»Ännu en gång kände jag hur kallt Malmö kan vara«

Ibland kan det vara kallt i hemstaden

Ibland kan det vara kallt i hemstaden

Att hälsa på i hemstaden brukar vara en av årets höjdpunkter, framför allt när min dotter är med. Vi drar runt på stan, hälsar på släkt och vänner och äter lösgodis. Det finns inte i Brasilien. Min förhoppning med resorna är att min dotter ska gilla kulturen jag växt upp i, men ibland blir det svårt. Här är en krönika om när det inte gick som vi ville.

Yemanjá delar med sig

 

En lycklig dykare

En lycklig dykare

RIO DE JANEIRO/DN

När invånarna i Rio befinner sig i kris vänder de sig till havsgudinnan Yemanjá. De offrar silversmycken och sprutar champagne åt henne på stranden i hopp om att deras önskningar ska gå i uppfyllelse. När delstaten nyligen fick ställa in sina betalningar på grund av att de olympiska spelen kostat för mycket växte kön till stränderna. I förra veckan gav offrandet resultat. Vid stranden i stadsdelen Urca började det skölja upp tiotusentals kronor i sedlar. Läs mer »

Trumpifieringen av Rio

 

Marcelo Crivella är pingspastor

Marcelo Crivella är från och med årsskiftet borgmästare i Rio

Efter att OS-elden brunnit ut i Rio har luften gått ur staden. Även jag kämpar för att hålla mig ovanför ytan. För att förvärra stämningen så valdes en före detta pingstpastor till ny borgmästare. Marcelo Crivella är brorson till en av Brasiliens mest förmögna män, Bispo Macedo, som har byggt sin förmögenhet på att lura folk i nöd. Hans framgångsrecept går ut på att »om du ger mig en tiondel av din inkomst så kommer Gud att ge dig tiodubbelt tillbaka«. Från och med den 1 januari styr hans brorson Brasiliens andra största stad. Många av mina kollegor funderar på att flytta, men det kan jag tyvärr inte. Läs här varför.

 

Videodagboken från OS 2016

Utanför Maracanã är det alltid livat

Utanför Maracanã är det alltid livat!

Olympiska spelen i Rio är över och jag får säga att det gick betydligt bättre än vad jag trott. Endast två dödsfall kopplade till spelen – en tysk kanottränare som (efter bråk) omkom i en taxiolycka och en elitsoldat som mördades när han körde in i fel favela. Annars var det mest fest och idrott. Det roligaste för mig var att göra en videodagbok varje dag från olika platser i Rio. Jag filmade själv med en iPhone på selfiepinne och tog upp ljud i mikrofon. Via presscentret i Rio skickade jag över filerna till DN:s TV-guru Daniel Q Nantell som redigerade snuttarna och lade ut dem på nätet varje morgon 06.30. Ni som inte följde OS-dagboken kan se alla avsnitten här. Ett av de mest delade inslagen är när jag besökte Babilôniafavelan.

 

OS-dagboken »Bom dia!«

Det är inte varje dag man rapporterar från Sockertoppen

Det är inte varje dag man rapporterar från Sockertoppen

Det börjar dra ihop sig mot slutet av de olympiska spelen i Rio och varje dag har jag dragit runt i stan för att hitta de bästa historierna att berätta. Jag har träffat arroganta argentinare på Copacabana, hängt med svenska segelfantaster på stranden i Flamengo och besökt Garrincha, folkets glädje, utanför Olympiastadion i Engenhão. Jag har stött ihop med det svenska simförbundets ordförande på Sockertoppen, druckit gratis kaffe på Casa Colombia och hittat en olympisk brassestol för 500 kronor i OS-butiken.

Varje dag en OS-krönika i DN

Det brasilianska sportsmansidealet är att bua ut motståndaren så mycken man bara kan

Det brasilianska sportsmansidealet går ut på att bua ut motståndaren så mycken man bara kan.

Varje dag under OS 2016 skriver jag en krönika i DN Sport som handlar om allting runt omkring spelen. Jag har skrivit om min dotters balettlärare som var koreograf för OS-invigningen, om förbundskaptenen för det svenska simlandslaget som ville slänga ut mig från min egen klubb och om danskarnas paviljong vid Posto 10 på Ipanema. Jag har också skrivet om hur den brasilianska säkerhetspersonalen hellre äter glass än kontrollerar publiken och i går skrev jag om den brasilianska publikens bristande olympiska ideal.

Sommarplågan – farofeiros

 

Farofeiros älskar att lyssa på pagods på högsta volym! 

Farofeiros älskar att lyssa på pagode på högsta volym!

Under sommaren har DN en artikelserie som går ut på att tidningens korrespondenter skriver om sina länders eviga sommarplågor. Mitt bidrag till serien blev en berättelse om de fattiga och feta farofeiros som invaderar den vältränade övre medelklassens stränder.

»Welcome to Hell«

Turister anländer på Tom Jobim-flygplatsen i Rio

Turister anländer på Tom Jobim-flygplatsen i Rio

Med mindre än en månad kvar till OS 2016 i Rio har både säkerheten och sjukvården kollapsat i delstaten. Det finns inte pengar till löner och underhåll. På den redan ökända Tom Jobim-flygplatsen möts besökare av texten »Welcome to hell« och polisen menar att de inte kan garantera besökarnas säkerhet. Till och med bårhuset har tvingats stänga. Läs här ett reportage som jag gjorde ihop med DN-kollegan Jonas Lindkvist som var på besök.

Om ett år börjar OS 2016

Guanabarabukten är en av världens skitigaste

Guanabarabukten är en av världens skitigaste

När den olympiska kommittén valde Rio de Janeiro till värdstad för OS 2016 hade kommunen byggt upp en scen på Copacabana och gett alla kommunanställda ledigt. Skolorna var stängda och hundratusentals cariocas festade hela natten. Nu, sex år senare, är det ytterst svårt att hitta någon carioca som uttalar sig positivt om OS 2016. Här är en artikel som jag skrev med anledning om att det är ett år till allt kör igång.

Golf, för vem?

Grand Hyatts nya lyxhotell i Rio, som ska ha 436 rum,  reser sig i reservatet.

Grand Hyatts nya lyxhotell i Rio, som ska ha 436 rum, reser sig i reservatet.

För att kunna göra reportaget om den nya OS-golfbanan i Rio var jag tvungen att tumma på lagen tre gånger. 1. Jag utgav mig för att vara någon annan än den jag är. Annars hade jag aldrig lyckats komma mäklarna så nära och höra deras argument som de drar för kunderna. 2. Den befintliga golfbanan Itanhangá Golf Club släpper endast in medlemmar. För att kunna prata med deras medlemmar var jag tvungen att hyra en båt och ta mig in bakvägen. Efter tio minuter kom en rasande vakt på Vespa och hotade att kalla på polisen om vi inte genast avlägsnade oss. 3. Vi hoppade över staketet till den nya golfbanan för att kunna dokumentera skövlingen. Ingen såg oss, men vi såg skövlingen. Här kan ni läsa resultatet.