Vanessa till Bokmässan

Vanessa Barbara och hennes morsa i väntan på att demonstrationen mot VM ska börja

Vanessa Barbara och hennes morsa i väntan på att demonstrationen mot VM ska börja

SÃO PAULO/DN

Vanessa Barbara tackar först nej till intervjun.

– Jag är alldeles för blyg. Kan vi inte ta frågorna på mejl istället, skriver hon.

Jag svarar att det inte går att göra ett reportage via mejl. Det får bli en kompromiss. Vanessa Barbara får fem frågor på mejl och resten ska vi ta på caféet till Livraria Cultura i São Paulo, Brasiliens bästa bokhandel. Några dagar före intervjun ändrar Vanessa sig. En stor demonstration mot VM 2014 ska äga rum samma dag. Hon vill inte missa den och undrar om vi kan flytta fram mötet någon timme.

Jag vägrar. Jag kräver att få följa med henne på protesten.

Läs mer »

»A Copa das Copas«

Till burop lämnar Dilma över VM-pokalen till Lahm.

Till burop lämnar Dilma över VM-pokalen till Lahm

RIO DE JANEIRO/DN

I oktober förra året hade den brasilianska regeringen ett krismöte. Protesterna som lamslagit landet hade fått majoriteten av Brasiliens 200 miljoner invånare att bli negativt inställda till VM 2014. Befolkningen tyckte att arenorna blivit för dyra och att regeringen inte levererat vad den lovat. Inga av de utlovade kollektivtrafiksatsningarna hade blivit av. President Dilma Rousseff var orolig. Efter VM skulle presidentvalskampanjen inledas och hon ville bli återvald. Läs mer »

»The best and worst of Brazil«

In the Copacabana studio with Andy and Paul

In the Copacabana studio with Andy and Paul

The international launch for Jogo Bonito: Pelé, Neymar and Brazil’s Beautiful game is here. This Monday I was with Monocle 24 on their Midori House show talkin about the book and today I attended talkSPORT:s World Cup studio in Copacabana. We had almost one million listeners and it was great to meet up with the legendary hosts Paul Hawksbee and Andy Jacobs. If you haven’t read one of the reviews of Jogo Bonito please read this one in The Times: One minute Jönsson is puffing weed to impress some thuggish members of one of Brazil’s most notorious hooligans gangs, and wathing them commit muggings for match tickets, and then he is sitting down with Romário, the legendary striker who now is an leading politician, and discussing why a developing country should be spending its money on social welfare and not on a World Cup. Jönsson’s book is a joy, dancing around erratically between the best and the worst of Brazil. 

Rumble in the jungle

Ett övergivet sjukhem för spetälska har blivit fotbollsplan för barnen i utkanten av Manaus

Ett övergivet sjukhem för spetälska har blivit fotbollsplan för barnen i utkanten av Manaus

I morgon möts England och Italien i Manaus och en av de tre stora floderna som formar Amazonasfloden håller på att svämma över. I veckan hade vattenstånden stigit till nästan 30 meter och invånarna som bor i favelorna på pålar längs floden riskerar att dränkas. Läs mitt och Lotta Härdelins rep i DN om en av familjerna som bor i en flytande sopptipp i Manaus och hotas att dränkas av floden, inte långt från en av världens modernaste och dyraste fotbollsarena.

»Galenskap att spela VM här«

Nacionals anfallare Leo Paraiba efter semifinalen

Nacionals anfallare Leo Paraiba efter semifinalen

När du landar i regnskogsmetropolen Manaus känns det som om någon slänger en blöt yllefilt över dig. Luftfuktigheten går upp mot 94 procent. Det vill säga, endast sex procent syre i luften som du andas in. Det är därför det är så svårt att springa i Amazonas. Här är ett reportage i Sydsvenskan om förutsättningarna för stackars England som ska spela här nästa lördag.

Gräset är alltid grönare i Holland

Gräset är alltid grönare på holländska

Gräset är alltid grönare på holländska

I veckan kom den holländska utgåvan ut av Gräset är alltid grönare i Brasilien. Det är Amsterdamförlaget Xander Uitgevers som har översatt och ger ut. Med tanke på att det holländska landslaget lär skapa en ordentlig VM-feber i hemlandet hoppas jag att boken kommer att sälja bra. Ni som har holländska vänner be de kolla in boken här.

 

»A Seleção sluter sig – skyddas av militär«

Högst upp på kullen ligger spelarnas nybyggda rum

Högst upp på kullen ligger spelarnas nybyggda rum

TERESÓPOLIS/DN

De brasilianska storstjärnorna har gömt sig i bergen för att få lugn och ro inför VM. Här ska spelarna träna inför landslagets största utmaning någonsin – att vinna Brasiliens första VM-guld på hemmaplan.

Läs mer »

Alla vill sko sig på VM

Plundringsmentaliteten

Plundringsmentaliteten

VM i Brasilien lockar fram den sämsta sidan hos brassarna. Värst är polisen som gått ut i strejk inför VM, men även väktarna och de statliga museerna har gått ut i strejk. De passar på att höja sina löner nu när de vet att regeringen ser dem. Läs min söndagskrönika här i HD om hur  brassarna använder sitt VM.

 

»VM-sex är okej – om det går lugnt till«

Ronaldinho i sin pool i Rio under sommarupphållet i januari 2014

RIO DE JANEIRO/DN

Det kvittar vilken förbundskapten Brasilien har. En fråga undviker han aldrig inför ett VM. Fansen vill veta vilka sexregler som gäller för spelarna. Denna gång kom frågan under en presskonferens i Lissabon. Luiz Felipe Scolari, som tidigare varit Portugals förbundskapten, smällde upp ett leende och lovade att ingen avhållsamhet kommer att råda för spelarna under VM.

– Sex är något normalt. Och med normalt menar jag normalt. Men det måste finnas en balans. Jag vill inte ha några akrobatövningar, sa han och log.

Det vill säga, missionären och andra samlagsställningar som inte riskerar skador på spelarnas vitala delar (ben och knän) är okej, men inte några avancerade övningar som kan orsaka muskelsträckningar. Läs mer »

»Världens blickar riktas mot Brasilien«

Fullsatt på Chinateatern under DN:s Utrikesdag

Dagens Nyheters utrikesdag blev en utsåld succé som lockade över 1 200 betalande gäster till Chinateatern i Stockholm. På programmet var allting ifrån krisen i Ukraina och konflikten i Syrien till problemen i den svenska skolan och hur högerextremismen breder ut sig inför EU-valet. En av programpunkterna var ”Världens blickar riktas mot Brasilien” där jag och börsanalytikern Pia Gripenberg pratade om allt det som väntar Brasilien den närmsta tiden. Jag fick även svara på en fråga från publiken om hur det gick till när jag fick min första intervju med Lula da Silva och så berättade jag om likheterna mellan Sverige och Brasilien när det gäller att finna konsensus. Se inslaget här (börjar 02.04 in i programmet) eller på Kunskapskanalen som sände inslaget under rubriken ”Blicken mot Brasilien”.