Miraklet i Medellín

Medellín är en av Sydamerikas trevligaste städer

Medellín är en av Sydamerikas trevligaste städer

MEDELLÍN/VAGABOND

Jag kom om natten. Medellín lös som en öppen skattkista i dalen. Taxin slingrade sig nedför berget och efter en krök dök något upp som såg ut som ett vägarbete. Män med reflexvästar och lyktor dirigerade om trafiken. Jag stelnade till. På flyget hit hade jag läst Ingrid Betancourts bok om hennes sex år som kidnappad av Farcgerillan i djungeln. Det var exakt så här Farc brukade genomföra sina kidnappningar. Taxin följde efter männen med de röda lyktorna och jag letade efter minsta tecken på att något inte stod rätt till.

– Är allt ok, frågade jag taxichauffören.

– Sí, claro (självklart).

Läs mer »

Sydamerikaspecial ute nu!

 

Vagabonds specialnummer om Sydamerika

Vagabonds specialnummer om Sydamerika

Ett av korrejobbets glädjeämnen är alla de mejl man får av vintertrötta, ressugna svenskar. Det kan vara allt från vänliga barnfamiljer till äventyrliga hipsters som vill veta när bussen går från en by till en annan, var de billigaste lägenheter ligger i Copacabana och vilka stränder som är bäst i Brasilien. Det märkliga är att många tror att det ingår i en korres arbetsuppgifter att svara på frågorna. Min kollega i Buenos Aires, Kinga Sandén, har tröttnat på alla mejl och tar numera 951 kronor i timmen för att bjuda på sin tid och kunskap. Jag har ännu inte fastställt ett pris, men tipsar gärna folk att köpa det senaste numret av Vagabond. Det ägnas helt och hållet åt Sydamerika. I tidningen gör bland andra Magnus Linton ett mustigt reportage om Colombias övärld och jag skriver om favelaturismen i Rio och bjuder på en djungeltur till svåråtkomliga Guyana. Jag presenterar också en 20-i-topplista över det bästa att se och uppleva på världens grymmaste kontinent. Tidningen går att köpa i pressbyrån och kostar 79,90. Det är billigt.

Att springa jorden runt

Löpartrenden i världen blir bara hetare och hetare

För snart tre år sedan fick jag en idé om att göra en löparguide. Idén kom under en resa till Europa när jag kände att jag behövde ut och springa efter att ha ätit restaurangmat i flera veckor. Jag saknade en guide som tipsade om de bästa löparrundorna i världens storstäder och började skissa på ett förslag som jag presenterade för Vagabonds chefredaktör. Han nappade genast, men hade ingen tid att koordinera olika skribenter till att springa i tolv världsstäder. Först när vi hittade Göran Ingman, som driver bloggen Borta bra, blev saken biff. I december förra året släpptes Världens löpning som redan sålt i mer än 2 000 exemplar. Om du ännu inte köpt ditt ex. gör det här eller här. Jag avslöjar bland annat mina tre bästa rundor i Rio, bjuder på en unik apartheidrunda i Kapstaden och gör en annorlunda krimrunda i Köpenhamn.

Tio bästa tipsen till Santa Teresa

Corcovado ur den enda vinkeln där man inte ser att det bor 11 miljoner i Rio

I månadens nummer av Vagabond har jag skrivit en kärleksförklaring till bohembyn Santa Teresa mitt i Rio. Jag listar de tio bästa tipsen och bjuder på historien hur jag träffade min fru där för första gången… Vill du se vad månadens nummer innehåller i övrigt så klicka på innehållsförteckningen här.