Intro

Det svåra med att skriva om Brasilien är alla de förutfattade bilder som landet framkallar. Antingen är det paradisbilder från världens mest levnadsglada land – läckra kroppar, gröna palmer, samba, karneval och fotboll. Eller så är det de motsatta bilderna – kåkstäder, gatubarn och korrupta politiker. Det som gör det ännu svårare är att båda stereotyperna stämmer. Brasilien är ofta antingen himmel eller helvete. Det är i alla fall sällan ljummet.

Det bipolära Brasilien har inte heller mycket gemensamt med övriga Latinamerika. Brasilien påminner mer om USA. Båda länderna är av kontinental storlek. Om man inte räknar med Alaska är Brasilien till och med större. Ländernas historia påminner också mycket om varandra. Områdena erövrades av européer som mördade ursprungsbefolkningen och började att försörja sig genom boskapsuppfödning. Sedan odlades kusterna upp. I USA blev det bomullsplantager. I Brasilien sockerrörsfält. För att slippa jobba importerades arbetskraften från Afrika. Till USA kom en miljon slavar. Till Brasilien kom över tre miljoner.

När slaveriet upphörde agerade länderna också likadant. I stället för att anställa sina före detta slavar så uppmuntrades europeisk arbetskraftsinvandring. Fattiga tyskar, italienare, spanjorer och polacker tog jobben i Amerikas två största nationer. Det gör Chicago till den stad med flest polacker utanför Polen och Curitiba i södra Brasilien till den näst största. Båda länderna har också fått anstränga sig för att hitta en gemensam identitet bland sin brokiga befolkning. I USA blev det krigen som formade nationell enhet. I Brasilien gjorde fotbollen jobbet. I båda länderna var det också unga, svarta killar som offrade sig medan den vita eliten höll sig kvar på militärbasen eller på läktaren.

Kulturellt sätt är länderna också lika. Få länder har skapat lika många musiktrender som USA och Brasilien. I USA blev det jazz, blues och hiphop och i Brasilien blev det samba, bossanova och forró. Sedan tar likheterna slut. USA blev etta i A-laget och Brasilien blev etta i B-laget. Vad som nu håller på att hända är att länderna börjat spela i samma division. Även om det lär dröja ett tag till så är Brasilien på väg att införliva sin dröm om att inte bara vara världens femte största land till yta och befolkning, utan även till att vara världens femte största ekonomi. Om det och mycket annat från detta mytdrabbade, mustiga och motsägelsefulla land skriver jag om på denna bloggen.

Bem vindos,

 

/Henrik Brandão Jönsson

 

Inkomstfördelning i Brasilien