Brasilien har blivit migranternas magnet

Phillipe och hans polare säljer prylar vid nedgången till metrostationen República

Phillipe och hans polare säljer prylar vid nedgången till metrostationen República

Ett av bevisen på Brasiliens utveckling de senaste åren är att landet blivit attraktivt för invandrare. Tidigare var det mest bolivianer, argentinare och colombianer som sökte sig hit. Nu är det även afrikaner. I det invandrarvänliga São Paulo finns det en stor koloni av nigerianer och andra afrikaner. Mest märks det i centrum där det uppstått ett Little Africa med afrikanska restauranger och barer. Läs reportaget här som gick i DN i förra veckan.

 

Andréa del Fuego på Kulturhuset

Andréa, den heta

Andréa, den heta

En av de mest spännande brasilianska författarna som gästade bokmässan i Götet i helgen var Andréa del Fuego. Hon har gått från att vara en mobbad magisk realist till att vinna ett av de största litteraturprisen i den portugisisk språkliga världen. Inför bokmässan träffade jag henne på hennes hotell i Göteborg och pratade om allt från hennes heta namn till brasilianska UD:s nya marknadsföringsstrategi att strunta i fotbollen och samban och istället presentera landet genom sina författare. Här går det att läsa texten. Vill man se henne live framträder hon ikväll på Kulturhuset i Sthlm.

 

Vanessa till Bokmässan

Vanessa Barbara och hennes morsa i väntan på att demonstrationen mot VM ska börja

Vanessa Barbara och hennes morsa i väntan på att demonstrationen mot VM ska börja

SÃO PAULO/DN

Vanessa Barbara tackar först nej till intervjun.

– Jag är alldeles för blyg. Kan vi inte ta frågorna på mejl istället, skriver hon.

Jag svarar att det inte går att göra ett reportage via mejl. Det får bli en kompromiss. Vanessa Barbara får fem frågor på mejl och resten ska vi ta på caféet till Livraria Cultura i São Paulo, Brasiliens bästa bokhandel. Några dagar före intervjun ändrar Vanessa sig. En stor demonstration mot VM 2014 ska äga rum samma dag. Hon vill inte missa den och undrar om vi kan flytta fram mötet någon timme.

Jag vägrar. Jag kräver att få följa med henne på protesten.

Läs mer »

Senna sörjs än i Brasilien

Jag och Sennas Lotus som han slog igenom med 1986

Jag och Sennas Lotus som han slog igenom med 1986

På torsdag är det tjugo år sedan Ayrton Senna dödskraschade i Tamburellokurvan på Imolabanan i San Marino. Det orsakade den mest omfattande landssorg som drabbat Brasilien. Hela nationen grät och folk vallfärdade till begravningsplatsen i Morumbi för att ta adjö av honom. I förra veckan reste jag till São Paulo för att se hans bil och prata med människor som fortfarande sörjer honom. Jag träffade bland andra mannen som begravde honom. Läs här.

Historisk kväll i Brasilien

 

Vem hade trott att en demonstration mot höjda busspriser skulle utgå från det rika Pinheiros

De största demonstationerna sedan militärdiktaturen föll på åttiotalet rasar nu över hela Brasilien. I elva delstatshuvudstäder har studenter gått ut på gatorna och demonstrerar mot korruptionen, höga levnadskostnader och undermålig kollektivtrafik. Det är vackert att se så många som en kvarts miljon brassar, som inte representerar något särskilt parti, fredligt demonstrera mot att staten lägger 80 miljarder kronor av skattemedel på arenor och infrastruktur inför VM, medan det varje dag dör människor för att det inte finns plats på sjukhusen. Må protesterna fortsätta. På torsdag kan det bli en miljon som går ut.

Ingen samba i São Paulo

Ett par som tog en kaffe utanför konstmuseet Masp blev slagna med batong för att de stod på gatan

Återigen har polisstyrkorna fått fria händer att slå ned demonstrationerna mot de höjda busspriserna. I São Paulo sköt polisen gummikulor och tårgas mot presskåren och misshandlade personer som var i vägen (se bilden). Polisen arresterade 236 personer och borgmästaren försvarade polisens attacker. I huvudstaden Brasilia brinner gummidäcken och i Rio och i Porto Alegre är polisen på gatorna. Tajmingen kunde inte varit sämre. I morgon inleds Confederation Cup, det stora generalrepet inför VM 2014, och hela den internationella pressen har redan insett att samban är borta. Nu är det tårgas, gummikulor och polisförtryck som gäller i Brasilien.

Se våldsbilderna här och några analyser här och här.

Corinthians är världsmästare

 

Corinthianos väller in mot stadion i Yokohama för att se finalen och bli lyckliga

I morse, brasiliansk tid, blev Corinthians världsmästare för andra gången genom att slå Chelsea med 1-0 i Yokohama. Gatorna i São Paulo är igenkorkade och festen sprider sig över hela Brasilien. För första gången på sex år är världens bästa klubblag återigen från Sydamerika och Brasilien seglar upp i topp med tio vinster i duellen mellan segraren i Champions League och vinnaren av Libertadores. Svenska tidningar har som vanligt inte skrivit en rad om världsmästerskapet utan koncentrerar sig i stället på en match i franska ligan. Men i resten av världen är nyheten på förstasidorna. Här kommer The Guardians rapport.

»São Paulo är värre än Gaza«

PCC bildades av fångarna på Carandirufängelset efter massakern 1992

RIO DE JANEIRO/HD

Den organiserade brottsligheten i Brasiliens största stad har startat krig mot polisen. Sedan i början av oktober har 298 personer, varav 94 poliser, mördats i São Paulo. Poliserna har avrättats i tjänst eller på sin fritid och lämnats på bakgator i världens tredje största metropol.

Läs mer »

Våldsvågen i São Paulo

Endast i år har 92 poliser avrättats i São Paulo, 37 av dem med nackskott

Sorry för att jag inte varit så aktivt här på sistone. Håller på att skriva en ny bok och fokuserar på den. Men jag måste ändå flika in något om våldsvågen i São Paulo. Precis när allt går så bra för Brasilien och till och med värstingen Rio blivit säkrare än Washington så kör den organiserade brottsligheten igång igen i São Paulo, som de senaste åren varit en av Latinamerikas tryggaste metropoler. Senaste månaden har 180 dödats, många av de är poliser som avrättats systematiskt, antingen i tjänst eller på sin fritid. Här kommer New York Times artikel om våldet och här och här finns två aktuella texter på portugisiska.

Lyxweekend i São Paulo

Staden som aldrig sover

Missa inte senaste numret av Vagabond. Där har jag och New York-fotografen Martin Adolfsson gjort ett tolvsidigt reportage om en av världens mest fantastiska megametropoler. För att göra besöket i São Paulo enklare har vi listat de femton bästa sakerna att göra under 48 timmar. Repet ligger inte ute på webben än, men dock väl ett rep som jag gjorde förra året om surfarhålan Itacaré i Bahia. Går att läsa här.