Mujica – Årets personlighet

Den politiska rockstjärnan Mujica

Den politiska rockstjärnan Mujica

När José Mujica var i Rio i förra veckan för att hämta sitt pris som Årets personlighet i Sydamerika höll det på att inträffa en fasansfull olycka. Jag och femtontal andra fotografer trängde oss in i hissen bredvid honom på nionde våningen i Pressens hus. Det var dubbelt så många som hissen kunde ta och hissen började glida nedåt av sig själv. En fotograf trodde att hissen skulle falla och slängde sig ut ur den medan hissen gled nedåt med öppna dörrar. Med några centimeter till godo räddade han sina ben från att slitas av. Istället krossades hans fotoväska. Hissen for ända ned till källaren och vi fick lyftas ut av personalen. Skräckslagna tittade vi på varandra och förundrades över hur även vi kunde dras med i den rockstjärnestatus som skapats runt den 80-årige Mujica. Här är reportaget som jag och fotografen Dado Galdieri gjorde.

 

»Alla ville ta farväl av Mujica«

Efter fem år avgår Mujica med ett större stöd än när han blev vald. Något väldigt ovanligt i Latinamerika

Efter fem år avgår Mujica med ett större stöd än när han blev vald. Något väldigt ovanligt i Latinamerika

LATINAMERIKA/DN

En av världens mest populära presidenter, José Mujica i Uruguay, avslutade igår sitt ämbete med den största avskedsfesten i landets historia.

Läs mer »

Legalisering ska minska våldet

Felipe Lostorto, 21, går på journalisthögskolan och odlar maja hemma.

Felipe Lostorto, 21, går på journalisthögskolan och odlar maja hemma.

Uruguays progressiva regering, under ledning av den före detta gerillaledaren José »Pepe« Mujica, har legaliserat bruk, produktion och försäljning av marijuana. Så långt har inget annat land tidigare vågat gå. Varför regeringen valde att göra det kan ni läsa här i ett reportage från Montevideo där jag träffar allt från odlare och rökare till motståndare och en Drug Tzar.

Mujica – behind the scene

Fotografen Matilde Campodónico har fångat mig och Mujica utanför hans  förråd

Fotografen Matilde Campodónico har fångat mig och Mujica utanför hans förråd

Att intervjua Mujica var något av det roligaste jag gjort. Jag bestämde träff med pressekreteraren klockan 08:00 i det nya presidentpalatset vid Plaza Independecia i Montevideo. Sedan körde en äldre man oss ut på landsbygden. Vägen blev mindre och mindre. Gårdarna fattigare och fattigare. När den äldre mannen stannade såg jag en parkerad polisbil och en polisman som njöt av morgonsolen. Ingen annan bevakning hade landets president, vilket är väldigt ovanligt i Latinamerika där de flesta presidenter har en egen armé av säkerhetsvakter. Polismannen viftade med ena handen och visade att det var fritt fram att gå in i huset. Vi knackade på och Mujica svarade med ett »pase adelante«. Hur det sedan gick kan ni läsa här i min Mujica-intervju som delats mer än 12 000 gånger på bara några dagar.

Gerillaman utan kostym kan bli näste president

RIO DE JANEIRO/SDS

Han brukar presentera sig som före detta gerillaman, jordbrukare och vegetarian. På söndag kan han få en ny titel. Vänsterpolitikern José «El Pepe» Mujica väntas bli Uruguays nye president.

Läs mer »

Ett nytt kapitel i Latinamerikas historia inleds

RIO DE JANEIRO/SDS

När jag flyttade till Brasilien för fyra år sedan sa en nykter Malmövän till mig: «Henrik, jag avundas dig. Latinamerika befinner sig i en väldigt speciell tid nu. Du kommer att täcka något historiskt». Det lät uppmuntrande när man stod där nervös med resväskorna packade. Men inte för en stund trodde jag att han skulle få rätt. Det såg inte heller ut så. Alla som försökt sätta sig in i latinamerikansk politik vet att det går segt, mycket segt. Det rör sig inte många steg framåt, förrän det måste backas ett. Nu är Pinochet död, Fidel döende och ett nytt Latinamerika håller på att förlösas.

Läs mer »

Staty i Uruguay hedrar Palme

MONTEVIDEO/SDS

Vid en liten park längs den långa Avenida José Battle y Ordoñez i utkanten av Montevideo står ett hundratal personer och lyssnar på borgmästarens tal.

- Han var en förebild för oss alla. En av de få statscheferna som ställde upp när vi behövde det som mest, säger Adolfo Pérez Piera och går fram mot statyn.

Läs mer »

Samarbete präglar kontinenten

MONTEVIDEO/SDS

Från trapporna till den vackra parlamentsbyggnaden i Montevideo står Uruguays nya hopp och håller ett efterlängtat tal. Landets nya president Tabaré Vázquez är installerad.

- Vi ska arbeta för att alla i landet ska få samma villkor. Vi ska inte kämpa mot fattigdomen. Vi ska bekämpa orsakerna till fattigdomen, säger han och möts av ett öronbedövande jubel.

Läs mer »

Motståndsmännens comeback

RIO DE JANEIRO/UTRIKESPOLITISKA INSTITUTET

När den före detta cancerläkaren Tabaré Vázques installeras som ny president i Uruguay den förste mars i år kommer han inte enbart bryta den långvariga tradition att inte ge vänsterpolitiker makten i landet. Han kommer också bli en historisk pusselbit i det politiska förändringsarbete som Latinamerika upplever just nu.

Läs mer »