A Royal Nazi Secret

Juryn utsåg "Sanningen om Sommerlath" till världens bästa historie- och samhällsprogram

För första gången har ett svenskt samhällsprogram vunnit guldmedalj vid den prestigefyllda TV- och filmgalan New York Festivals International Television & Film Awards. Det är den engelska versionen av ”Sanningen om Sommerlath” som kammade hem priset i kategorin Bästa historie- och samhällsprogram. Min kollega, tevefotografen Aleksandar Vujanovic, var på plats i Las Vegas, där prisutdelningen ägde rum, tillsammans med Kalla faktas chef Johan Åsard och redaktören Cecilia Wanger. Vi reportrar, Fredrik Quistbergh, Mats Deland och jag, fick däremot stanna hemma. Det känns fantastiskt att vårt grävande, som hovet och andra försökt att smutskasta, uppmärksammas internationellt. Hoppas nu att segertåget fortsätter och att ”A Royal Nazi Secret” hittar många nya tittare världen över.

Nyheten som dök upp och försvann

Monarkisterna gör propaganda

RIO DE JANEIRO/SDS

Att kronprinsessans mormor är född i Brasilien och att hennes mamma, Drottning Silvia, växte upp i São Paulo gör att svenskar tror att brasilianare följer vart enda steg det svenska hovet tar. Knappast. Endast ett fåtal känner till kopplingen. De flesta är överklass eller högt uppsatta militärer som värdesätter titlar, fina dukningar och makt som går i arv. För resten av befolkningen är demokrati mycket mer spännande. 1993 höll Brasilien en folkomröstning om hur landet skulle styras. Det fanns tre alternativ: presidentstyre, parlamentarism eller monarki. Endast ett fåtal av befolkningen ville gå tillbaka till det system som styrde Brasilien på 1800-talet. Republikanerna vann med 86,6 procent av rösterna. Det gör att nyheten om det svenska prinsessebarnet inte riktigt slog genom i nyhetsflödet i Brasilien i går. Det enda som de största dagstidningarna publicerade var en text som den spanska nyhetsbyrån EFE producerat. Den nyheten försvann lika snabbt som den dök upp.

— Det är bara ni i Europa som är förtjusta i dessa sagor. Resten av världen är nyktra republikaner, säger min fru.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Stora Journalistpriset 2011

Jag var den ende som inte kunde närvara under nomineringslunchen

I dag avgörs vem som vinner Stora Journalistpriset 2011. Mina kollegor Mats Deland, Fredrik Quistbergh och jag är nominerade i klassen Årets Avslöjande för dokumentären ”Sanningen om Sommerlath” som sändes i TV4:s Kalla fakta. De andra nominerade är Sveriges Radios Malin Olofsson och Daniel Öhman för deras fantastiska radioserie och bok ”Matens Pris”, samt Marianne Westman och Karin Mattisson för deras reportage ”Vård utan gränser” i SVT:s Uppdrag granskning. Prisutdelningen sänds live på webben här, med början klockan 18:00.

Året med kungafamiljen

Om någon timme börjar Året med kungafamiljen på SVT. Missa inte det programmet. Av puffen att döma tror jag sällan det kommer bli tydligare hur SVT svansar för kungafamiljen. Läs här vad Viggo Cavling skriver i dagens Dagbok. För er som missat kritiken av drottnings Silvias agerande gentemot TV4:s granskning av hennes far kan läsa detta inlägg.

Granskningen av Sommerlath fortsätter

Två öden - en vinnare

Nu på söndag, i TV4 klockan 19.20, fortsätter Kalla faktas granskning av nazisten Walther Sommerlaths affärer. Vilket öde mötte Efim Wechsler, den judiske företagaren som 1939 tvingades sälja sin fabrik till drottning Silvias far? Kalla fakta har nya dokument som visar hur Walther Sommerlath deltog i den så kallade ariseringen, Hitlers politik för att frånta judar deras tillgångar. Vi har också sökt efter Efim Wechslers efterlevande i internationella arkiv. Till sist fann vi en kvinna som vårdar hans minne. Vem är hon?

Sanningen om Sommerlath

Walther Sommerlath på São Paulos flygplats efter andra världskriget

Nu på söndag, i TV4 klockan 19.20, avslöjas helt nya uppgifter om hur Drottning Silvias far Walther Sommerlath deltog i judeförföljelsen. I arkiv i Tyskland och Brasilien har jag och journalisterna Fredrik Quistbergh och Mats Deland funnit dokument som visar att Drottning Silvia har fel när hon påstår att hennes far inte var politiskt aktiv. Vi ställer därför frågan: Vad vet Drottningen egentligen om sin fars förflutna? Missa inte Kalla fakta nu på söndag.

Köp bröllopet och vinn en konjakskupa

Kungliga familjen

Tack vare bråket mellan SVT och världens ledande nyhetsbyråer vet de flesta i Brasilien inte om att Silvias dotter gifte sig i helgen. Inga rörliga bilder sändes. I stället är det den tryckta skvallerpressen som marknadsför den rojalistiska yran. Brasilianska Caras, en av världens största skvallertidningar, gör ett ordentligt utvik på tretton sidor om bröllopet i Stockholm. Köper man veckans nummer får man dessutom en gratis konjakskupa. Än är det inte så många som nappat. Försäljerskan i min tidningskiosk på hörnet vet svaret.

– Hans mun påminner ju om en paddas. Klart ingen vill läsa honom. Varför gifte hon sig inte med en snygging i stället?

Hotel Tivoli, São Paulo

Foto: Peter Wixtröm

Dagen då jag duade Kungen

Det har varit statsbesök i Brasilien. Kungen, Silvia, Marcus Wallenberg och andra svenska företagsledare har minglat runt. Jag själv har inte haft tid att vara med på allt. Men jag kom i alla fall till minglet i São Paulo och var med på presskonferensen med kungaparet. Efter att ha pratat med Silvia om Lula i duform kändes det konstigt att ändra om till kungen. Han blev lite paff. De andra reportrarna också. Här kommer krönikan.