Radikal miljöminister lovar stoppa skövling

RIO DE JANEIRO/SDS

Brasilien planerar en klimatchock på miljömötet i Poznan.

— Vi ska minska våra utsläpp mer och snabbare än vad hela den rika världen förbundit sig till, säger Carlos Minc, Brasiliens nya miljöminister.

Läs mer »

Svensk «miljöbov» efter köp av regnskog

RIO DE JANEIRO/SDS

Den svenske finansmannen Johan Eliasch hotas av böter i miljardbelopp av det brasilianska miljöverket efter att han köpt 1 600 kvadratkilometer regnskog i Amazonas. Trots att svensken köpt skogen för att rädda den undan skövling anklagar den brasilianska regeringen honom för att vara miljöbov.

Läs mer »

Mordet på Amazonas

ANAPU/CAFÉ

Varje år krymper den brasilianska regnskogen med en yta lika stor som Belgien. Bakom detta klimathot döljer sig andra brutala brott: som mordet på den 73-åriga nunnan och miljökämpen Dorothy Stang. Café åker till Anapu, djupt inne i djungeln, för att granska tragedin i skuggan av den illegala skövlingen.

Läs mer »

Brasiliens miljöminister avgår

RIO DE JANEIRO/GP

Hon orkade inte längre bli överkörd av regeringen. Brasiliens miljöminister Marina Silva avgick i tisdags.

— Det här är en katastrof för Amazonas, säger Sergio Leitão på Greenpeace i djungelstaden Manaus.

Läs mer »

Brasilien höjer tonen i klimatförhandlingarna

BRASÍLIA/POLITIKEN

Vid miljökonferensen i Wien i förra veckan stod det klart att Brasilien vill pressa de rika länderna på ännu fler eftergifter. Politiken har träffat Brasiliens miljöminister på hennes kontor i Brasília.

Läs mer »

Sojavägen ska korsa djungeln

GUARANTÃ DO NORTE/SDS

Det står och väger i utkanten av Amazonas. Brasiliens sojaplantageägare vill asfaltera riksväg BR-163 för att kunna öka sin produktion. Det kan bli dödsstöten för världens största regnskog. Sydsvenskan har rest längs ett av världens mest kontroversiella vägprojekt som löper lodrätt genom djungeln.

Läs mer »

Indianer bevakar sin skog med gps

RIO DE JANEIRO/SDS

Den snabba exploatering av regnskogen i Amazonas har lett till att  indianerna fått modernare vapen. Med stöd från den brasilianska staten och frivilligorganisationer utrustar The Amazon Conservation Team, ACT, indianstammar med gps och ger dem tillgång till internet.

Läs mer »

Miljöpartiet lämnar Lulas regering

RIO DE JANEIRO/GP

Kulturministern Gilberto Gils miljöparti lämnar den brasilianska vänsterregeringen. Det är en av flera konsekvenser efter förra veckans avslöjande att skövlingen av Amazonas har ökat under president Lulas tid vid makten.

- Det var ingen droppe som fick bägaren att rinna över. Det var ett hav, säger Fernando Gabeira, kongressledamot för Partido Verde, Gröna partiet, i Brasilien.

Läs mer »

Amazonas ängel dog med Bibeln i hand

RIO DE JANEIRO/SDS

Av invånarna kallades hon för ”Amazonas ängel”. Av godsägarna för ”terroristen”. Dorothy Stang var den amerikanska nunnan och miljöaktivisten som ägnade sitt liv åt att kämpa för medborgerliga rättigheter till den fattiga befolkningen i Amazonas.

I förra veckan sköts hon ihjäl av två revolvermän.

Läs mer »

Sojabönder nytt hot mot Amazonas

RIO DE JANEIRO/GP

Vid den gamla militärhögskolan nedanför Sockertoppen i Rio de Janeiro väntar Brasiliens miljökämpar på att bli insläppta. Om en timme inleds Latinamerikas största miljökonferens, IV Encontro Verde das Américas. Överst på agendan står diskussionen om hur kontinentens miljöorganisationer ska agera för att möta det nya hotet mot Amazonas – sojabönderna.

Läs mer »