lätt att fånga så många vita i en stad där 80 procent av befolkningen är svarta, men under protesten mot Dilma var det lätt.