USA slopar turistembargot mot Kuba

Amerikanska turister njuter av de nya reglerna som gör at de kan ta med sig kubanska cigarrer hem 2015-01-17 kl. 20.00.17

Amerikanska turister njuter av de nya reglerna som gör att de kan ta med sig kubanska cigarrer hem

HAVANNA/DN

USA lättar på sina rese- och handelssanktioner gentemot Kuba. Amerikanska medborgare behöver inte längre söka resetillstånd och får lov att spendera hur mycket pengar de vill i Havanna.

Ave Robinson kommer från New Mexico och tillhör den grupp av amerikaner som gynnas av den nya politiken.

– Jag har alltid velat besöka Kuba, men inte kunnat på grund av embargot. Nu var det hur lätt som helst att åka hit, säger hon till DN.

Läs mer »

Brasiliens janusansikte

Det klassiska brasseleendet har erövrat WTO

I tio år har Brasilien kämpat för att förändra WTO och krävt global frihandel. Landet har fått många bakslag, men också haft framgångar. Den amerikanska bomullssubventionen är borta och Brasilien, som är världens fjärde största bomullsproducent, kan äntligen sälja till USA:s textilindustri. Den senaste segern är att WTO:s nye ordförande blir den brasilianske diplomaten Roberto Azevêdo. Men vem är han egentligen, och vad står han för?  Här kommer en Utblick som jag skrev i HD förra söndagen. Och här finns en artikel i Globo som avslöjar att Brasilien i själva verket är världens tionde mest protektionistiska land.

Det brasilianska mindervärdeskomplexet

Internationell filmfestival i Amazonas väcker nationalism

I förra månaden bjöd delstaten Amazonas in till den osannolika djungelmetropolen Manaus för en veckolång filmfestival. En av gästerna var den amerikanska filmkritikern Amy Nicholson som gjorde ett inlägg på Movieline som nu fått Brasilien att slå bakut. Landets största dagstidning Folha de São Paulo retar upp sig på att hon skriver att Brasilien inte har några internationella filmstjärnor, utan bara såpaskådisar, och att brasilianare helst ser Hollywoodfilmer eller lättsamma inhemska komedier. Att hon jämför Amazonas med Alaska, och menar att regionerna är lika svåråtkomliga och okända för sina länder, gillas inte heller. När hon kritiserar den paranoida brasilianska patriotismen, som gjort att Amazonas bästa och mest kända film, Werner Herzogs Fitzcarraldo, endast setts av ett fåtal brasilianare, försöker skribenten att göra sig rolig över henne.

Det pinsamma i reaktionen är att Amy Nicholson har rätt på varje punkt. För att vara världens femte största land är det ytterst märkligt att Brasilien endast har en internationellt halvkänd skådespelare, Rodrigo Santoro (Danmark och Sverige har betydligt fler). Att få ser inhemsk kvalitetsfilm är också välkänt och gör att ljuvliga filmer som Elvis & Madonna, som vunnit massvis med priser utomlands, endast gick några veckor på biograferna i Brasilien. När det gäller landets förhållande till Amazonas går det också utmärkt att jämföra med Alaska. Endast fyra procent av den inhemska turismen går till regnskogen. Det mest intressanta med hennes text är dock att om den skrivits av en brasiliansk filmvetare hade ingen kommenterat den. Det brasilianska mindervärdeskomplexet påminner om det danska. Endast landsmän får kritisera.

Att prata »Broken Swedish«

 

Pratar du amerikansk engelska i Sverige får du den bästa servicen

I förra veckan skrev jag en krönika om min brasilianska väninnas erfarenheter när hon slutade prata engelska i Sverige och gick över till svenska. Med tanke på alla kommentarer och att över tusen personer delat krönikan på Facebook så är hon inte den ende som drabbats av svenskars märkliga förhållande till engelskan. Varför tycker svenskar att engelska är så fint? Är det så enkelt att det har med dåligt självförtroende att göra? Svenskar känner att de befinner sig i västvärldens periferi och vill använda uttryck som kommer från den delen av världen de egentligen vill tillhöra? Läs krönikan här och kolla gärna in kommentarerna också.

Vad kan du om Brasiliens 80-tal?

