Arvet efter OS 2016

På botten av den bassäng där Sarah Sjöströms tog sina OS-medaljer kläcks nu zikamyggans larver

På botten av den bassäng där Sarah Sjöströms tog sina OS-medaljer kläcks nu zikamyggans larver

Det bästa med OS-2016 var att Rios sunkiga hamnområde renoverades och blev en efterlängtad förlängning av centrum, spårvagnarna som länkar samman inrikesflygplasten Santos Dumont med bussterminalen, samt integreringen av tunnelbanan som gör att det går att åka ända från Pavuna i norr till Barra da Tijuca i söder utan att behöva byta linje. Sedan tar listan på positiva saker slut. Resten är en tragisk, men väntad, kollaps som bevisar vad som händer när ett fåtal politiker och byggbolag tillåts driva en av världens vackraste städer i botten. »Spökstaden som blev klar efter OS i Brasilien«.

 

På Skype från Rio till Sverige

På Skype med Gomorron' Sverige

På Skype med Gomorron’ Sverige

Det är bara några dagar kvar till OS-invigningen och i natt steg jag upp mitt i natten för att prata med SVT:s Kattis Ahlström om Rio inför invigningen. Kommer 50 minuter in i programmet.

»São Paulo är värre än Gaza«

PCC bildades av fångarna på Carandirufängelset efter massakern 1992

RIO DE JANEIRO/HD

Den organiserade brottsligheten i Brasiliens största stad har startat krig mot polisen. Sedan i början av oktober har 298 personer, varav 94 poliser, mördats i São Paulo. Poliserna har avrättats i tjänst eller på sin fritid och lämnats på bakgator i världens tredje största metropol.

Läs mer »

Våldsvågen i São Paulo

Endast i år har 92 poliser avrättats i São Paulo, 37 av dem med nackskott

Sorry för att jag inte varit så aktivt här på sistone. Håller på att skriva en ny bok och fokuserar på den. Men jag måste ändå flika in något om våldsvågen i São Paulo. Precis när allt går så bra för Brasilien och till och med värstingen Rio blivit säkrare än Washington så kör den organiserade brottsligheten igång igen i São Paulo, som de senaste åren varit en av Latinamerikas tryggaste metropoler. Senaste månaden har 180 dödats, många av de är poliser som avrättats systematiskt, antingen i tjänst eller på sin fritid. Här kommer New York Times artikel om våldet och här och här finns två aktuella texter på portugisiska.

Stjärnan som tappade greppet

 

Innanför denna port försvann Eliza Samudio den elfte juni 2010

I dag har det gått exakt ett år sedan älskarinnan till den brasilianske målvaktshjälten Bruno försvann spårlöst. Polisutredningen misstänker att Eliza Samudio mördades och styckades av en yrkesmördare. Resterna ska ha ätits upp av fyra rottweilers i en trädgård. Tidigare i år åkte jag upp till mordplatsen och intervjuade domare, polis och åklagare i det som blivit ett av fotbollshistorien mest uppmärksammade mord. Jag lyckades till och med stöta ihop med den misstänkte yrkesmördarens fru och barnbarn. Det nio sidor långa reportaget är publicerat i månadens nummer av Café. Läs här gratis.

Mordstatistiken sjunker drastiskt i Rio

Våldskurvan har vänt

På fyra år har mordstatistiken i Rio de Janeiro sjunkit med 26,6 procent, rapporterar Globo. Det är den lägsta mordfrekvensen på tjugo år. Även bilstölderna minskar kraftigt, ned över femtio procent under 2010 jämfört med 2006. Anledningen till att staden blivit säkrare är den nya politiken som den populistiske guvernören Sérgio Cabral införde när han tillträdde 2007. Han bildade den nya polisstyrkan UPP som avväpnat flera av de mest problematiska favelorna i Zona Sul. Förra året besökte jag en av de favelorna, Pavão-Pavãozinho i Copacabana, och gjorde detta reportage.

Intercontinental invaderades

Hotellet var fullsatt med 1 500 gäster när det invaderades

Tio medlemmar ur kokainkartellen Comando Vermelho, Röda kommandot, invaderade i lördags morse lyxhotellet Intercontinental i stadsdelen São Conrado i Rio de Janeiro och tog 35 personer som gisslan. För ni som inte läser portugisiska finns storyn här på BBC, annars finns det mesta på O Globo.

Min Tintinklocka fick rånarna inte

RIO DE JANEIRO/SDS

I söndagskväll blev jag rånad i Rio, på min granngata, när jag var på väg ut för att ta en öl med min farsa på hans 70-årsdag. Två killar på cykel prejade mig på trottoaren, hoppade fram och tryckte hotfullt ned varsin hand i byxlinningen för att ta fram sina vapen. Och skrek:

— Perdeu!

Läs mer »

Hembiträde misshandlades

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

En av de mest obehagliga åkommorna i det brasilianska samhället är straffriheten. Alla känner till den, retar sig på den och klagar på den. Förutom då den vita medelklassen som ibland behöver den. Just nu rullas ett aktuellt fall i pressen.

Läs mer »

Maffiabekämpare lever farligt

RIO DE JANEIRO/SDS

Vid ett besök på det kommunala sjukhuset «Centro de Perícias Médicas» i centrala Rio de Janeiro fick delstatens nya hälsosekreterare ett samtal. Det kom från polisens säkerhetschef.

— Det finns en plan att mörda dig. Sätt dig i säkerhet!

Läs mer »