Sydamerikaspecial ute nu!

 

Vagabonds specialnummer om Sydamerika

Vagabonds specialnummer om Sydamerika

Ett av korrejobbets glädjeämnen är alla de mejl man får av vintertrötta, ressugna svenskar. Det kan vara allt från vänliga barnfamiljer till äventyrliga hipsters som vill veta när bussen går från en by till en annan, var de billigaste lägenheter ligger i Copacabana och vilka stränder som är bäst i Brasilien. Det märkliga är att många tror att det ingår i en korres arbetsuppgifter att svara på frågorna. Min kollega i Buenos Aires, Kinga Sandén, har tröttnat på alla mejl och tar numera 951 kronor i timmen för att bjuda på sin tid och kunskap. Jag har ännu inte fastställt ett pris, men tipsar gärna folk att köpa det senaste numret av Vagabond. Det ägnas helt och hållet åt Sydamerika. I tidningen gör bland andra Magnus Linton ett mustigt reportage om Colombias övärld och jag skriver om favelaturismen i Rio och bjuder på en djungeltur till svåråtkomliga Guyana. Jag presenterar också en 20-i-topplista över det bästa att se och uppleva på världens grymmaste kontinent. Tidningen går att köpa i pressbyrån och kostar 79,90. Det är billigt.

Lyxweekend i São Paulo

Staden som aldrig sover

Missa inte senaste numret av Vagabond. Där har jag och New York-fotografen Martin Adolfsson gjort ett tolvsidigt reportage om en av världens mest fantastiska megametropoler. För att göra besöket i São Paulo enklare har vi listat de femton bästa sakerna att göra under 48 timmar. Repet ligger inte ute på webben än, men dock väl ett rep som jag gjorde förra året om surfarhålan Itacaré i Bahia. Går att läsa här.

 

Itacaré – Bahia

Kakaobyn som blev surfarparadis

Nu är äntligen mitt resereportage från surfarhålan Itacaré ute i handeln. Finns att läsa i det aktuella numret av Vagabond. Känns skönt att minnas den där ljuva veckan i Bahia nu när valstressen tagit överhanden i Brasilien. Bilderna till repet tog Ceen Wahren. Det gjorde hon mycket bra.

En weekend i São Paulo

SÃO PAULO/POLITIKEN

För tio år sedan beskrevs Brasiliens största stad som ett våldsamt monster av vägar, skyskrapor och viadukter. I dag har det kokande kulturlivet, de kreativa restaurangerna och det kultiga nattlivet gjort att Lonely Planet listar São Paulo som en av årets «Top Ten Cities». Ändå är den sydamerikanska metropolen, med sina tjugo miljoner invånare, fortfarande en doldis för många.

Läs mer »

En weekend i Rio

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

Det finns få städer som är lika mytomspunna. Egentligen räcker det att någon uttalar de tre magiska bokstäverna R I O för att en katalog av associationer ska dyka upp. Oftast handlar det om sex och våld. Men bakom myten döljer sig en fantastisk stad som är specialiserad på att erbjuda njutning.

Läs mer »

Livsfarliga resor som lockar

RIO DE JANEIRO/VAGABOND

Första gången jag landade i Latinamerika gjorde jag och mina polare upp ett schema om hur vi skulle krama om vår vän som stod och väntade på flygplatsen i Caracas. Först skulle Jocke omfamna om honom medan vi andra vaktade väskorna. Sedan skulle Jonas och Micke krama om honom medan jag och Jocke höll koll på packningen. Sist var det min tur att omfamna vår svenske vän som flyttat till Venezuela.
Varför denna försiktighet?

Läs mer »

Syndens näste

BAHIA/VAGABOND

I våras begick jag två brasilianska dödssynder utan att veta om det. Jag bad min katolska svärmor att lämna vår lägenhet i Rio de Janeiro och jag åkte med min bästa kompis, som var på besök från Sverige, till Bahia. Det skulle jag inte gjort. Min brasilianska sambo hotade med separation. Ingen annan plats i Brasilien har en sådan laddad betydelse som Bahia.

Läs mer »

Futuristiskt mitt i öknen

BRASÍLIA/SDS

Tre år och fem månader tog det att bygga den strikt planerade huvudstaden. Brasília är känt som ett arkitektoniskt mästerverk. Kritikerna menar att staden saknar liv.

Läs mer »

Drömmen inom räckhåll

PORT OF SPAIN/VAGABOND

Trinidad och Tobago. Resan börjar i pappas barskåp och slutar på den perfekta stranden. Längs vägen hänger vi i uteserveringar, tappar bort Visakortet och råkar säga «fuckin’» vid fel tillfälle.

Läs mer »

Där Rio är som hetast

RIO DE JANEIRO/VAGABOND

Första gången jag hamnade i Lapa stack silikonhäckarna på stadsdelens berömda transvestiter långt ut i gatan. Kokainet kostade femtio kronor grammet och gick man så bara en gata fel var sannolikheten stor att man möttes av en revolvermynning. I dag är Lapa det hetaste utgångsdistriktet i hela Rio.

Läs mer »