»Alla ville ta farväl av Mujica«

Efter fem år avgår Mujica med ett större stöd än när han blev vald. Något väldigt ovanligt i Latinamerika

Efter fem år avgår Mujica med ett större stöd än när han blev vald. Något väldigt ovanligt i Latinamerika

LATINAMERIKA/DN

En av världens mest populära presidenter, José Mujica i Uruguay, avslutade igår sitt ämbete med den största avskedsfesten i landets historia.

Läs mer »

Lite tråkigare utan Chávez

 

En linbana från Caracas leder upp till nationalparken El Ávila, 2 740 meter över havet.

Det finns mycket sorgligt med Hugo Chávez – han var auktoritär, dyrkade militärmakt och var barnsligt lynnig. Men en sak var roligt – hans presskonferenser. Jag hade turen att vara med på två av dem. På den senare fick jag ställa en fråga. Över 300 journalister trängdes i pressalen på presidentpalatset Miraflores när jag undrade varför korruptionen i Venezuela inte minskat under hans styre. Chávez blev arg och tittade mig in i ögonen. Läs vad han svarade här.

Någon vänstervåg ser jag inte

Kulturtanten Villarán styr över Limas åtta miljoner invånare

Inför första omgången av det peruanska presidentvalet intervjuade jag vänsterns mest hyllade person i landet, Limas borgmästarinna Susana Villarán. Jag gjorde en Aktuell profil på henne till Sydsvenskan. Går att läsa här. I slutet av intervjun passade jag på att fråga vad hon tycker om vänsternationalisten Ollanta Humala.

– Va, Humala, vänster? Han, nej. Vad har du fått det ifrån? Nationalist. Ja, det är han. Men vänster. Har han någon gång sagt det? Nej, just det, aldrig.

Hon har helt rätt. Perus nyvalde president har aldrig sagt sig vara vänster. Ändå har han gjorts till vänsterkandidaten, trots att han aldrig har tillhört eller samarbetat med landets traditionella vänster. När det nu skrivs att hans seger gör att vänstervågen utökas i Latinamerika reagerar jag. Vilken vänstervåg? Hur ser den ut? Vem ryms i den? Jag tycker det är dags att sluta förenkla den politiska utvecklingen i Latinamerika. Visst finns det vänstertendenser, men de är så motsägelsefulla att jag tycker att populismsvågen är mer märkbar. Jag ser hellre Humalas valvinst som en seger över fascismen, men en knapp seger. Det var på håret att Keiko Fujimori tog tillbaka sin pappas kumpaner till dukat bord. Jag ser också Humalas seger som ett löfte om att den ekonomiska tillväxten nu kanske spiller över till landsbygden. Men någon vänstervåg ser jag inte.

 

 

Pinochetspöket skrämmer inte längre

RIO DE JANEIRO/SDS

Socialisten Ricardo Lagos maktövertagande i Chile för tio år sedan satte fart på den vänstervåg som sedan dess sköljt över Latinamerika. Att högerpolitikern Sebastián Piñera nu vann Chiles val i söndags, kan innebära att vågen ändrar riktning.

Läs mer »

Correa väntas bli återvald

RIO DE JANEIRO/SDS

Den 46-årige ekonomen Rafael Correa ser ut att lyckas med det som ingen av Ecuadors senaste tio presidenter lyckats med. På söndag kommer han med största sannolikhet att bli omvald för en ny mandatperiod.

Läs mer »

«De fattigas biskop» bröt 60-årigt maktmonopol

RIO DE JANEIRO/SDS

Det sextioåriga maktmonopolet i Paraguay är brutet. Befrielseteologen Fernando Lugo, som företräder oppositionen i Sydamerikas mest bortglömda land, vann en övertygande seger i landets presidentval.

— Jag är 48 år och har aldrig levt under en annan regering. Det här är stort, säger läkaren Joaquim Urughie, till lokal media.

Läs mer »

Splittring ger oppositionen fördel

RIO DE JANEIRO/SDS

Efter att Chile och Argentina valt kvinnor till presidentposten kan det nu bli Paraguays tur. Imorgon är det val i ett av Sydamerikas mest vanskötta länder och utbildningsministern Blanca Ovelar är regeringspartiets heta kandidat.

Läs mer »

Colombia går sin egen väg

RIO DE JANEIRO/SDS

Under de senaste åren när det sydamerikanska integrationsarbetet blivit allt intensivare har det hela tiden funnits ett undantag – Colombia. Vid toppmötena mellan statscheferna på kontinenten har Colombias högerpresident Álvaro Uribe ofta lyst med sin frånvaro. Anledningen är inte att han inte blivit bjuden. Han har valt att gå på tvären mot den övriga utrikespolitiken på den tidigare så splittrade kontinenten.

Läs mer »

Chávez kan bli vald på livstid

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

För tjugo år sedan var Venezuela den största marknaden i Sydamerika för den franska champagnetillverkaren Veuve Clicquot. Den övre medelklassen och överklassen levde i överflöd.

Läs mer »

Vänstervågen hotar pressfriheten

RIO DE JANEIRO/SDS

Vänstervågen i Sydamerika hotar pressfriheten på kontinenten. Det menar den panamerikanska organisationen för kontinentens tidningsutgivare, IAPA, som hade årsmöte i Cartagena i Colombia förra månaden.

Läs mer »