Arvet efter OS 2016

På botten av den bassäng där Sarah Sjöströms tog sina OS-medaljer kläcks nu zikamyggans larver

På botten av den bassäng där Sarah Sjöströms tog sina OS-medaljer kläcks nu zikamyggans larver

Det bästa med OS-2016 var att Rios sunkiga hamnområde renoverades och blev en efterlängtad förlängning av centrum, spårvagnarna som länkar samman inrikesflygplasten Santos Dumont med bussterminalen, samt integreringen av tunnelbanan som gör att det går att åka ända från Pavuna i norr till Barra da Tijuca i söder utan att behöva byta linje. Sedan tar listan på positiva saker slut. Resten är en tragisk, men väntad, kollaps som bevisar vad som händer när ett fåtal politiker och byggbolag tillåts driva en av världens vackraste städer i botten. »Spökstaden som blev klar efter OS i Brasilien«.

 

På Skype från Rio till Sverige

På Skype med Gomorron' Sverige

På Skype med Gomorron’ Sverige

Det är bara några dagar kvar till OS-invigningen och i natt steg jag upp mitt i natten för att prata med SVT:s Kattis Ahlström om Rio inför invigningen. Kommer 50 minuter in i programmet.

Kvinnan bakom zikaupptäckten

En dansgrupp begraver Aedesmyggan under karnevalen i Olinda

En dansgrupp begraver Aedesmyggan under karnevalen i Olinda

Zikaepidemin fortsätter i Brasilien och i helgen var nästan en halv miljon soldater och anställda inom hälsovården ute på gatorna och jagade myggan. Initiativet var godhjärtat, men fungerar inte i ett land som Brasilien, där hälften av hushållen inte har avlopp. Men i kampen mot zikaepidemin finns också hjältar. En av dem är barnläkaren Vanessa van der Linden som härstammar från den nederländska kolonin som erövrade nordöstra Brasilien under 1600-talet. Det var hon som upptäckte länken mellan zikafebern och mikrocefali.

Zikafebern i Brasilien

Barnen i karnevalståget i Olinda gör en symbolisk begravning av aedesmyggan som sprider zikaviruset.

Barnen i karnevalståget i Olinda gör en symbolisk begravning av aedesmyggan som sprider zikaviruset.

Zikaepidemin blir bara värre och värre. Inför årets karneval flög jag till Recife och träffade några av mammorna som fött barnen med mikrocefali. Det blev sorgliga möten som kulminerade med en intervju med hälsochefen i kommunen Olinda. Hon bekräftade att hälften av stadens hushåll redan är infekterade av zikaviruset. Reportaget publicerades i söndagens DN. Några dagar senare följde jag upp berättelsen med hur zikepidemin åter väckt abortfrågan i Brasilien.

Zikafebern sprider sig i media

En vanlig spridningsrisk av zika är privata pooler

En vanlig spridningsrisk av zika är privata pooler

Världens ögon vänds åter mot Brasilien. Denna gång är det zikaviruset som väcker intresset. För många västerländska medier stämmer nyheten väl överens med den bild man har av Brasilien som ett varmt, febertokigt och läskigt land. Europas ledande hälsoskyddsmyndighet uppmanar gravida kvinnor att skjuta upp sina resor till Brasilien, men tyvärr har budskapet misstolkats och många tror att zikaviruset är farligt även för andra. Det är det inte. På mitt kontor har hittills fem personer haft zika och förutom lätt feber och trötthet händer inget mer. För gravida är det en helt annan sak och det är därför som Brasilien nu kallat in 220 000 militärer för att sköta det som hälsovårdsmyndigheterna borde ha skött för länge sedan.

Myggfebern Zika i Brasilien

Den vitknäade myggan alla gravida i Brasilien är livrädda för

Den vitknäade myggan alla gravida i Brasilien är livrädda för

Det är märkligt att myggan fortfarande utgör att allvarligt hälsohot mot människan. Nu senast är det gravida kvinnor i Brasilien som räds myggan som sprider en mystisk feber som kommer från Uganda. Febern kallas Zika och kan skapa grava fosterskador hos gravida kvinnor. Jag tog pendeltåget från Rio till förorten Nova Iguaçu, som är den mest drabbade kommunen i Brasilien, och besökte mödravårdscentralen. Reportaget går att läsa här.