Kärleken till Caracas är död

Personalen i receptionen tycker inte om att vara med på bild

Aldrig mer att jag bor på detta hotell!

Första gången jag kom till Venezuela var sommaren 1990 – ett år efter det våldsamma upploppet Caracazo som tog död på över 300 personer. Konflikten handlade om att regeringen höjt det subventionerade bensinpriset och att maten blivit dyrare. Sedan dess har jag varit tillbaka ett tiotal gånger, men ingen av resorna har varit värre än den senaste. Krisen är så djup att till och med Hiltons femstjärniga hotell Embassy Suites börjat stjäla pengar av sina gäster.

Armén får lov att slå ned protester med vapen

 

Köerna utanför varuhusen i Caracas blir allt längre och längre.

Köerna utanför varuhusen i Caracas blir allt längre och längre.

RIO DE JANEIRO/DN

Det sjunkande oljepriset ökar risken för en social explosion i Venezuela. I förra veckan beslöt försvarsministern att armén får använda vapen för att slå ned protester.

Läs mer »

Mannen som kan prata med fåglar

Stackars Venezuela

I dag bestäms Venezuelas framtid. Den före detta utrikesministern Nicolás Maduro leder vallokalsundersökningarna och kommer med största sannolikhet att bli oljelandets nye ledare de kommande sex åren. På vägen fick han lite hjälp av fågel som viskade i hans öra. ”I dag börjar striden. Vägen mot segern”. Det visade sig vara Chávez som återuppstått. Här kommer dagens text.

»Sådan är revolutionen«

Inflationen gör att exportörerna vill ha betalt i dollar

Majsmjöl har blivit ett slagträ i den venezolanska revolutionen. Här kommer en krönika jag skrev efter att ha lagt märke till något underligt i matbutiken Central Madeirenses i Caracas. Läs här.

Rapport från en begravning

Det har varit gratis att åka tunnelbana hela veckan i Caracas. ©Douglas Engle

I tisdags tog jag en öl på Pavão Azul i Copacabana med en kollega när nyhetsflashen om Chávez död kom. Kort efter ringde Aftonbladet och bad mig flyga till Caracas. ”Känner du till en bra fotograf som du kan ta med”, undrade redaktören. ”Ja, den bäste sitter här bredvid mig”, svarade jag. Dagen efter landade vi i Caracas. I fem dagar arbetade jag och Douglas Engle med att rapportera om begravningen av en av vår tids mest kontroversiella ledare. Vi gjorde videor, bildspel och rapporter till tajta deadlines under struliga omständigheter. Här kommer en del av rapporteringen: ”Det råder ett kontrollerat lugn”, ”Vet inte vad vi ska ta oss till nu” och ”Vi har stått här i 24 timmar”.

Till Sydsvenskan gjorde vi reportaget ”Starka känslor när Chávez begravs” och på planet till Caracas skrev jag denna krönikan ”Lite tråkigare utan Chávez”. Jag rapporterade också för Politiken i Danmark och skrev om vad som kommer att hända nu. Det har varit historiska dagar här i Caracas. I dag inleds valkampanjen som kommer att bestämma om det blir en fortsättning på Chávez tjugoåriga försök att göra Venezuela till en socialiststat. Vinner den före detta utrikesministern Nicolás Maduro eller oppositionsledaren Henrique Capriles? En sak är klar. Jag är nog snart tillbaka i Venezuela igen.

Lite tråkigare utan Chávez

 

En linbana från Caracas leder upp till nationalparken El Ávila, 2 740 meter över havet.

Det finns mycket sorgligt med Hugo Chávez – han var auktoritär, dyrkade militärmakt och var barnsligt lynnig. Men en sak var roligt – hans presskonferenser. Jag hade turen att vara med på två av dem. På den senare fick jag ställa en fråga. Över 300 journalister trängdes i pressalen på presidentpalatset Miraflores när jag undrade varför korruptionen i Venezuela inte minskat under hans styre. Chávez blev arg och tittade mig in i ögonen. Läs vad han svarade här.

Chávez kan bli vald på livstid

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

För tjugo år sedan var Venezuela den största marknaden i Sydamerika för den franska champagnetillverkaren Veuve Clicquot. Den övre medelklassen och överklassen levde i överflöd.

Läs mer »

El Comandante Chávez intar världsscenen

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

Han vill vara Latinamerikas nye Fidel Castro och har precis lyckats sabotera George W. Bushs charmoffensiv på kontinenten. Bush möttes av protester, medan Hugo Chávez hyllades som de fattigas frälsare. Venezuelas president blir mer och mer populär. Även i Europa och i Mellanöstern vinner den hetsige ledaren respekt.

Läs mer »

Glädjeorgie hos Chávezfolket

CARACAS/SDS

Festen vill inte ta slut.

— Chávez! Chávez! Chávez!

Tusentals invånare i kåkstadsgettot Petare i östra Caracas springer ned från kullarna och tågar in mot presidentpalatset. Deras  man, «El Comandante Chávez», har vunnit ännu en jordskredsseger i Venezuela. När 85 procent av rösterna var räknade i måndags morse hade den revolutionära presidenten fått 61,62 procent av rösterna.

Läs mer »

Chávez håller på att återväljas i Venezuela

CARACAS/POLITIKEN

I den bombsäkra källaren till presidentpalatset Miraflores i centrala Caracas har Venezuelas president Hugo Chávez kallat till sitt sista offentliga framträdande inför söndagens val. Över 300 journalister, de flesta från utländska medier, väntar förväntansfullt på vad mannen, som nyligen kallade George W Bush för djävulen, har att säga.

Läs mer »