Generalernas avsked 1985 firas på esplanaden i Brasilia

För några veckor sedan hade Svenska Dagbladet quizen ”Vad kan du om USAs 80-tal?” och fick nästan tvåtusen till att svara. Jag blev så förbluffad över kunskapen om USA i Sverige att jag skrev den här krönikan i tidningen Journalisten som försöker ta reda på varför svenska medier är så fascinerade av USA. Läs krönikan här och kom gärna med andra förslag på vad fascinationen kan bottna i. Och här kommer en egen quiz om Brasiliens 80-tal som jag skapat tillsammans med trogna läsare av den här bloggen. Svara genom att klicka i kommentarsfältet i högra krysset.

Första frågan är:

1. Efter att militärdiktaturen föll 1985 skulle en civil president ta över. Kongressen valde Tancredo Neves, men varför installerades han aldrig som president?

A. Han ångrade sig när han såg vilken utlandsskuld som militärregimen dragit på sig.

B. Militären sköt honom eftersom han hade börjat prata gott om landets fattiga.

C. Dagen före ceremonin blev han akut sjuk och avled en månad senare i svåra magsmärtor.

«The loser now will later to win»

Barack Obama annonserar de nya visumkraven för brasilianare som vill resa till USA

Förr var det ingen som ville ha brasilianska turister. Nu slåss USA och Europa om dem. Samtidigt har det blivit svårare för spanjorer att komma in i Brasilien. Världen är inte längre vad den varit. Här kommer en krönika i ämnet. Läs här.

 

Brasilien – det andra Amerika

Utan Alaska är USA mindre än Brasilien

Här kommer söndagens utrikeskrönika i HD som denna gång handlar om likheterna mellan Amerikas två största stater. Läs här.

Obama trotsade apartheiden i Brasilien

 

När Obama citerade sångaren Jorge Ben Jor bröt jublet loss

Förväntningarna var högt ställda inför Obamas tal i Rio i dag. Det pratades om att han skulle hålla ett lika klassiskt tal som i Kairo och erkänna Brasilien som jämbördig part till USA. Talet skulle hållas på torget Cinelândia i centrum, där vänsterpartiet PT arrangerade sina klassiska demonstrationer på åttiotalet. Det väntades en publik på 20 000. Sedan hårdnade klimatet i och med bombningarna i Libyen. Talet flyttades in till operan vid torget. Endast 2 000 fick plats. Resten stod utanför kravallstaketen som ringade in hela operan med 300 meters fri skottzon för tårgasplutoner.

Talet han höll blev inte heller så klassiskt. Förvisso bekräftade han att förhållandet mellan Brasilien och USA inte längre är ”senior who talks to junior”, utan att Amerikas två mäktigaste stater numera är jämbördiga. Det mest intressanta var dock att kolla in publiken på operan. Normalt sett utgörs åhörarna av 98 procent vita. Nu när USA:s ambassad stod för inbjudningar blev salongen mer brasiliansk. Hälften vita, hälften svarta. Det är tragiskt att det ska krävas ett besök av Obama för att apartheiden i Brasilien ska upphöra för en dag. Här kan ni läsa vad BBC skrev om talet.

New York Times skrev också en intressant artikel där reportern kritiserade Obama för att än en gång ha missa tillfället att prata om hudfärg när han är i ett land där rasdiskriminering är omfattande. Läs här.

Kvinnorna tar över machokontinenten

Latinamerika får sin elfte kvinnliga president i morgon. I USA är det fortfarande en tv-fantasi

Vid en noggrant repeterad installationscermoni svärs gerilladamen Dilma Rousseff in som Brasiliens första kvinnliga president i Brasilia på nyårsdagen. Avgående Lula säger att det var ännu ett av hans «omöjliga uppdrag” att få henne vald. Men vad betyder Dilma egentligen för jämställdheten i världens femte största land? Läs här i dagens Sydsvenskan. Läs också Federico Morenos genomgång av Latinamerikas kvinnliga presidenter. De är ganska många. Ladda ned hela uppslaget och se även Petra Villanis ursnygg illustration. Finns här och här.

Vattenläckor & kackerlackor

När kackerlackorna fäller ut sina vingar sprider sig skräcken

RIO DE JANEIRO/SDS

Någon kommer försent för att de fått en vattenläcka. En annan bor tillfälligt hos svärmor eftersom det sipprar vatten genom deras tak. En tredje anlitar advokat för att grannen orsakat en vattenskada. När vi bodde i stadsdelen Catete, Rios Värnhem, hade vi tre vattenläckor på fyra år. Rostar rören fortare i tropikerna? Är brasilianska rörmokarna sämre än andra? Eller rör det sig om försäkringsbedrägerier? Mina teorier har varit många. Nu vet jag varför det inträffar så många vattenläckor i Brasilien.

Läs mer »